Politic

Viitorul Monument al Dobrogei, o poveste uitată prin sertare

Deputatul Bogdan Bola atrage atenţia autorităţilor centrale că proiectul monumentului Dobrogei a fost uitat, deşi în urmă cu un an se făcuseră paşi concreţi pentru realizarea lui.

Anul trecut, Ministerul Apărării solicita să preia în administrare un teren în municipiul Constanța pentru ridicarea unui monument comemorativ în cinstea soldaților căzuți în Războiul de Independență. Ideea care a stat la baza acestei solicitări era aceea că Armata Română a contribuit hotărâtor la alipirea Dobrogei la Principatele Române și la înfăptuirea Independenței.

Pentru a sărbători anual acest eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale își dorea edificarea unui monument, care <va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare>.

În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 105 metri pătrați în zona Tribunalului Constanța.

Așa se face că prin Hotărârea de Guvern nr. 653 din 7 august 2020, se aproba “înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a imobilului situat în municipiul Constanța, judeţul Constanța, având datele de identificare prevăzute în anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, transmis în domeniul public al statului în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 27/2020 și declararea acestuia ca bun de interes public național”.

Însă a trecut mai bine de un an și… nimic. Singura dată când am purtat o discuție cu domnul ministru Ciucă a fost anul trecut la Parlament (că pe la sediul din Modrogan nu venea pe atunci) și nu a fost deloc concludentă. Lunile au tot trecut și nici astăzi nu știm exact care este proiectul monumentului și mai ales când se va demara acesta. Și pentru că neoficial nu am putut afla nimic, în ciuda faptului că suntem (încă) colegi de partid, am făcut o interpelare oficială către Ministerul Apărării Naționale, solicitându-le să ne spună nouă, dobrogenilor, care este stadiul proiectului de amplasare a monumentului comemorativ privind Ziua Dobrogei și dacă există o schiță sau plan pentru acesta.

Cu această ocazie, mi-am adus aminte că tot în acea zonă, a fostului Palat Regal (actualmente Tribunalul Constanța), a existat un astfel de monument închinat soldaților români morți pe câmpiile Bulgariei, în campania din 1913 (Al Doilea Război Balcanic), care se numea <Avântul Țării>. Acesta a avut o viață scurtă, fiind inaugurat în aprilie 1916 și distrus de trupele bulgare în octombrie același an. Ziarul <Liberalul Constanței> menționa pe atunci:

<Din iniţiativa şi prin concursul d-lor Mumuianu Prefect şi a d-lui Andronescu, Primarul oraşului Constanţa, s-a ridicat şi se va inaugura în curând, un falnic monument demn de prosperitorul oraş Constanţa, care să eternizeze memoria ostaşilor morţi pentru Patrie, pe câmpiile Bulgariei, şi avântului cărora se datoreşte mărirea patriei prin anexarea Cadrilaterului. Pentru acest măreţ scop, au fost invitaţi mai mulţi artişti să prezinte machete şi proiecte. Dintre operele prezentate, comisiunea instituită ad-hoc, pentru examinarea ofertelor, a ales proiectul arhitectului Cristu Sotiriu din Bucureşti.

În mausoleu se pătrunde printr-o uşe de stejar, ce este o operă desăvâşită de artă aplicată. De-asupra uşei se află un fronton ornamental, cu motive răsboinice: armure antice. Acest fronton serveşte ca bază unei statui a unui dorobanţ ce stă gata de atac. În întregime monumentul se prezintă graţios, svelt, cu linii delicate care încântă ochiul. Coprinde în înfăţişare o adevărată poezie, multă poezie. Da: poezie în arhitectură, căci după cum foarte judicios spune John Ruskin, ştiinţa arhitectului, considerată în toată adâncimea ei, în maxima ei extensiune, e una din cele mai nobile creaţiuni ale geniului uman>.

Deci, am avea chiar și o sursă de inspirație pentru un viitor monument, ceva din istoria acestor locuri, iar locația ar fi aproape identică. Astăzi, domnul ministru al apărării Ciucă Nicolae are toate șansele să ajungă premierul României. Sper să nu uite însă de acest proiect pe care l-a demarat în timpul mandatului său și să ne răspundă la interpelare, mai ales că Ziua Dobrogei este la mai puțin de o săptămână distanță. Iar dobrogenii merită un astfel de monument închinat acestei regiuni istorice…”, a transmis deputatul Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top