Actualitate

A fost votată alocarea de fonduri pentru UAT-uri în cadrul CJ Constanța, în ciuda opoziției liberalilor

Disputa dintre Putere și Opoziție pe tema alocării de fonduri în Consiliul Județean Constanța s-a reluat astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare. Reamintim că în ședința precedentă, liberalii votaseră împotriva alocării de fonduri pentru întreținere și reabilitare drumuri, școli, grădinițe dispensare medicale, către administrațiile publice locale, din sume defalcate de la bugetul de stat, pe motiv că primarii PNL nu ar fi primit suficienți bani. Consilierii PMP și ALDE se abținuseră atunci de la vot, astfel că cele două proiecte nu au trecut.

După ședința ordinară de săptămâna trecută, Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, i-a acuzat pe liberali că blochează dezvoltarea județului de dragul unor jocuri politice. Liberalii au cotraatacat și au solicitat reînființarea Comisiei de Repartizare Transparentă a Alocărilor Bugetare, din care să facă parte reprezentanți ai partidelor.

Propunerea înființării acestei Comisii a fost primul proiect pe ordinea de zi din ședința extraordinară de astăzi și a fost respinsă la vot. Președintele Țuțuianu consideră că o astfel de comisie ar fi un instrument politic pentru împărțirea banilor:

„În ceea ce îi privește pe colegii de la PNL, care au insistat ca această comisie să fie constituită pe criterii politice, am impresia, cred, că au dorit să împartă banii politic și nu în funcție de necesitățile primăriilor și ale cetățenilor. În acest moment funcționează o comisie formată din directori din cadrul Consiliului Județean, care a făcut o analiză complexă, nu doar pe necesități, ci și pe banii pe care îi au aceste UAT-uri în conturi. Dacă un UAT are câteva milioane de lei în conturi, nu putem să le mai dăm și noi, căci înseamnă că are bani suficienți. Dăm acolo unde nu sunt bani și există necesități stringente precum: drumuri, sănătate, învățământ. Acestea sunt prioritățile”.

După ce proiectul de înființare a Comisiei a căzut la vot, s-a trecut la votarea celor două proiecte privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din TVA, respectiv impozitul pe venit, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, a programelor de dezvoltare locală, infrastructură și cheltuieli de funcționare. Proiectul a trecut, fiind susținut de PSD și ALDE. Ca și la ședința anterioară, liberalii au votat împotrivă, motivând că primarii lor au fost nedreptățiți.

Marius Horia Țuțuianu a explicat criteriile de împărțire a banilor către UAT-uri:

„Când am venit la conducerea Consiliului Județean am găsit un mare dezechilibru de dezvoltare între Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-uri). Nu au nicio vină locuitorii din, să zicem, Dumbrăveni, că nu au nici canalizare, nici apă, nici dispensar, iar alte comune au. Și aceia sunt oameni, și aceia trebuie să trăiască și să aibă tot confortul necesar. Trebuie dezvoltate și acele UAT-uri și nu am cedat și nu voi ceda niciodată interesului de grup.

De când am venit la conducerea Consiliului Județean am urmărit doar dezvoltarea județului Constanța. Dacă unii consilieri de la PNL vor o dezvoltare politică și în funcție de interesele de grup nu și-au găsit în mine persoana potrivită. Noi toți trebuie să înțelegem că suntem în slujba cetățeanului, nu în slujba partidului. Astăzi, consilierii ALDE au arătat că pun interesul cetățenilor pe primul plan”.

Un alt proiect a fost aprobarea indicatorilor tehnico-economici, pentru reabilitarea Teatrului de Vară Mamaia. Și acesta a fost aprobat, Țuțuianu explicând că va încerca să obțină fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitare. Dacă până în luna septembrie nu va reuși acest lucru, teatrul va fi reabilitat din fonduri ale CJ Constanța.

Consilierii județeni au aprobat și darea în folosință gratuită Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a suprafeței de 200 mp în interiorul Pavilionului Expozițional Constanța precum și transmiterea dreptului de a folosi marca „Festivalul Național de Muzică Ușoară Mamaia”, în perioada 5-8 septembrie 2019, pentru organizarea acestui eveniment.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top