Litoralul românesc

Zanfir Iorguș și-a început campania electorală cu minciuni!

Nici bine nu s-a dat startul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2016, că independentul Zanfir Iorguș, candidat la funcția de primar al municipiului Mangalia și-a făcut apariția într-o emisiune televizată unde, timp de o oră, încercat să demonteze „calomniile, minciunile și manipulările” cu privire la activitatea sa de primar din perioada 1996-2008. Unele dintre aceste acuzații i le-am adus chiar noi în mai multe articole publicate de-a lungul timpului. De aceea, nu mare ne-a fost mirarea nonșalanței cu care Iorguș a încercat să arunce în derizoriu documente care demonstrează că minciună este doar în ceea ce s-a văzut în emisiunea televizată în care a fost prezent. O să insistăm asupra a trei neadevăruri pe care Zanfir Iorguș, șef al PSD Mangalia până de curând și independent de câteva zile, cu susținere ALDE, le-a rostit în fața oamenilor sătui de acest teatru ieftin.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Minciuna 1:Nu am nici un metru pătrat de pădure (pădurea Comorova-n.r.) cumpărat, eu sau familia mea

{youtube}pwRJKoyf8bM{/youtube}

Încercând să demonteze pas cu pas principalele acuzații care i s-au adus în ultimii ani, Zanfir Iorguș a început cu una dintre cele mai importante: pădurea Comorova. El susține că doar 5% din această pădure a fost vândută, iar banii au fost folosiți pentru investiții publice. De asemenea el susține că nu are nici un metru pătrat cumpărat…poate nu mai are, dar cu siguranță a avut și a încasat bani mulți pentru terenurile de acolo.
Îi reamintim lui Zanfir Iorguș că în anul 1998, printr-o Hotărâre de Guvern,519 hectare din Comorova au trecut din patrimoniul Olimpus SA (cea care a preluat terenul fostei Gospodării de Partid) în cea a Consiliului Local al Primăriei Mangalia pentru înființarea unui parc municipal. O altă hotărâre de Guvern din anul 2000 trece pădurea în proprietatea publică a Primăriei Mangalia.În noiembrie 2004, Planul Urbanistic Zonal, prin care intravilanul Mangaliei se extindea şi peste pădurea Comorova, este aprobat de către Consiliul Local în frunte cu edilul Zanfir Iorguș. Prin acest act, aproape 150 de hectare din pădure dispăreau, ceea ce a atras atenţia Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare – ITRSV Bucureşti, care a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa să nu emită acord de mediu pentru construcţii în pădurea Comorova, însă fără nici un efect. Câteva luni mai târziu, în aprilie 2005, pădurea era deja lotizată şi tot atunci au început să se încheie primele acte de vânzare-cumpărare în care terenul pe care se află pădurea apare în documentele de la Cadastru cu mențiunea „curți construcții”. Deci, 150 ha înseamnă aproximativ 30% din Comorova, nu 5% cum susține domnia sa.
Dacă urmărim istoria proprietarilor parcelei 288 din pădurea Comorova,vedem cum toate drumurile duc către Iorguș și apropiatul său, Mihai Constantinescu (consilier local). Parcela 288 are o suprafață de 21,68 de hectare din pădure. Ea a fost dobândită cu titluri de proprietate de două persoane, Gheorghiu Virginia (13,51 ha) și Siderie Zaharia (8,17 ha). Gheorghiu Virginia vinde în anul 2001 către Zanfir și Mariana Iorguș 6,985 ha din proprietatea sa și vreo 5 ha către Constantinescu Mihai și Jura.
Și Siderie Zaharia face același lucru în anul 2002. Printr-un contract de vânzare-cumpărare transmite familiei Iorguș 3,015 ha din Comorova, suprafață pe care fostul edil al Mangaliei o parcelează în 14 loturi de până la 700 mp fiecare, majoritatea fiind vândute în perioada 2006-2008. Nici familia Constantinescu nu se lasă mai prejos, ea dobândind prin cumpărare de la Sidere o suprafață de 1,63 ha de pădure pe care o parcelează în 16 loturi, ulterior vândute către alte persoane.

Un alt cumpărător al unei suprafețe de 0,951 ha este familia Iorguș Grigore (vărul fostului primar) și Mariana. Aceștia, după ce achiziționează terenul de la Sidere Zaharia, îl parcelează în 19 loturi pe care le vor vinde ulterior.

În anul 2007, familia Iorguș mai deținea, conform datelor obținute la acea vreme de publicația Dezvăluiri de la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliara Mangalia, 10 loturi în parcela A228/5/4/2/2, după cum urmează: lotul 1 (număr cadastral 2661/1, carte funciara nr. 11902), în suprafață de 1562 mp, dobândit prin actul notarial 2860/2006. Lotul 2 (număr cadastral 2661/2, carte funciara 13.810), în suprafață de 684 mp, dobândit prin același act notarial. Lotul 3 (număr cadastral 2661/3, carte funciara nr. 13.827), în suprafața de 685 mp. Lotul 4 (număr cadastral 2661/4, carte funciara nr. 13808), în suprafața de 679 mp. Lotul 5 (număr cadastral 2661/5, carte funciara nr. 13806), în suprafață de 673 mp. Lotul 6 (număr cadastral 2661/6, carte funciara nr. 13.796), în suprafață de 667 mp. Lotul 7 (număr cadastral 2661/7, carte funciara nr. 13.798), în suprafață de 661 mp. Lotul 11 (număr cadastral 2661/11, carte funciara nr. 13.804), în suprafață de 658 mp. Lotul 12 (număr cadastral 2661/12, carte funciara nr. 13.800) în suprafață de 658 mp. Lotul 14/2 (număr cadastral 2661/14/2, carte funciara nr. 11.404), în suprafață de 1376 mp. Toate aceste terenuri au fost intabulate pe numele soților Iorguș, cu titlu de lotizare, conform actului 2860/2006.

