Comisia Europeană

O mulţime de oficiali din Constanţa şi-au luat diplome de doctorat de la universitatea de casă a lui Voronin

Şeful unei „filiale” a ULIM Chişinău a recunoscut că examenele se dau la Constanţa, cu încălcarea legii

Universitatea Liberă Internaţională din Republica Moldova (ULIM) Chişinău şi-a creat în România o adevărată reţea ilegală de „filiale”, sub umbrela unor asociaţii şi fundaţii.
Centrele din mai multe judeţe – Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Buzău, Galaţi, Brăila, Gorj, Craiova – scot pe bandă rulantă studenţi, absolvenţi de master şi doctori.
Deşi ULIM nu deţine nici măcar o autorizaţie provizorie de funcţionare, în multe orăşele de provincie sunt organizate cursuri şi examene. Aceasta este cheia afacerii din care şefii de la Chişinău şi partenerii români câştigă milioane de euro, căci studenţii sunt mulţumiţi că pot învăţa aproape de casă, iar examenele sunt simple formalităţi.
Din aceleaşi motive, o mulţime de poliţişti de rang înalt, şefi ai instituţiilor deconcentrate, magistraţi, lideri sindicali, primari, etc şi-au obţinut diplome la ULIM. Poate că în acest fel se explică faptul că autorităţile române nu închid aceste centre care funcţionează într-o ilegalitate evidentă.
Ca un amănunt ce îşi are totuşi importanţa lui, ULIM Chişinău a fost „universitatea de casă” a lui Vladimir Voronin şi a Partidului Comunist din Republica Moldova, cât timp au fost la putere.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Rectorul ULIM minte!

Unul dintre „sateliţii” ULIM de la Constanţa este Fundaţia Concord, condusă de Dumitru Costea. Ca şi celelalte “surori” din „filiera” ULIM, Concord pretinde că doar îi recrutează şi consiliază pe cei care vor să studieze la universitatea din Chişinău. Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au reuşit să demonstreze, în urma unei anchete filmate cu camera ascunsă, că în realitate studenţii fac cursuri şi dau examene la Constanţa, în totală ilegalitate.
Rectorul ULIM, Andrei Galben, s-a arătat foarte sursprins de acest fapt şi ne-a trimis un document în care promitea să întrerupă parteneriatul cu fundaţia lui Costea, dacă cele afirmate de noi se dovedesc a fi adevărate.
Îi transmitem pe această cale rectorului Galben că nu credem în cele spuse de el, la fel cum ne îndoim de faptul că Fundaţia Concord ar fi putut să organizeze cursuri şi examene la Constanţa fără ca şeful ULIM să ştie. În plus, îi dăm rectorului o veste proastă: un alt colaborator constănţean al ULIM, George Floander, îl dă de gol şi recunoaşte într-un interviu acordat unui ziar local, că organizează examene la Constanţa, cu acordul rectorului ULIM!

Floander recunoaşte că examenele se dau la Constanţa

Floander a fost premiat recent de conducerea ULIM pentru activitatea prestată până în prezent (a se citi “banii duşi la Chişinău pe spatele studenţilor constănţeni”) cu funcţia de prodecan al Facultăţii de Drept. Entuziasmat peste măsură de această numire, Floander s-a grăbit să ofere un interviu ziarului local „Observator”, în care s-a lăudat cu “realizările” sale în contul ULIM Chişinău. În timpul interviului, pe Floander l-a luat valul şi a recunoscut implicit că la Constanţa se organizează examene: “Tot timpul, rectorul academician Andrei Galben a ajutat cetăţenii români pentru cursurile Universităţii, stabilind taxele cele mai accesibile. De asemenea, a dispus deplasarea profesorilor de la facultate şi masterat, în perioada examenelor, la Constanţa”.

Absolvenţii ULIM în funcţii cheie

În acelaşi interviu, Floander a ţinut să precizeze că la ULIM şi-au obţinut diploma de doctor o serie de personalităţi ale judeţului Constanţa, pe care le-a şi numit: comisar şef Adrian Rapotan (foto dreapta) – adjunctul şefului IPJ, comisar şef Ion Rusescu – şeful Serviciului Poliţiei de Ordine Publică, Daniel Bratu – adjunctul şefului Biroului Poliţiei Rutiere Constanţa, Nicolae Popescu – fost controlor financiar la Direcţia de Audit din cadrul Camerei de Conturi Constanţa (actualmente lucrează la Avocatului Poporului), Mariana Forfolea – angajată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa, Tiberiu Pleşu (foto stânga) – fost inspector şef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, Marian Foca – fost lider sindical, director adjunct la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Iulian Stoica – a activat în cadrul Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa, Cosmin Stroe – expert contabil, Daniel Bratu – notar, Liviu Tilich şi Liana Tilich – avocaţi.
Şi lista s-ar putea completa cu alţi „studenţi speciali” din “grupele” lui Dumitru Costea sau Iustin Tambozi. Acesta din urmă este cel de-al treilea colaborator constănţean al ULIM Chişinău, prin intermediul Asociaţiei Academice Moscopolitane. Tambozi însă e foarte suspicios când vine vorba de a vorbi despre profesorii sau studenţii săi: “Poate că învaţă la mine şi judecători şi procurori… Iar despre cadrele universitare asociate nu vă pot spune”.

ULIM şi Partidul Comunist

Articolul publicat în DEZVĂLUIRI l-a deranjat foarte rău pe rectorul Galben, care ne-a acuzat că îi creăm probleme politice, în contextul schimbării puterii de la Chişinău. Îi înţelegem perfect supărarea, căci Andrei Galben este cunoscut ca un apropiat al liderilor comunişti (spun surse din Republica Moldova), într-un moment în care alianţa democrată a câştigat puterea.
„Ziarul de Gardă” din Chişinău afirmă că o parte din cheltuielile universităţii private ULIM sunt plătite de Guvern, din fonduri bugetare. Pe aceste locuri, deputatul comunist Victor Stepaniuc înregistra în fiecare an membrii ai Tineretului Comunist. Prezenţa acestora pe lista studenţilor de la „fără plată” era condiţionată de activitatea de partid. Jurnalistul de la „Ziarul de Gardă” relatează că rectorul ULIM aştepta în fiecare an semnătura lui Stepaniuc, care să confirme dacă studenţii respectivi pot fi primiţi în continuare la examenele de sesiune.
Pe 4 iunie a.c., preşedintele Vladimir Voronin a mers în vizită la ULIM. Nu era o noutate, căci liderii comunişti vizitau frecvent universitatea, mai cu seamă în timpul campaniei electorale. De această dată, preocuparea lui Voronin a fost să îi sensibilizeze pe studenţi faţă de cauza Partidului Comunist, care începuse să piardă teren şi să atace opoziţia democrată. Discursul preşedintelui a fost unul tragi-comic, căci Voronin a venit cu un mesaj “în dulcele stil sovietic” în faţa unor studenţi care fuseseră bătuţi cu o cruzime rar întâlnită în timpul „revoluţiei” din aprilie.
Ca tabloul să fie complet, iată ce declară rectorul ULIM într-un interviu acordat revistei VIP Magazin din Moldova despre “loialitatea faţă de Guvern” (chiar aşa fusese formulată întrebarea): „Învăţământul a fost întotdeauna susţinut de administraţia publică şi de multe alte surse de finanţare. Învăţământul este segmentul care are suportul necesar din partea Statului, deoarece problemele învăţământului au un impact direct asupra societăţii”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top