Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a reușit, cu bani europeni obținuți prin mecanismul ITI, să transforme o dorință vechi de 100 de ani în realitate: la podul peste Dunăre Tulcea-Brăila sunt, în prezent, în derulare operațiuni de sudare a celor 86 de segmente de tablier metalic care formează structura suprafeței de rulare. Proiectul fanion pentru ITI asigură un uriaș potențial de dezvoltare interregional.
ADI ITI a reușit, de asemenea, să modernizeze Portul Tulcea – și aceasta o premieră pentru istoria post-decembristă a României. O investiție necesară pentru turismul tulcean și pentru ceea ce înseamnă imaginea orașului Tulcea și a României în lume.
Cetățenii beneficiază de drumuri reabilitate, de educație în școli modernizate, de echipamente și aparate medicale de înaltă performanță în spitale. Tot cu bani europeni este susținută și inițiativa antreprenorială.
Începutul: Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 602/2016
ITI constituie un avantaj major pentru comunitățile beneficiare: Mecanismul ITI a adus finanțare dedicată unui teritoriu clar definit. În exercițiul financiar 2014-2020, beneficiarii nu au intrat într-o competiție națională unde șansele la accesarea finanțării ar fi fost mult mai mici, dacă nu chiar nule
Unde este ADI ITI Delta Dunării în prezent: 1.728 de proiecte contractate (pentru care s-a obținut finanțare) din care aproximativ 1.000 în mediul privat.
Cu un buget multifond de aproximativ 1,2 miliarde de euro, despre ITI Delta Dunării se poate spune, practic, că este cel mai mare proiect de investiții al României.