Minciuna 2: Curtea Spitalului, dorință de sistematizare a zonei

{youtube}mb7m3l01FGo{/youtube}

Din punct de vedere juridic, dosarul numit generic Curtea Spitalului este o adevărată cutie a Pandorei în cazul în care municipalitatea va pierde în instanță procesele prin care se încercă îndreptarea unui abuz săvârșit de Zanfir Iorguș în perioada în care era primar PSD.
Astfel, deși Societatea Crucea Roșie a notificat primăria condusă Iorguș pentru a-i fi retrocedat imobilul compus din clădire și teren ( spitalul municipal- clădirea veche și terenul aferent acestuia), sau să primească în schimb un imobil în compensare, edilul PSD a nesocotit aceste cereri. Mai mult, chiar după anul 2006 când Crucea Roșie a început demersurile în instanță pentru a-i fi retrocedat acest bun, primarul PSD, Zanfir Iorguș, a încălcat legea 247/2005 și legea 10/2001 care interzic ca pe perioada litigiului să se închirieze, concesioneze sau vândă aceste bunuri și a tranzacționat tot terenul din curtea spitalului.
Una dintre societățile care au cumpărat teren acolo, SC EUROCORAM SRL a fost dată în judecată de Crucea Roșie cerându-se și obținându-se anularea tranzacției realizată de Zanfir Iorguș. Societatea comercială, la rândul său, s-a îndreptat împotriva primăriei cu o acțiune în pretenție de 90.000 de euro reprezentând o parte din investițiile realizate pe terenul vândut ilegal. În acest dosar, Iorguș este chemat în garanție, cerere acceptată de către instanță.
Pe terenul revendicat de Crucea Roșie se mai află și o biserică, multe case, pensiuni, conducte de utilități, servituți de trecere.
Dosarul de revendicare se află în stadiul de apel la Curtea de Apel Constanța, iar în cazul unui eșec, pentru Mangalia pierderile materiale nu vor fi numai de 3 milioane de euro ( valoarea terenului și a clădirii spitalului), la ele se vor adăuga și pretențiile cumpărătorilor de bună credință care vor dori recuperarea prețului de achiziție dar și alte sume investite acolo.

Minciuna3: Oborul, o lucrare executată!

{youtube}4jdtZAJ_f0c{/youtube}

Deși apariția televizată a fostului edil coincide cu o nouă înfățișare în fața judecătorilor Tribunalului Constanța care judecă devalizarea Mangaliei cu suma de 150 mii de euro pentru lucrări imaginare în zona Obor, Zanfir Iorguș continuă să ne inducă în eroare susținând că lucrările s-au executat.
În acest caz, procurorii DNA îl acuză pe inculpatul Zanfir Iorguș, primar PSD la acea vreme, și pe complicele acestuia, Botaș Paul Liviu, că ar fi prejudiciat bugetul local cu suma de 490.011,12 lei (150 mii de euro la acea vreme) pentru niște lucrări de amenajare a unui Obor de animale, lucrări care nu s-au efectuat niciodată.
Obiectul contractului 110/22.12.2006, încheiat între firma Euro Coram SRL și Primărie, se referă la execuția unui obor de animale și a unui sediu administrativ ( ziduri exterioare și interioare, platformă asfaltată, corp administrativ din cărămidă), așa cum reiese din documentația tehnică întocmită ulterior semnării contractului, în devizul ofertă înaintat de către firma declarată de omul lui Iorguș ( Botaș Paul) ca fiind câștigătoare se menționează doar două lucrări: împrejmuire obor de animale (434,54 ml în valoare de 84.133,98 lei) și strat fundație din piatră spartă- 25 cm – 7.370 mp ( valoare de 445.223,87 lei).
În perioada martie-iulie 2007 au fost emise de către SC Euro Coram SRL patru facturi fiscale în suma de 490.011,12 lei, plătite prin ordine de plată semnate de către primarul Zanfir Iorguș sau de către viceprimar și totodată președintele comisiei de evaluare a ofertelor de atribuire, Paul Botaș.
Așa cum se apreciază în rechizitorul procurorilor DNA care a stat la baza trimiterii în judecată pentru abuz în serviciu a lui Zanfir Iorguș și a lui Botaș Paul, primăria Mangalia a achitat din bugetul local suma de 490.011,12 lei reprezentând 78% din prețul total al obiectivului obor de animale și sediu administrativ, deși în realitate acolo au fost aruncare câteva remorci de pietriș. Dintr-un ordin verbal lucrările au fost stopate și așa s-a pus cruce banilor plătiți pentru un obiectiv iluzoriu. Acele remorci de pietriș sunt considerate acum de Zanfir Iorguș ca fiind lucrări finalizate la obiectivul Obor de animale.
Cu aceste trei mari neadevăruri și-a început campania electorală candidatul independent (susținut din spate de ALDE) Zanfir Iorguș. Ne întrebăm dacă în cele patru săptămâni va continua dezinformarea mangalioților și teatrul ieftin în care pozează în salvatorul orașului? Documentele pe care le-am prezentat de-a lungul vremii demonstrează că omul PSD nu a făcut altceva decât să-și însușească, el sau acoliții lui, multe din bunurile acestui oraș.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top