Fără categorie

Referendumuri pe bandă rulantă la Constanţa

Cel mai susţinut prefect a instaurat un nou trend

De la numirea lui Claudiu Palaz în funcţia de prefect al judeţului Constanţa, organizarea referendumurilor pentru schimbarea şefilor administraţiilor locale a devenit o modă. Nu ne putem pronunţa dacă o fi bine, sau o fi rău, însă este imposibil să nu remarcăm faptul că, în curând, alegerile anticipate la nivel local, vor apărea mai des ca ciupercile după ploaie. A fost nevoie de un singur exemplu. De remarcat ar mai fi şi faptul că, se pare,  referendumurile au un „succes”  mai mare în localităţile unde PD-L se află în opoziţie, iar primăria se află sub conducerea PSD. Probabil acest aspect este strâns legat de faptul că Palaz se bucură de o mai mare susţinere din partea primarilor democrat-liberali. Vă prezentăm în rândurile ce urmează cele mai elocvente exemple pentru aspectele remarcate.

Un articol de Andreea Blacioti Carasimu

Cernavodă: „Ba da, ba nu” cu Liviu Brăiloiu şi Claudiu Palaz

La mijlocul lunii decembrie, Prefectura Constanţa a demarat procedurile neecsare organizării referendumului în oraşul Cernavodă, în urma căruia primarul Mariana Mircea ar putea fi demis. Toată tărăşenia a pornit de la un grup de locuitori ai localităţii care îi purtau sâmbetele edilului de când a ocupat această funcţie. Conform spuselor cernăvodenilor, aceştia umblau din casă-n casă să strângă semnături, minţind locuitorii că dacă vor semna înseamnă că sunt de acord cu diverse investiţii pe care Primăria Cernavodă are de gând să le demareze, cu acordul locuitorilor oraşului. Şi cine n-ar semna pentru investiţii în oraşul său?
Fostul prefect, Tit-Liviu Brăiloiu, susţinut de PSD, nu a aprobat organizarea referendumului, pe motiv că nu există argumente întemeiate pentru organizarea acestuia. Iată, însă, că o dată cu schimbarea prefectului, s-au schimbat şi gândurile reprezentanţilor Guvernului în teritoriu.
Claudiu Palaz, actualul prefect, a evaluat din nou situaţia din Cernavodă şi a considerat că referendumul trebuie organizat. Acesta a cerut Consiliului Judeţean Constanţa şi Primăriei Cernavodă să trimită câte un reprezentant pentru comisia ce se va înfiinţa. În cazul în care liderii acestora vor refuza, Palaz are de gând să dea în judecată instituţiile.

Mangalia: Incompatibilitatea l-a suspendat pe Claudiu Tusac

În aceeaşi zi în care a anunţat şi organizarea referendumului la Cernavodă, Palaz a mai dat o veste-bombă: Claudiu Tusac, primarul Mangaliei, a fost suspendat din funcţie!
Argumentul prefectului a fost că fostul edil al oraşului Mangalia se afla în incompatibilitate, deţinând atât funcţia de primar, cât şi pe cea de reprezentant al Consiliului Local Mangalia în Adunarea Generală a Asociaţiilor la SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL.
Descoperirea incompatibilităţii a fost făcută de către un corp de control al Ministerului Afacerilor şi Internelor, convocat de către o parte dintre consilierii locali. În locul lui Tusac a fost numit interimar, Ion Mincă, liderul Partidului Conservator  Mangalia.
Claudiu Tusac, la fel ca şi Mariana Mircea, consideră că deciziile prefectului Palaz nu reprezintă decât abuzurile acestuia în funcţia pe care o deţine. Pe de altă parte, Claudiu Palaz îşi justifică acţiunile în temeiul legislaţiei în vigoare.

Năvodari: Râca dintre fostul şi actualul edil se rezolvă după „modelul Cernavodă”?

