Fără categorie

Ziua europeană a limbilor străine evidenţiază avantajele pe care multilingvismul le oferă micilor întreprinderi

Brussels, 23 September 2010

Se estimează că 11% din întreprinderile mici şi mijlocii pierd contracte din pricina lipsei de competenţe lingvistice. Costul acestor oportunităţi pierdute se poate ridica la milioane de euro şi poate ameninţa locurile de muncă. Ziua europeană a limbilor străine, care va avea loc în acest an pe data de 26 septembrie şi va fi sărbătorită în jurul acestei date, se va axa pe tema utilizării limbilor străine în întreprinderi. La data de 24 septembrie, Androulla Vassiliou, Comisarul european responsabil cu educaţia, cultura, multilingvismul și tineretul, va rosti alocuţiunea de deschidere a conferinţei intitulate „Limbile străine pentru IMM-uri” (Languages for SMEs), care va avea loc la Bruxelles, şi se va întâlni cu reprezentanţi ai întreprinderilor europene care au înregistrat profituri datorită competenţelor lingvistice deţinute. Cu cele 23 de limbi oficiale şi cele peste 40 de limbi regionale şi minoritare ale sale, UE reprezintă o comunitate multilingvă…

Brussels, 23 September 2010

Se estimează că 11% din întreprinderile mici şi mijlocii pierd contracte din pricina lipsei de competenţe lingvistice. Costul acestor oportunităţi pierdute se poate ridica la milioane de euro şi poate ameninţa locurile de muncă. Ziua europeană a limbilor străine, care va avea loc în acest an pe data de 26 septembrie şi va fi sărbătorită în jurul acestei date, se va axa pe tema utilizării limbilor străine în întreprinderi. La data de 24 septembrie, Androulla Vassiliou, Comisarul european responsabil cu educaţia, cultura, multilingvismul și tineretul, va rosti alocuţiunea de deschidere a conferinţei intitulate „Limbile străine pentru IMM-uri” (Languages for SMEs), care va avea loc la Bruxelles, şi se va întâlni cu reprezentanţi ai întreprinderilor europene care au înregistrat profituri datorită competenţelor lingvistice deţinute. Cu cele 23 de limbi oficiale şi cele peste 40 de limbi regionale şi minoritare ale sale, UE reprezintă o comunitate multilingvă unică de ţări și popoare. Ziua europeană a limbilor străine a fost lansată în anul 2001 pentru a celebra această diversitate şi a sublinia importanţa limbilor străine în viaţa noastră personală şi profesională.

„Europenii sunt din ce în ce mai conștienți de schimbarea pe care le-o aduce cunoașterea limbilor străine în viața de zi cu zi. Pe lângă faptul că reprezintă un avantaj practic pentru dezvoltarea personală a oamenilor, cunoașterea limbilor străine aduce întreprinderilor noi oportunități de afaceri, contribuie la creșterea competitivității acestora și le oferă acces la piețele de export. Îmbunătățirea nivelului general de cunoaștere a limbilor străine în Europa va aduce, de asemenea, o contribuție la strategia Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, ecologică și favorabilă incluziunii, iar multilingvismul reprezintă o parte esențială a inițiativelor noastre principale «Tineretul în mișcare» și «Agenda pentru noi competențe și locuri de muncă»”, a declarat doamna comisar Vassiliou.

În jur de 150 de întreprinzători, asociații de întreprinderi și reprezentanți ai administrațiilor naționale și locale vor participa la evenimentul intitulat „Limbile străine pentru IMM-uri”, organizat de Comisie. După alocuțiunea de deschidere, doamna comisar Vassiliou va participa la o masă rotundă la care vor avea loc dezbateri privind limbile străine, competitivitatea și capacitatea de inserție profesională.

