Ziua internațională a Mării Negre este sărbătorită în fiecare an, la 31 octombrie. Aceasta este data la care, în anul 1996, cele șase țări riverane Mării Negre (Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina) au semnat Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră, document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre.
Acesta este și motivul pentru care sâmbătă, 28 octombrie, elevii comunei constănțene Topalu au realizat o serie de activități dedicate Mării Negre.
„Sâmbătă am sărbătorit Ziua Internațională a Mării Negre în căminul Cultural din Topalu, în urma unui parteneriat al Primăriei Topalu, Școlii Gimnaziale numărul 1 Topalu, Casei de Cultură Hârșova și Bibliotecii Orășenești din Hârșova”, a declarat primarul Valentin Stanciu.
Evenimentul a fost marcat prin momente literare, artistice, expoziții și diferite prezentări ale elevilor din Topalu. Astfel, elevii clasei a VIII-a au prezentat câteva caracteristici specifice Mării Negre prin expunerea unor eseuri tematice.
Școlarii au continuat seria manifestărilor cu dansuri moderne, recitări de poezie, interpretarea unor cântece, toate având aceeași temă: marea. Nu a fost uitată nici comunitatea greacă din Dobrogea, ansamblul „Anoixi” din Hârșova, coordonat de Stefan Gavrizi, a interpretat câteva dansuri tradiționale elene pe scena Casei de Cultură din Topalu.
„Prin strategiile și obiectivele stabilite, prin mijloacele și materialele prezentate, am reușit împreună, contrar vremii, să facem o zi minunată, o zi dedicată Mării Negre. Partenerii noștri au acordat Diplome de Onoare și medalii, cu ocazia evenimentului, domnului primar Valentin Stanciu și doamnei director Iuliana Predescu. Un moment deosebit”, a postat pe o rețea socială profesorul Sângeorzan Volumia.