Actualitate

„Greci este pentru Tulcea cum este Ardealul pentru România”. Cum se poate face administraţie eficientă

Primarul comunei Greci, judeţul Tulcea, Nicolaie Mocanu a publicat un raport de activitate la un an de la preluarea mandatului. Edilul consideră că Greciul este Ardealul Dobrogei şi crede că localitatea ar trebui să se dezvolte pe două direcţii: turism (beneficiind de vecinătatea Parcului Naţional Munţii Măcin) şi agricultură, inclusiv prin punerea în valoare a produselor locale. Totodată, primarul Mocanu consideră că investiţiile în infrastructură sunt vitale pentru asigurarea unor condiţii bune de trai, care să oprească exodul tinerilor.

Redăm mai jos raportul de activitate:

Raport de activitate la un an de la preluarea atribuțiilor de primar al comunei Greci

Acest demers este urmare a dorinței de a vă informa cu privire la activitatea Primăriei și din nevoia de a obține reacții din partea dumneavoastră, care să ducă la rezolvarea problemelor comunității noastre.

Se știe că am preluat atribuțiile de la domnul Sorin Vals, fostul primar. Menționez că o parte din proiectele la care lucrăm în prezent au fost inițiate împreună cu domnul Vals, aceasta pentru a respecta adevărul și pentru a evita comentariile tendențioase și inutile.

Primul lucru pe care l-am abordat și rezolvat parțial a fost colectarea deșeurilor. Se știe că până anul trecut colectarea gunoiului se făcea la comun, la containerele amplasate prin intersecții, locații care deveniseră focare de infecții. Am trecut la colectarea „din poartă în poartă”, am dotat o parte din gospodării cu pubele individuale, restul urmând a fi predate către populație în primul trimestru al anului viitor. Sperăm în conștientizarea și responsabilizarea întregii populații, astfel încât să avem o comună curată.

Din punctul de vedere al infrastructurii, situația se prezintă în felul următor:

1. Drumuri. În acest moment sunt încheiate două contracte de finanțare: unul cu finanțare europeană pe PNDR 7.2, în valoare de 1.000.000 de euro, care prevede amenajarea a 5 km de drum comunal, proiect aflat în faza de proiectare și la care avem deja în cont 1.800.000 lei. Celălalt proiect cu finanțare guvernamentală pe PNDL, în valoare de 14.000.000 lei, care prevede reabilitarea a 10 km drum, încheierea contractului de execuție va avea loc până la sfârșitul anului. Trebuie precizat că ambele proiecte sunt în întârziere din cauza unei legislații a achizițiilor publice, stufoase și greoaie.

2. Pe 15 mai 2018 am depus în cadrul Programului Operațional Regional, cererea de finanțare: „Extindere, reabilitare, modernizare și dotări Școală gimnazială Greci – corp A ( școală mare), în valoare de 1.400.000 euro, proiect ce prevede inclusiv amenajarea unui bazin de înot pentru copii. Proiectul este în evaluare, pe 09.10.2018 a avut loc vizita în teren.

3. Sală de sport cu 102 locuri, prevăzută a se construi în spatele școlii, Creșă, finanțată de către Compania Națională de Investiții. Pe 24 mai a avut loc licitația la care s-au prezentat doi ofertanți, dar a căror oferte au fost respinse. Pe 19 septembrie a avut loc a doua licitație, la care nu s-a prezentat NICI UN CONSTRUCTOR !!!!!! Ni s-a promis că se va relua procedura și sperăm să convingem constructorii să participe la licitație.

4. În luna septembrie am încheiat contractul de reabilitare și extindere a iluminatului public, în valoare totală de 93.000 euro. Proiectul prevede extinderea rețelei de iluminat pe întreaga întindere a intravilanului, montarea de stâlpi, montarea de lămpi noi, moderne și economicoase, cu led. Lucrarea se va executa după avizarea de către AFIR a proiectului tehnic.

5. Parc dendrologic și de agrement. Proiectul este în stadiul de obținere avize pentru depunerea cererii de finanțare în cadrul PNDR 7.1. Valoare 2 milioane euro. Proiectul urmărește dezvoltarea infrastructurii de turism și are în vedere executarea următoarelor lucrări: parcare în zona Calea ferată; parc dendrologic care va conține floră specifică Parcului Național Munții Măcinului, în zona Calea ferată și Carabalu; teren de fotbal și de tenis; pistă de biciclete și drum acces, începând de la Calea ferată, pe traseul str. Crucele până în pădurea Crucele; parcare la Crucele și tot acolo Parc de aventură, tiroliana, tir cu arcul, paint ball, machete în mărime naturală animale preistorice, grupuri sanitare, zonă de camping și zonă de picnic.

