Exclusiv

Conducerea și sindicatul RIG Service fac joc pasiv și nu reușesc să mărească salariile angajaților

Războiul din interiorul companiei SC Rig Service SA, pe tema unui nou Contract Colectiv de Muncă (CCM), prin care angajații solicită măriri salariale, se acutizează.
Proprietarul companiei, Florin Cârstocea, a refuzat și ultima cerere a Sindicatului Independent al Platformelor Marine (SIPM), prin care reprezentanții angajaților solicitau o mărire salarială de 30 de procente.
În adresa nr. 51 din 6 iunie 2019, sindicatul solicită Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța să NU înregistreze Contractul Colectiv de Muncă propus de patronat, întrucât părțile NU s-au pus de acord cu prevederile lui. 

„Domnul Cârstocea ne-a evacuat din clădire ca pe niște infractori”

Mai mult, președintele sindicatului, Neculai Costel, se plânge în textul adresei de comportamentul pe care Florin Cârstocea l-a avut la negocieri: 
„Domnul Cârstocea ne-a evacuat din clădire ca pe niște infractori, uitând că ne aflam acolo la invitația patronatului, pentru că nu vrem, în unanimitate, să semnăm un CCM doar în condițiile sale”.

Peste toate aceste probleme, într-o scrisoare trimisă angajaților, liderii sindicali denunță practica prin care conducerea companiei a convins mai mulți salariați să semneze, separat, acte adiționale la contractele de muncă.
În plus, așa cum am arătat într-un articol anterior, Florin Cârstocea a încercat să dezinformeze opinia publică pe acest subiect, atunci când a declarat, la începutul lunii mai, că “Există un contract colectiv de muncă, el a fost semnat de dată recentă inclusiv de cei care sunt vicepreşedinţi ai sindicatului de la Rig Service”.

Discuțiile sunt cu atât mai tensionate cu cât oferta depusă de Rig Service, în asociere cu compania austriacă Rohrer Oilfield Services SRL, pentru un nou contract de mentenanță a platformelor petroliere ale OMV Petrom, a fost descalificată. Prin urmare, au apărut zvonuri că muncitorii Rig Service vor fi preluați de către compania Rohrer Oilfield Services SRL (zvonuri confirmate și de scrisoarea pe care liderul sindical Neculai Costel a trimis-o angajaților). 
În această situație, în care timpul nu mai are răbdare cu angajații Rig Service, liderii sindicali au ales, pentru rezolvarea litigiului, calea cea mai lungă: un proces în instanță. Cu toate că SIPM parcursese toate căile legale pentru a declanșa oricând o grevă (lucru pe care ni l-a spus în urmă două luni chiar Neculai Costel). Este de neînțeles de ce liderii sindicali, altfel vehemenți în limbaj, complică lucrurile cu o acțiune inutilă în instanța și nu vor să o declanșeze procedura de strângere de semnături în vederea declanșării grevei. Varianta permisă de lege!

Procesul ar putea dura cel puțin 3 ani, doar în primă instanță

În adresa nr. 53/14.06.2019, pe care sindicatul a trimis-o angajaților, îi anunță pe aceștia din urmă că a inițiat un proces la Tribunalul Constanța, sub numărul 3223/118/2018. Din informațiile noastre, procesul cuprinde nu mai puțin de 7 solicitări, fapt ce va lungi și mai mult timpul și așa îndelungat de soluționare a unor astfel de litigii.

Ne permitem să le oferim câteva exemple despre dosare având ca obiect litigii de muncă, judecate la Constanța în ultimii ani, pentru a-și face o idee despre cât durează un astfel de litigiu:
– Dosarul 3164/118/2014, prin care angajații OIL Terminal cereau aplicarea contractului colectiv și plata orelor suplimentare prestate dar neplătite, a durat 3 ani, după care Tribunalul Constanța, a constatat perimarea cauzei și angajații nu au primit nimic.
– Dosarul 5076/118/2015, în care angajații SOCEP cereau aplicarea contractului colectiv de muncă și plata orelor suplimentare prestate dar neplătite a durat 3 ani doar în primă instanță. Tribunalul Constanța a decis că anagajații au dreptate, dar hotarârea nu e definitivă.
– Dosarul 3866/118/2016, în care profesorii care au cerut aplicarea prevederilor legale de mărire a salariilor a durat tot 3 ani, după care Tribunalului Constanța a decis că cererea e perimată și profesorii nu au primit nimic.

Vicepreședintele sindicatului SIPM, Dumitru Ciocan, declară: „Exclus să facem grevă! Noi avem alte scopuri, nu greva.”

L-am întrebat pe vicepreședintele sindical Dumitru Ciocan, de altfel candidat la președinția SIPM, despre litigiul de muncă, procesul civil și grevă, dar și despre trecerea muncitorilor la compania austriacă.
„Nu am cunoștință de această cauză (procesul de la Tribunalul Constanța-n.red.). Noi suntem momentan bine, ca angajați. Nu știu de nicio mărire de 30 la sută pe care să o fi cerut. Noi suntem într-o relație foarte bună cu compania, avem niște cereri pe care nu le-am făcut noi, le-au făcut restul oamenilor, dar noi mergem în continuare pe contractul colectiv de muncă pe care îl avem, așteptăm alte beneficii, dar… 
Nu știu nimic despre nicio companie din Austria, nu am auzit. Pentru ce să facem grevă? Asta nu putem să hotărâm noi. Asta se hotătăște de comun acord cu angajații, cu președintele de sindicat. Greva trebuie autorizată… Exclus! Trebuie să fie de acord și oamenii. Ei trebuie plătiți pe perioada grevei. Noi avem alte scopuri, nu greva! Sunați-l pe domnul președinte dacă vreți detalii”.
Din păcate, chiar dacă l-am sunat și i-am trimis și mesaje, nu am reușit să obținem un punct de vedere de la președintele sindicatului, Neculai Costel. În schimb, într-unul din capetele cererii din instanță, sindicatul SIPM cere să li se recunoască fostul CCM care a expirat anul trecut pe 1 august. La ce bun?! Trebuie menționat că, așa cum prevede legea, un CCM expirat mai poate fi prelungit cu adiționale maxim 12 luni. Deci mai e puțin și acest contract nu mai are nicio valoare!!! Restul este poveste!!! Cu toate că petroliștii de la RIG Services sunt de accord cu greva conducerea SIPM a găsit o soluție fără nicun rezultat,. Deja petroliștii au propus o mărire cu 30 %, cerere pe care conducerea SIPM se vede că nu și-a însușit-o. Neculai Costel și colegii săi vor doar câteva modificări la vechiul CCM. Oricum condcerea RIG nu acceptă nimic din cererile venite de la proprii angajați. Neculai Costel și vicepreședinții săi sunt depășiți de situație. Chiar împins de la spate de proprii membri de sindicat, Neculai Costel ocolește singura soluție legală: greva!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top