Ziarul Dezvăluiri publica recent un articol legat de starea bretelei de legătură care leagă noul pod de la Agigea de intrarea în portul Agigea Sud. După nici doi ani de la inaugurarea acestui drum, breteaua de legătură a fost închisă pentru reparații. Puteți citi acest material la http://www.dezvaluiri.ro/investigatii/ancheta/512230-video-bataie-de-joc-breteaua-podului-de-la-agigea-s-a-stricat-dupa-nici-doi-ani.
La nici două săptămâni de la închiderea bretelei rutiere respective pentru reparații s-a decis lungirea traseului de reparații și pe noul pod rutier de la Agigea tot din aceleași motive: lucrări de reparații!
Referitor la podul nou de la Agigea, acesta este legat de intrarea în Agigea Port printr-o bretea rutieră, parte integrantă din proiectul „Pod rutier la km 0+540 al Canalului Dunăre – Marea Neagră şi lucrări aferente infrastructurii rutiere şi de acces în Portul Constanţa”, care a costat 191.797.112 lei. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial în Transporturi (POS-T 2007 – 2013), din fonduri structurale ale Uniunii Europene şi de la bugetul statului.
După nici doi ani, acest drum a intrat în reparații. Podul a devenit celebru după ce a fost confundat de Tăriceanu, la inaugurare, cu vechiul pod hobanat de la Agigea. După ce finalizarea lucrărilor a fost amânată, politicienii s-au grăbit să inaugureze podul pe 13 noiembrie 2014, înainte de montarea unor aparate de reazem definitive. La inaugurare s-au făcut și testele de rezistență, cu mașini de mare tonaj încărcate la maxim. În urma testului de rezistență au apărut în spațiul public afirmații conform cărora tablierul podului s-a deformat. Această deformare poate fi observată și astăzi de către oricine care circulă cu mașina pe pod.
CN APMC se face că plouă
În urma unui schimb de corespondeță pe această temă, cei de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța – beneficiarii acestor lucrări – ne-au răspuns în stilul caracteristic, omițând vreo referire la o garanție anume a lucrărilor, ca și cum această garanție nu ar fi fost importantă la momentul recepției lucrărilor.
„În noiembrie 2015 s-a semnat Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, cu nr.42659/19.11.2015, pentru investiția „Pod rutier de la Km 0+540 al Canalului Dunăre Marea Neagră și lucrări aferente infrastructurii rutiere și de acces în Portul Constanța”. Perioada de Notificare a defectelor la acest obiectiv este de 24 luni.
Ca urmare a notificării Beneficiar – Consultant, privind anumite defecțiuni identificate/constatate în perioada de garanție, antreprenorul – SC Apolodor Com Impex SRL București – efectuează remedierile solicitate. Conform angajamentului Antreprenorului, miercuri 06.12.2017, Comisia de recepție finală se va întruni pentru a constata stadiul efectuării remedierilor solicitate Antreprenorului. Responsabilitatea efectuării lucrărilor aparține antreprenorului lucrărilor – SC Apolodor Com Impex SRL București.”- se arată în răspunsul celor de la CN APMC.