6. Dotări Cămin Cultural – proiect în valoare de 250.000 euro, proiect ce va fi depus pe PNDR, 7.6, până la sfârșitul anului.

7. Extindere rețea de canalizare și alimentare cu apă, proiect de 1,5 milioane euro ce urmează a fi depus pe PNDR 7.2 .

8. S-au finalizat lucrările de reabilitare a Căminului cultural, realizate prin Compania Națională de Investiții.

Lucrări în regie proprie

Pe lângă aceste proiecte cu finanțare externă, aflate în diferite faze de derulare, au mai fost executate lucrări în regie proprie cu firma consiliului local, SC Edilitar: poduri peste pârâul Recea: la Grigoraș și la brutărie; lărgirea podului de la Cocoș; lucrări de extindere la rețeaua de apă și canalizare pe străzile Valea cu tei, Italieni, Salcâmului, Plopului, Bisericii, Viticulturii. Urmează străzile Sadinului, Părului, Calea săpată și se află în lucru strada Dascălilor. De asemenea, s-au executat racordurile gospodăriilor amplasate pe străzile ce urmează a fi asfaltate, la rețelele edilitare.

Totodată am sprijinit activitățile Școlii gimnaziale, atât din punct de vedere organizatoric cât și material, financiar și logistic. Am dotat cabinetul de informatică cu calculatoare noi, mai ales în contextul participării școlii în cadrul unui proiect Erasmus.

Am reluat activitatea Căminului cultural, în care acum funcționează cercuri ale copiilor și se desfășoară mereu acțiuni culturale. Acum sunt în pregătire acțiunile pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri și pentru Sărbătorile de iarnă

Am reînnodat tradiția „Fiii satului” și suntem în curs de înființare a unei asociații care se va numi „Fiii Greciului” și care va avea ca obiectiv promovarea comunității noastre.

Continuăm să sprijinim organizarea de evenimente care să promoveze Greciul, cum sunt: maraton, mountain bike, orientare și drumeție, tabără de fotografie, iar pentru anul viitor dorim să completăm calendarul cu sărbătoarea diasporei și cu sărbătoarea recoltei, ale căror date de desfășurare nu le-am stabilit încă – așteptăm sugestii!

O reușită importantă a acestui an a fost ținerea departe de comună a pestei porcine, Greciul fiind printre puținele localități din județ unde nu s-au înregistrat astfel de cazuri.

Proiecte în pregătire :

1. Înființare sistem de distribuire a gazelor

2. Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare – pentru acoperirea întregii comune

3. Reabilitare drumuri comunale – pe lângă cei 15 km deja contractați se vor proiecta încă 7 km

De asemenea se află în curs de execuție un Plan de urbanism zonal pentru o suprafaţă de aproximativ 4 ha, situată în zona Carabalu. Aceasta se va îmărţi în loturi de câte 1000 m.p. care se vor vinde (concesiona) în scopul construirii de case de vacanţă. Casele vor avea același regim de înălțime ( P +1), aceeași culoare ( alb), același tip de coperiş (olană roşie). Conform strategiei de dezvoltare a comunei, turismul este una din direcțiile importante de dezvoltare.

Dacă pentru proiectele de mai sus sunt identificate surse de finanțare, în intenția noastră se mai află alte proiecte care se bazează pe bugetul local sau pe parteneriate public – privat.

Astfel putem enumera: amenajarea unui cămin de bătrâni în zona fostei școli Frumușica: amenajarea unui muzeu sătesc în sediul fostei școli Jandaru, amenajarea unui nou cimitir, rezolvarea curgerii apei pe strada Valea Morsu, Valea cu tei și Italieni, pasarelă pietonală la Otul, traversare derea și consolidare mal la Zavaidoc, reconstrucția ecologică a lacului Slatina.

Știm că activitatea de administrație publică nu poate mulțumi în totalitate și pe toată lumea, dar vă asigurăm că întreprindem toate demersurile pentru a realiza ceea ce ne dorim cu toții: Un Greci prosper, care să îmbine tradiția cu modernul și în care să oferim condiții civilizate de trai, astfel încât să putem spera că tineretul va rămâne aici, iar cei plecați să revină cu încredere acasă.

Tot ce am făcut, am făcut cu echipa din primărie. Mulțumesc tuturor și tot înainte!

Va salut și sunt cu voi!

Nicolaie Mocanu

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top