Exclusiv

VIDEO: Minune sau fals grosolan?

Fotografia a fost realizată la cripta martirică de la Niculiţel, judeţul Tulcea.

În vara anului 2001, cripta martirilor Attal, Kamas, Zotic şi Filip a fost martora unui fapt deloc obisnuit. Un călugar de la Mănăstirea Sfântul Andrei, din sudul Dobrogei, a fost fotografiat în timp ce se ruga, de către un „frate”, iar pe fotografia developată apare o rază de lumină ce iese din criptă şi îşi caută drumul spre cer. S-a întâmplat cu ocazia sărbătoririi celor patru martiri. Atunci Arhiepiscopia Tomisului a organizat un pelerinaj în aceste locuri. În zorii zilei de 3 iunie, raclele cu osemintele celor patru martiri au pornit în pelerinaj spre Isaccea, vechea cetate a Noviodunum-ului, într-o căruţă cu steaguri şi prapori, însoţită de episcopi, preoţi, călugări şi credincioşi.

Pe malul Dunarii, s-a săvârşit Sfânta Liturghie chiar pe locul unde au fost martirizaţi cei patru, după care, pentru o singură noapte, raclele au revenit în locul în care fuseseră găsite cu trei decenii în urmă, în cripta de la Niculiţel. A fost o noapte de priveghi, pe parcursul căreia călugări de la diverse mănăstiri au citit, cu randul, din Psaltire. Pe la ora două, călugărul Gelu de la Mănăstirea Sfântul Andrei, născut chiar în Niculiţel, l-a rugat pe „fratele” care îl schimba să-i facă o fotografie, pentru a-şi aminti acea noapte. Atunci când filmul fotografic a fost developat, s-a putut observa raza de lumină.
Aceasta este povestea pe care ghidul muzeului criptei din Niculiţel o spune turiştilor pe care îi îndeamnă să cumpere drept suvenir fotografia, multiplicată în mii de exemplare.
Maestrul Bebe Pitei, profesor de fotografie la Centrul Cultural Judeţean Constanţa e de altă părere: „Lumina se propagă în mod normal în linie dreaptă. Putem vedea pe această fotografie cum raza de lumină are o traiectorie curbată, ceea ce contrazice legile fizicii. Eu cred că este un fals grosolan”.
Cum însăşi definiţia minunii este că aceasta contrazice legile fizicii, îi lăsăm pe cititorii noştri să se pronunţe.

{youtube}u5ifikkWH5Y{/youtube}

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top