Ştiri

Remus Cernea îl dă în judecată pe Becali. Scandal pe marginea cărţilor scrise în penitenciar (VIDEO)

 

Parlamentarul Remus Cernea anunţă prin intermediul unui comunicat de presă că îl va acţiona în instanţă pe George Becali, considerând că i-a fost încălcat „dreptul la imagine, onoare și la respectarea reputației”, în timpul unei emisiuni de la B1 TV. Cernea relatează că în emisiunea cu pricina se punea în discuţie caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise în închisoare. Se cunoaşte faptul că DNA a început o anchetă în acest caz, în care ierarhii Teodosie al Tomisului şi Laurenţiue Strezea al Ardealului au fost audiaţi ca martori. Conform comunicatului de presă, Becali a fost sunat de către jurnaliştii postului de televiziune pentru un punct de vedere şi „reacția sa a fost una extrem de violentă proferând atacuri la persoană și amenințări cu violența fizică” la adresa lui Cernea.

Nu este prima dată când domnia sa reacționează astfel în spațiul pubic, de aceea sper la o decizie a instanței prin care domnul Becali să fie sancționat pentru a se contribui astfel la descurajarea discursului urii în țara noastră. De altfel, instanța a mai decis și în alte cauze legate de domnul Becali în sensul a ceea ce solicit eu acum. De data aceasta, pentru că este vorba de recidivă, sper ca sancțiunile să fie și mai aspre, pe măsura faptelor sale incompatibile cu un dialog civilizat într-o societate democratică”, se mai spune în comunicat.

Redăm mai jos textul integral al acestui comunicat:

Depun, la Tribunalul București,
Cererea de chemare în judecată a domnului George Becali
 
 
            Timp de aproape 20 de ani am militat public pentru apărarea și protejarea drepturilor individuale și a drepturilor minorităților (naționale, religioase, sexuale etc). Am avut nenumărate luări de poziție în favoarea unor cetățeni victime ale unor abuzuri sau în sprijinul unor grupuri vulnerabile țintă a urii și intoleranței.
 
            Acum este o conjunctură în care consider că este necesar să demarez un proces în care îmi apăr mie însumi drepturile. Dar văd acest proces și ca fiind parte parte a unui efort de salubrizare a discursului public din România marcat în prea mare măsură de vulgarități, violențe de limbaj și atitudini agresive care pun accentul pe atacul la persoană și nu pe discutarea ideilor.
 
Marți, 23 august, la ora 12.00, depun la Tribunalul București, prin Casa de avocatură „Predoi și Asociații”, o cerere de chemare în judecată a domnului George Becali. Jurnaliștilor prezenți la fața locului le voi oferi detalii suplimentare cu privire la dosar.  
 
M-am numărat printre invitații unei emisiuni difuzate de postul B1 TV, în direct, în data de 7 iulie 2016, între orele 11.00 – 12.00, prilej cu care, printre alte subiecte, s-a discutat și despre caracterul presupus științific al unor lucrări presupuse a fi elaborate în închisoare de către deținuți care, astfel, au reușit să iasă din închisoare mai devreme. Această stare de lucruri face obiectul unei investigații din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție care au invitat la audieri inclusiv pe Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în calitate de martor cu privire la una dintre cărțile semnate de către domnul George Becali. Jurnaliștii de la B1 TV au prezentat în cadrul emisiunii faptul că aceste cercetări ale DNA se fac cu privire la presupuse infracțiuni de favorizare a infractorului, săvârșite de profesorii universitari care au coordonat sau validat lucrările respective, de reprezentanții editurilor care le-au publicat și de către funcționari ai Administrației Naționale a Penitenciarelor care au propus eliberarea.
 
Pornind de la calitatea martorului menționat mai sus de conducător al unei lucrări presupus a fi elaborate de către domnul Becali George –  în perioada în care s-a aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, pentru care i-a fost acordat un beneficiu de 30 de zile considerate ca executate – mi-am exprimat opinia asupra calității de lucrare științifică a respectivei cărți (George Becali – “Iubirea milostivă și mântuitoare”, editura Saeculum, București, 2014).  
 
Astfel, am apreciat, principial vorbind, că nu cred că poate fi considerată ca fiind științifică o lucrare în care autorul doar își afirmă credința. Este de notorietate faptul că domnul Becali nu este teolog, iar lucrarea semnată de domnia sa ar fi trebuit să corespundă unor criterii specifice, care nu sunt ușor de atins în absența unei calificări în domeniul respectiv. Așadar, am arătat, pe parcursul dezbaterii, că o astfel de carte trebuie să întruneasca anumite standarde, pentru că, în lipsa acestora, oricărei cărți scrise într-un anumit domeniu i s-ar putea pretinde, în mod nelegitim, un caracter științific.
 
Domnul George Becali a fost sunat de către redacția postului B1 TV și a intervenit în direct iar reacția sa a fost una extrem de violentă proferând atacuri la persoană și amenințări cu violența fizică la adresa mea. Nu este prima dată când domnia sa reacționează astfel în spațiul pubic, de aceea sper la o decizie a instanței prin care domnul Becali sa să fie sancționat pentru a se contribui astfel la descurajarea discursului urii în țara noastră. De altfel, instanța a mai decis decis și în alte cauze legate de domnul Becali în sensul a ceea ce solicit eu acum. De data aceasta, pentru că este vorba de recidivă, sper ca sancțiunile să fie și mai aspre, pe măsura faptelor sale incompatibile cu un dialog civilizat într-o societate democratică.
 
În cererea adresată instanței solicit următoarele:
 
1.      Să constatați încălcarea de către pârât a dreptului la imagine, onoare și la respectarea reputației aparținând subsemnatului, prin adresarea în public de cuvinte și expresii denigratoare la adresa mea;
2.      Obligarea pârâtului la plata sumei de 50.000 euro (echivalentul a 222.860 lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data formulării prezentei acțiuni) către subsemnatul, reprezentând despăgubiri pentru daunele morale aduse imaginii, onoarei și reputației, prin adresarea în public de cuvinte și expresii denigratoare;
3.      Obligarea pârâtului să difuzeze, pe cheltuiala sa hotărârea judecătorească care se va pronunța, la posturile de televiziune B1 TV și Antena 3.
4.      Obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de acest litigiu compuse din taxa judiciară de timbru și onorariu de avocat.
 {youtube}watch?v=3Pz5Ro4oTD8{/youtube}

Susa foto: jurnalul.ro

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top