Pe Plaja Reyna din Constanța s-a desfășurat, pe 27 august, prima ediție a Campionatului Național de CANOTAJ pe MARE. Pentru România este un sport nou, care însă va deveni din anul 2028 sport olimpic. Acesta este motivul pentru care sportivii români au început să se pregătească la această nouă disciplină sportivă, iar Federația Română de Canotaj a organizat un campionat național, la care au concurat juniori, seniori și master.
La eveniment a luat parte și președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, care a explicat că anul acesta a fost de fapt a treia ediție a acestei competiții, care a avut până acum un caracter experimental, iar din 2023 a intrat în calendarul competițional al Federației.
Lipă a adăugat că toți sportivii care au participat la această competiție sunt campioni mondial și europeni la canotaj clasic și depun eforturi să se adapteze la noul sport.
România a început mai târziu acest sport și trebuie să recupereze decalajul
Elisabeta Lipă a arătat că noul sport, canotajul pe mare, este foarte bine dezvoltat pe plan internațional, sunt țări care au campioni mondiali, europeni și, din această cauză, fiind și o probă spectaculoasă, se va scoate din programa olimpică dublu vâsle, categorie ușoară și se va introduce această probă.
„Normal că noi avem un mare handicap că trebuie să-i ajungem din urmă, dar știți cum se zice: Cei din urmă vor fi cei dintâi. Asta presupune că trebuie să ne organizăm încet dar sigur, pentru că 2028 pare departe dar el este foarte aproape și, având în vedere că totul este nou pentru noi în ceea ce privește această probă, chiar trebuie să ne punem la punct. Avem copii talentați, avem copii dornici să câștige, și este, de ce nu, și obligația noastră să-i ajutăm ca ei să devină campioni.
Peste două săptămâni o parte dintre sportivi vor participa la Campionatele Europene de Beach Rowing, asta înseamnă că începem să ne dezvoltăm, să creștem frumos și trebuie să câștigăm și medalii.
După cum vedeți, la acest campionat au fost înscriși și seniori dar și juniorii noștri, care au venit de la Campionatele Mondiale cu trei medalii de aur și trei medalii de bronz, și chiar vă rog să-i întrebați ce înseamnă pentru ei această probă, această distracție, pentru că ei efectiv și-au dorit să cucerească titlul național, dar a fost pentru ei și o distracție, ei fiind aici în cantonament, pentru Campionatul Balcanic de pe lacul Pantelimon din București de pe 17 septembrie”, a spus Elisabeta Lipă.
Fosta campioană i-a felicitat pe participanți și a mulțumit pentru sprijin partenerilor de la malul mării: Clubul Sportiv Municipal Constanța, Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța.
Andrei Talpeș: Astăzi am scris istorie la Constanța!
Andrei Talpeș, Președintele Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța, a subliniat faptul că acesta este un moment istoric, căci marchează începutul unei noi discipline sportive: „Astăzi am scris istorie la Constanța. Practic, am dat startul cursei pentru primele medalii olimpice la această disciplină și mă bucur că putem să punem și noi o cărămidă la această construcție. Vreau pe această cale să felicit Federația Română de Canotaj pentru că sunt un exemplu de bune practici, de profesionalism și implicare, și avem foarte multe lucruri de învățat și cred că din astfel de parteneriate și proiecte sportul se poate dezvolta și România poate fi din nou acolo sus unde a fost odată”.
Președintele CSM Constanța a vorbit și despre sportivii care activează în cadrul CSM Constanța:
„Avem generații foarte bune la CSM Constanța, încercăm să investim foarte mult în acești tineri, după cum știți, peste 80% dintre sportivii CSM sunt din Constanța, acum de exemplu o parte dintre acești tineri se află la Campionatul Mondial din anul 2023 din Germania, unde s-au calificat în probele finale. Mă bucur să văd și seniorii de la Masters, care au răspuns invitației și vin și participă, chiar dacă sunt la o vârstă înaintată, și o fac cu succes, iar eu sunt mândru să văd asta”.
Talpeș a vorbit și despre următoarele competiții ce vor avea loc la Constanța și după terminarea sezonului estival
„Cu siguranță că vor urma și alte competiții și în toamnă și înspre iarnă. Așa cum știți, încercăm să aducem competiții și după ce se termină sezonul estival, pentru că orașul Constanța are cu ce, are ce să ofere, iar sportul nu se oprește niciodată.
La baschet avem finalele campionatului național, care va avea loc aici în septembrie, avem cupa Davis, care va avea loc la Constanța în septembrie. O să avem Centura de Aur la box, în luna octombrie, un eveniment care va reînvia și va străluci la Constanța din nou, vor veni pugiliști de calibru aici. Și noi avem pugiliștii noștri valoroși, care au confirmat și la nivel internațional, și da, pas cu pas, sportul va reveni și va aduce din nou Constanța pe harta sportului din România, vom ajunge unul dintre cele mai bune cluburi din țară”, a mai spus Andrei Talpeș.
Text, foto, video: Mihai Răzvan ROTARU, Doru, COPOȚ