Litoralul românesc

Poliţia Hârşova calcă strâmb din nou?

IPJ Constanţa, sesizat că poliţiştii ameninţă cu răzbunarea colegilor cercetaţi penal

Poliţiştii din Hârşova sunt, din nou, în centrul atenţiei publice şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Sau, cel puţin, aşa ar trebui să stea lucrurile, după ce Mariana Guraliuc, o localnică din Hârşova, a depus o plângere la IPJ Constanţa prin care aducea la cunoştinţa liderilor instituţiei nemulţumirile acesteia legate de abuzurile poliţiştilor din Hârşova. Iată cum îşi începe femeie plângerea: ”Doresc să vă aduc la cunoştinţă anumite lucruri urâte pe care le face domnul Zaharia  Dumitru, poliţist din oraşul nostru, lucruri pe care le face din ură faţă de fiul meu, Guraliuc George, deoarece fiul meu, în urma unor altercaţii cu domnii poliţişti Baciu Gabriel şi Măntălău Vasile, le-a făcut reclamaţie pe motiv că, din ură, i-au tras o palmă mai zdravănă peste ureche, provocându-i leziuni, fapt pentru care a trebuit să merg cu el la medic pentru a-i acorda îngrijiri medicale”.

Un articol de Andreea PAVEL

Istoricul tensiunilor dintre poliţişti şi familia Guraliuc

Divergenţele dintre familia Guraliuc şi poliţiştii secţiei din Hârşova au început în urmă cu doi ani. Pe atunci, vă prezentam în exclusivitate şocantul caz al tânărului George Guraliuc, care susţinea că fusese bătut până la leşin de câţiva poliţişti hârşoveni, chiar sub ochii comandantului secţiei. Unul dintre aceştia, susţine adolescentul, ar fi fost Gabriel Baciu, ofiţer al Poliţiei Criminale din localitate. Băiatul a primit mai multe palme, capace, pumni cap, în stomac şi piept, iar ultimul încasat în ureche a produs spargerea timpanului şi leşinul lui George care, în momentul bătăii (30 ianuarie 2009), era minor.  Victima susţine că în tot timpul ciomăgelii, Marcel Iordan, comandantul secţiei, se plimba fără nici o grijă pe hol, ca şi cum ar fi ţinut de şase colegilor boxeri.
Una peste alta, într-un final, IPJ  a răspuns apelurilor disperate ale familiei Guraliuc, informând-o că lui Gabriel Baciu, poliţistul despre care se spune că l-ar fi făcut terci pe adolescent, i s-a deschis dosar penal şi este anchetat de Parchetul din Hârşova. Atât băiatul, George Guraliuc, cât şi mama acestuia, Mariana Guraliuc, au fost chemaţi de către prim-procurorul care se ocupă de caz, pentru a povesti şirul evenimentul.
Problema este că, după spusele mamei băiatului care susţine că a fost bătut cu bestialitate,  nici după aproape doi ani de la derularea nefericitului eveniment, Parchetul nu s-a sinchisit să trimită un răspuns familiei Guraliuc în ce priveşte rezultatul anchetei.

”Fiul meu era în dreapta, dar l-a dus la secţie pe motiv că a condus fără permis”

Având în vedere trecutul nu tocmai fericit dintre poliţişti şi adolescent, putem crede că teoria familiei Guraliuc, cum că poliţiştii şi-ar răzbuna acum colegii cercetaţi penal, are şanse să stea în picioare. În plângerea pe care Mariana Guraliuc a trimis-o la IPJ Constanţa şi pe care a trimis-o şi pe adresa ziarului nostru, femeia nota următoarele:
”În ziua de 09.04.2010, între orele 17:00 şi 18:00, fiul meu fiind în autoturism cu un alt prieten, el fiind în dreapta, iar acel prieten, având permis de conducere, era la volanul autoturismului, au rămas fără benzină, fapt pentru care fiul meu, Guraliuc George, s-a oferit să se ducă pe jos la staţia Petrom, cu o sticlă să ia benzină. În acel moment, domnul Zaharia Dumitru, l-a întrebat ce face. Fiul meu i-a povestit cele întâmplate, iar domnul Zaharia Dumitru s-a luat de el pe motiv că de ce era la volanul autoturismului, că a văzut el autoturismul şi că fiul meu era la volan. Atunci fiul meu i-a spus domnului Zaharia Dumitru că nu era el la volan şi că l-a confundat, pentru că de fapt era prietenul lui care are permis de conducere. Atunci domnul Zaharia Dumitru l-a luat pe fiul meu la sediul Poliţiei unde i-a luat declaraţie şi i-a spus fiului meu că îi face hârtii şi le va trimite la Parchet, menţionându-i faptul că şi el îi va face rău fiului meu, cum şi fiul meu le-a făcut rău poliţiştilor Baciu Gabriel şi respectiv Măntălău Vasile, deci un fel de răzbunare”.

Poliţist inapt medical?

Femeia îşi continuă declaraţia spunând, din cunoştinţele pe care le are, poliţistul Zaharia Dumitru nu ar fi apt pentru a profesa meseria de poliţist, din cauza unei ”boli la cap, mai dubioase”. Pentru a păstra transparenţa şi obiectivitatea spuselor femeii, redăm în rândurile ce urmează, ultimul fragment din declaraţia pe care Mariana Guraliuc a trimis-o Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa:
”Totodată doresc să vă întreb, cu tot respectul, cum poate o persoană ca Zaharia Dumitru să mai profeseze ca poliţist, ştiindu-se faptul că este bolnav, având o boală la cap mai dubioasă, cu complicaţii, făcând şi de mai multe ori crize de tulburare a minţii. Fiul meu a încercat să-i povestească lui Zaharia Dumitru că nu era el de fapt la volan, dar acesta nu a vrut să înţeleagă, chiar l-a ameninţat. Cum poate o persoană care stă în autoturism în partea dreaptă să fie incriminat că ar fi condus? Cu fiul meu a mai fost un băiat care i-a confirmat lui Zaharia Dumitru, că nu era fiul meu la volan, chiar, după câte am înţeles de la fiul meu, i-ar fi luat şi băiatului acela declaraţie despre cele întâmplate. Cu tot respectul, doresc să se ia măsuri împotriva poliţistului Zaharia Dumitru şi să nu îşi mai facă datoria de poliţist faţă de alţii doar din răzbunare, ci să şi-o facă doar pentru că este poliţist şi, totodată, să fie şi testat psihologic, deoarece din cunoştinţele mele, chiar dacă nu sunt o persoană mai şcolită, adică nu am facultate, asta nu înseamnă că nu cunosc anumite lucruri elementare, adică faptul că un poliţist trebuie să fie clinic sănătos şi apt deoarece lucrează cu populaţia. Doresc să fiu şi eu înştiinţată printr-un răspuns despre hotărârea luată de către dumneavoastră împotriva lui Zaharia Dumitru”.
Am încercat să stăm de vorbă pentru obţinerea unui punct de vedere oficial din partea poliţistului Dumitru Zaharia, ori a altui reprezentant al secţiei de poliţie Hârşova, dar până la închiderea ediţiei acest lucru nu a fost posibil. Ni s-a spus că Dumitru Zaharia era plecat pe teren, iar secţia de poliţie din Hârşova nu are purtător de cuvânt. Am contactat Inspectoratul de Poliţie Judeţean pentru a obţine, de asemenea un punct de vedere oficial, dar nici aici nu am reuşit să stăm de vorbă cu nimeni. Vom reveni!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top