Evenimentul va include o prezentare a modului în care societatea finlandeză Golla a evoluat de la un mic atelier la o societate competitivă pe plan mondial, producând huse originale pentru telefoane mobile, calculatoare portabile și alte dispozitive, cu piețe de desfacere în peste 100 de țări. Întreprinzătorul Franz Huber va explica modul în care competențele lingvistice ale echipei sale l-au ajutat să extindă din Germania până în China afacerile întreprinderii sale familiale în domeniul publicării și tipăririi de hărți. Reprezentanții firmei letone Stenders, specializată în produsele cosmetice pentru corp și produse pentru baie, vor relata modul în care competențele lingvistice au permis firmei să înregistreze 85% din profit din exporturi.

Programul de învățare de-a lungul vieții al Comisiei oferă 50 de milioane de euro pe an pentru a sprijini activitățile și proiectele în domeniul învățării limbilor străine.

Axarea acestuia pe învățarea limbilor străine în IMM-uri se datorează, în parte, concluziilor unui studiu din 2007 privind efectele asupra economiei europene ale lipsei de competențe în materie de limbi străine în întreprinderi. Într-un eșantion de aproximativ 200 de întreprinderi, 11% din respondenți au declarat că au pierdut contracte – în multe cazuri, acestea fiind în valoare de milioane de euro – din pricina lipsei de competențe lingvistice.

A se consulta:

http://ec.europa.eu/education/languages/Focus/docs/elan-sum_en.pdf

Reprezentanții mass-media se pot înscrie la conferința „Limbile străine pentru IMM-uri” trimițând un e-mail la adresa [email protected]. Evenimentul va fi, în plus, transmis în direct pe internet la adresa: http://webcast.ec.europa.eu/eutv/portal/index.html

Evenimente organizate în statele membre

Comisia organizează, de asemenea, evenimente în toate statele membre ale UE. La Berlin, elevii școlilor primare vor participa la spectacole multilingve în care vor fi prezentate diversele limbi și țări ale Europei; la Londra, reprezentanța Comisiei îi încurajează pe autorii de bloguri să scrie într-o limbă diferită; la Paris, „Maison de l’Europe” va găzdui o masă rotundă privind multilingvismul și întreprinderile; la Madrid va avea loc o conferință privind „traducerea și interpretarea împotriva excluziunii”; la Pisa și Lucca, Andrea Ronchi, ministrul italian responsabil cu afacerile europene și autorul/semiologul Umberto Eco vor discuta pe tema contribuției cunoașterii limbilor străine la integrarea europeană; la Varșovia vor fi difuzate peste douăsprezece filme europene în versiunile lingvistice originale.

Alte evenimente includ un concert multilingv de muzică rap în Danemarca, emisiuni radio dedicate acestui eveniment în Bulgaria, Letonia și Lituania, un concurs online pe tema limbilor străine organizat în Republica Cehă, citirea de povești în Finlanda și târguri pe tema limbilor străine organizate în Slovacia, Slovenia și Suedia.

Pentru a consulta lista completă de evenimente click aici

Comisia lansează, de asemenea, pe site-ul său internet, un chestionar online pe tema limbilor străine (a se consulta http://ec.europa.eu/education/languages/quiz/) și un concurs intitulat „Povestirea mea preferată despre limbile străine” (My Favourite Foreign Language Story) pentru a evidenția modul în care cunoașterea limbilor străine poate oferi oportunități în viața personală și cea profesională. Autorii celor mai reușite povestiri vor fi invitați să participe la o ceremonie de premiere care va avea loc la Bruxelles în mai 2011, în jurul zilei Europei. A se consulta: http://ec.europa.eu/education/languages/index_en.htm

Informații suplimentare

Pagina de internet dedicată doamnei comisar Vassiliou:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/vassiliou/index_en.htm

Site-ul internet dedicat multilingvismului

http://ec.europa.eu/education/languages/index_en.htm

Reprezentanțele Comisiei în statele membre:

http://ec.europa.eu/represent_en.htm

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene:

http://ec.europa.eu/dgs/translation

Direcția Generală Interpretare a Comisiei Europene:

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top