Divergenţele dintre actualul primar al Năvodariului, Nicolae Matei, şi fostul edil, Tudorel Calapod, nu mai reprezintă o necunoscută pentru nimeni. De când a pierdut scaunul de reprezentant al administraţiei locale, Calapod (PD-L) se află într-un permanent scandal cu Matei (PSD). Ultimul comunicat de presă trimis de Primăria Năvodari, menţionează că „pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local se află două proiecte de hotărâre cu privire la sesizarea organelor de cercetare şi constituirea Consiliului Local Năvodari ca parte civilă împotriva prejudiciului cauzat de fostul primar Tudorel Calapod”. Mărul discordiei în acest caz, dintre Tom şi Jerry ai administraţiei publice, este un contract despre care Matei susţine că ar fi fost supraevaluat de Calapod şi care are ca obiect „Introducerea cadastrului general în intravilanul oraşului Năvodari şi obţinerea planului cadastral general sc. 1:500, produs informatic de tip GIS”.
Şi cum tot e la modă organizarea de referendumuri acolo unde PD-L se află în opoziţie, mai nou, organizaţia PD-L Năvodari a fost inspirată de „modelul Cernavodă”, iar reprezentanţii democrat-liberali se gândesc serios să solicite organizarea alegerilor anticipate şi să demareze campania strângerilor semnăturilor necesare.
De data aceasta însă, nu putem spune de partea cui ar fi prefectul. Cunoscut şi prezentat de majoritatea primarilor ca fiind „un adevărat prefect apolitic, ce nu face decât să aplice legea nepărtinitor”, Palaz s-ar vedea între ciocan şi nicovală, fiindu-i foarte greu să dea un pronostic. Cu Matei are o relaţie bună, iar Calapod este reprezentantul partidului ce îl susţine. Dar cum încurcate sunt căile politicii româneşti, n-are rost să speculăm pe marginea acestui subiect. Putem doar să cităm o declaraţie a lui Nicolae Matei, referitor la Claudiu Palaz, chiar în momentul investirii acestuia în funcţie: „Este un profesionist cu experienţă mare în administraţia publică locală şi pe contencios administrativ. Mă consilia şi mă sfătuiam cu el când aveam dubii. Cred că Năvodariul nu va avea de suferit pentru că nu mai avem prefectul nostru”, declara primarul oraşului Năvodari.

Eforie: Ori vice PD-L, ori la referendum!

Eforie este un alt oraş în care pedeliştii au gânduri mari. Inspiraţi de suspendarea lui Tusac şi organizarea referendumului la Cernavodă, organizaţia PD-L Eforie i-a propus lui Ovidiu Brăiloiu să reflecteze la funcţia de viceprimar PD-L. În momentul de faţă, această funcţie este ocupată de liberalul Robert Şerban, despre care PD-L consideră că nu merită această funcţie, în condiţiile în care partidul său nu are decât trei consilieri la Eforie. Plus că „şi-a cam luat nasul la purtare”, aşa cum susţin liderii PD-L Eforie. Citaţi de un cotidian constănţean, aceştia au declarat: ” „I-am dat termen de gândire primarului, până la şedinţa din ianuarie, să ia în calcul varianta de viceprimar PD-L”.
În caz contrar, aceştia vorbesc despre organizarea referendumului cu aceeaşi lejeritate cu care am putea vorbi despre schimbarea vremii: „Dacă nu, vom strânge semnături pentru organizarea unui referendum de schimbare a primarului PSD Ovidiu Brăiloiu”.
Aceştia se bazează pe faptul că n-ar fi prea dificil să strângă semnături, mai ales că au mai făcut o dată acest lucru, dar au amânat procedura din diverse motive. Şi cum fratele primarului este chiar fostul prefect, situaţia se complică. Rămânem să vedem dacă Ovidiu Brăiloiu va accepta sau nu funcţia de viceprimar al PD-L, ori vom avea de-a face cu un alt referendum?

Cel mai iubit dintre prefecţi

Este fără doar şi poate cel mai dorit dintre prefecţi. În rândul primarilor, rar ai să găseşti o voce nemulţumită de Claudiu Palaz şi doar în tabăra edililor PSD. Ar fi totuşi o excepţie care întăreşte regula: primarul comunei Rasova (PD-L). Principalele calităţi atribuite lui Palaz de şefii administraţiilor locale sunt: profesionalismul, competenţa, corectitudinea în aplicarea legii şi deschiderea către discuţii şi colaborare.
Deci, numai de bine din partea:
PD-L: Majoritatea primarilor, dintre care îi amintim pe Mugur Mitrana (23 August) şi Florin Mitroi (Valu lui Traian)
PNL: Ioan Oprea (Săcele), Gheorghe Grameni (Mihai Viteazu), Adrian Stan (Techirghiol) şi Ioan Herdean (Istria) etc.
PSD: Nicolae Matei (Năvodari).

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top