Zile de spectacol total pe malul „lacului vărgat”
Sfârșitul lunii trecute a fost unul aniversar pentru orașul bătrânului Techir, care și-a sărbătorit Zilele Orașului, ca în fiecare an, în ultimele zile ale lunii august. Sâmbătă după-amiază, la Restaurantul Dromas din centrul localității a avut loc ședința festivă a festivalului. În cadrul acestei ceremonii, Primăria Techirghiol a conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Înalt Prea Sfinției Sale Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Au fost de asemenea premiați cu diplome și sume importante de bani toți locuitorii urbei care au peste 85 de ani, dar și cuplurile care au sărbătorit peste 50 de ani de căsătorie. Edilul Adrian Stan a ținut să mulțumească asistenței pentru prezență: „Este un moment deosebit pentru orașul nostru, un moment așteptat un an întreg și de care se bucură în egală măsură cetățenii din Techirghiol, dar și numeroșii turiști aflați în această perioadă în vizită la noi. Mă bucur că avem oaspeți de seamă și că împreună cu aceștia putem face planuri optimiste de viitor, pentru relații strânse de colaborare între localități înfrățite, pe diverse domenii de activitate”.
Un articol de Cristian CEALERA
Oaspeți din străinătate
La ceremonii au participat prefectul județului Eugen Bola, dar și invitați din străinătate. Astfel a fost prezent Adem Dalgic, primarul orașului turc Tekirdag (dealul vărgat), localitate înfrățită încă din 1999 cu Techirghiol. Edilul din Țara Semilunei, pentru prima oară prezent în România, s-a arătat încântat de ceea ce a găsit la Techirghiol și a declarat că își dorește ca relația de colaborare dintre cele două orașe să fie mult mai strânsă pe viitor, prin organizarea de evenimente comune în diverse domenii de activitate, cultural-artistice, sociale, de turism sau sportive. Al doilea oaspete de onoare al Techirghiolului a fost Massimo Tedeschi, fost parlamentar al Italiei, fost primar și în prezent președinte al Asociației Orașelor Termale din Italia.
Artiști de marcă
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu o paradă a ansamblurilor folclorice tradiționale, provenind din comunitățile etnice locale: ansamblul românesc – Pescăruș, tătăresc – Can-Su, armânesc – Veria și turcesc – Sureya. Tot în prima seară, mii de persoane (localnici, dar și numeroși turiști) au asistat la concertele oferite de Mihai Trăistariu și Alex Velea. Duminică seară, în cadrul evenimentului „La mulți ani, Techirghiol” au urcat pe scenă Haiducii, Irina Loghin, Trupa Demențialii și formația Holograf.
Jocuri și concursuri
În fiecare an, la Techirghiol, de Zilele Orașului se organizează evenimente distractive, iar ediția 2013 nu a făcut excepție de la regulă. Dacă vineri au fost luptele tradiționale, sâmbătă dimineață a fost momentul luptelor în nămol, al concursului de înot sau al celui intitulat „cine prinde rața o câștigă”. La orele amiezii, pe stadionul din localitate s-a dat startul turneelor de fotbal rezervate juniorilor (Cupa Sparta Techirghiol) dar, și categoriei old-boys. Zilele Orașului Techirghiol s-au încheiat duminică seară cu un spectaculos foc de artificii.
