Fără categorie

Strategia UE privind persoanele fără adăpost

Strategia UE privind persoanele fără adăpost
Strategia UE privind persoanele fără adăpost Criza a agravat situația persoanelor fără adăpost. Eurodeputaţii au cerut miercuri mai multă acțiune la nivel european pentru combaterea acestei probleme. „Lipsa unui adăpost reprezintă cea mai gravă formă de excluziune socială“, a explicat Pervenche Berès (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Franța). „Prima noastră datorie este de a proteja cele mai vulnerabile persoane“, a adăugat Karima Delli (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franța).

Sursa : © Parlamentul European

Criza a agravat situația persoanelor fără adăpost. Eurodeputaţii au cerut miercuri mai multă acțiune la nivel european pentru combaterea acestei probleme. „Lipsa unui adăpost reprezintă cea mai gravă formă de excluziune socială“, a explicat Pervenche Berès (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Franța). „Prima noastră datorie este de a proteja cele mai vulnerabile persoane“, a adăugat Karima Delli (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Franța).

O declarație scrisă privind strategia UE privind persoanele fără adăpost a fost adoptată deja la Parlamentul European pe 16 decembrie 2010. Pentru a verifica ce s-a făcut în ultima perioadă în acest domeniu, două eurodeputate, Pervenche Berès și Karima Delli, au pus o întrebare Comisiei Europene în numele comisiei pentru ocuparea forței de muncă, săptămâna trecută.

Responsabilitatea aparține în principal statelor membre

Miercuri, deputaţii europeni au adoptat o rezoluție care cere Comisiei Europene și statelor membre să intensifice eforturile de combatere și prevenire a lipsei adăposturilor pentru europeni. Comisia a subliniat faptul că responsabilitatea aparține în principal statelor membre, pe care Uniunea Europeană nu poate decât să le ajute.

  • grupurile cele mai vulnerabile sunt tinerii, imigranții, femeile și săracii
  • fără adăpost sunt considerate persoanele care nu au casă, dar și cele care locuiesc în corturi, mașini, locuințe temporare
  • situația persoanelor fără adăpost este influențată de speculațiile de pe piața imobiliară.

Pentru soluționarea problemei persoanelor fără adăpost care trăiesc pe stradă până în 2015, Comisia Europeană folosește fonduri europene precum Fondul Social European, pentru reintegrarea persoanelor fără adăpost în piața muncii, a arătat comisarul Andor László în cadrul dezbaterii de la Parlamentul European, vorbind despre ce a făcut instituția sa până acum și care sunt planurile de viitor.

Planuri naționale și fonduri europene

Dezvoltarea strategiei UE privind persoanele fără adăpost face parte din Strategia UE 2020 pentru creștere economică și combatere a sărăciei și a excluziunii sociale. Statele membre trebuie să dezvolte planuri de acțiuni naționale, a arătat însă comisarul.

Comisia Europeană a inițiat studii noi privind colectarea de date privind persoanele fără adăpost și continuă să lucreze la indicatorii privitori la acestea, a mai arătat reprezentantul Comisiei săptămâna trecută. Pe de altă parte, ajutarea persoanelor care trăiesc în locuințe temporare este responsabilitatea statelor membre. Uniunea Europeană oferă însă fonduri pentru rezolvarea acestei probleme, de exemplu Fondul european pentru dezvoltare regională poate fi folosit pentru oferirea locuințelor sociale.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top