„Deși este o instituție teologică tânără, Seminarul Teologic din Constanța și-a câștigat respectul pe plan local și național printr-o bogată activitate teologică și culturală. La seminarul nostru există o legătură vie între elevi și profesori, aceștia din urmă fiind conștienți că problema formării şi dezvoltării caracterului religios-moral, capabil să înfrunte noianul provocărilor din societatea contemporană, este complexă”, spune IPS Teodosie pe pagina oficială a Seminarului Teologic din Constanța.
Numai că „respectul” național, Seminarul Teologic din Constanța, a reușit să-l obțină prin cele mai slabe rezultate la examenul de Bacalaureat de anul acesta, pentru școlile cu profil teologic ortodox. Și în alți ani, teologia constănțeană a obținut rezultate slabe la acest examen, mai ales în prima sesiune, cea din luna iulie.
Pentru examenul de BAC de anul acesta s-au înscris 54 de absolvenți ai Seminarului din Constanța. Dintre aceștia doar 23 au reușit să obțină o medie de trecere. Restul, 31 au fost majoritatea respinși, iar câțiva nu s-au prezentat la probe. Așadar, rata de promovabilitate pentru școala care-i pregătește pe viitorii preoți dobrogeni nu a reușit nici măcar să se apropie de 50%.
Dacă aruncăm o privire peste rezultatele la BAC 2018, sesiunea iulie, vedem că toate școlile de teologie ortodoxă au obținut rezultate cu mult mai bune decât cea de la Constanța. De exemplu, din 85 de candidați înscriși la Cluj-Napoca, doar 8 au fost respinși, la Galați, din 51 de elevi înscriși, doar 4 au fost respinși, la Alba-Iulia au fost 60 de înscriși, dintre care 2 au fost respinși și un elev nu s-a prezentat la probe. Și la Seminarul Teologic din Buzău rezultatele au fost foarte bune: 28 de elevi înscriși, 27 au luat BAC-ul. La Seminarul din București au fost în această sesiune de Bacalaureat 52 de absolvenți înscriși, dintre aceștia doar 6 nu au promovat examenul din cauză că au luat note mici sau nu s-au prezentat.
Printre școlile teologice regăsim și seminarii care nu se pot lăuda cu o rata a promovabilității foarte mare. Totuși, procentul este egal sau peste 50%. Vorbim aici de Tulcea (din 16 elevi înscriși, 8 au promovat), Suceava (29 de înscriși, 17 admiși), Neamț (32 înscriși, 23 admiși), Giurgiu (22 înscriși, 13 admiși).
„Acum, cine cunoaște Seminarul de la Constanța îl poate defini astfel: ierarhul locului, IPS Teodosie, prezent în școală – după cuvântul apostolului – „cu timp şi fără timp”; profesori cu pregătire deosebită, științifică dar mai cu seamă spirituală, angrenați într-un învățământ interactiv în care ei înșiși învață permanent; elevi care dobândesc ceva ce nu găsesc în altă parte şi anume slujirea lui Dumnezeu prin slujirea semenilor”, mai scrie pe site-ul seminarului.
Cine sunt profesorii Seminarului Teologic Constanța
Tot în același loc găsim și lista profesorilor cu „pregătire deosebită” care reușesc să facă din școala de teologie de la malul mării cea mai slabă dintre cele de profil din România. Ne întrebăm cum vor arăta viitorii preoți din această zonă? Iată lista:
Pr. Prof. Dr. Ilie PETRE – DIRECTOR; Pr. Sorin-Andrei Moldoveanu – SECRETAR; Prof. Dr. Carmen CIORNEA – LIMBA SI LITERATURA ROMANA; Prof. Magda BANABIC – LIMBA SI LITERATURA ROMANA – LIMBA LATINA; Prof. Ina GAVAN – LIMBA ENGLEZA; Prof. Camelia DAN – LIMBA FRANCEZA Pr. Prof. Dr. Bogdan-Ioan BRUTARU – LIMBA GREACA-MORALA-CATEHETICA-OMILETICA; Pr. Prof. Dr. Ionuț RUSU – DOGMATICA-ISTORIA BISERICII ORTODOXE ROMANE; Arhid. Prof. Adrian CLINCIU – ANSAMBLU CORAL; Arhid. Prof. Iulian DUMITRU – MUZICA LINIARA; Prof. Daniel BOSTAN – MUZICA PSALTICA; Prof. Tania BUTCARU – MATEMATICA-FIZICA; Prof. Daniela MOISE – BIOLOGIE-CHIMIE; Pr. Prof. Dr. Lucian COSTEA – NOUL TESTAMENT-VECHIUL TESTAMENT; Prof. Valentina RUSU – ISTORIE Pr. Prof. Ciprian RUS – TIPIC-LITURGICA; Pr. Prof. Nicolae MANASCURTA – EDUCATIE FIZICA.
