Litoralul românesc

Victor Ponta şi Horia Teodorescu redeschid Spitalul Babadag… în discursuri de campanie

Unitatea sanitară a fost închisă la scurt timp după ce a beneficiat de investiţii.

Spitalul din Babadag, închis în 2011 alături de mai multe unităţi sanitare din România, a rămas doar o temă de campanie pentru actuala putere.
Prezent la Babadag în mai 2014, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, premierul Victor Ponta declara: „Nu candidez la Preşedinţie decât dacă mă susţine şi Tulcea”. Şi cum o astfel de afirmaţie de curtoazie trebuia susţinută cu nişte promisiuni, premierul a declarat că vrea să vadă că spitalul din Babadag se redeschide.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

În urmă cu doi ani, în campania electorală din 2012, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, acuza PDL de închiderea spitalelor din Babadag şi Sulina şi promitea redeschiderea lor. Teodorescu îl învinovăţea în discursul său de campanie pe preşedintele Consiliului Judeţean din acea vreme, Victor Tarhon, că a a votat în şedinţele politice închiderea spitalelor din Sulina şi Babadag şi nu s-a gândit la tulcenii care mor cu zile fără tratament.
Mai mult, Horia Teodorescu menţiona că a purtat discuţii cu Victor Ponta pe această temă şi că acesta l-a asigurat de tot sprijinul său pentru redeschiderea spitalelor închise, imediat după câştigarea alegerilor. Iată că la doi ani după câştigarea alegerilor de către PSD, Spitalul Babadag este tot închis!
 
Spitalul s-a închis. Pentru urgenţe apelaţi 112!

Am mers la Babadag pentru a vedea în ce stadiu se află fostul Spital Orăşenesc. Din depărtare, clădirea de pe strada Heracleea, proaspăt văruită şi cu instalaţii de aer condiţionat montate, pare funcţională. Un anunţ tipărit pe o coală de hârtie, cu textul: „Unitatea s-a închis. Pentru urgenţe adresaţi-vă la nr. de telefon 112”, lipită pe uşa de la intrare spulberă orice iluzie. Prin geamurile prăfuite zărim aparatură medicală, scaune cu rotile pentru bolnavi şi chiar o duzină de toalete noi, ce nu au mai apucat să fie montate, de parcă timpul a fost oprit brusc în loc şi totul a încremenit. Aflăm de la Primarul din Babadag, Georgian Caraman, că imediat înainte de închidere, spitalul a beneficiat de investiţii! A fost refăcută faţada, s-a reparat acoperişul şi a fost realizată o rampă de intrare destinată ambulanţelor, pentru serviciul de urgenţe, cu sprijin financiar din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Toate acestea au devenit inutile azi, iar banii au fost aruncaţi în vânt.    

Spitalul în stare de conservare a fost vandalizat

Din aprilie 2011 şi până în prezent, spitalul a rămas în conservare. Echipamentele sanitare şi dotările din interior au atras însă hoţii. În cursul lunii noiembrie 2012, un grup de şapte tineri au pătruns în clădire în mai multe rânduri, de unde au sustras şi vandalizat diverse bunuri. Daniela Condrea, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Poliţie Tulcea, ne-a declarat că hoţii au fost identificaţi, iar acest caz este cercetat de poliţie. Doi dintre autori (cei care au trecut de vârsta majoratului, ceilalţi cinci fiind minori) au fost arestaţi pentru 30 de zile, iar acum se află sub supraveghere judiciară. Prejudiciul de 70.000 de euro produs de aceştia nu a fost recuperat până în prezent. Conform poliţiştilor, hoţii au sustras instalaţia de oxigen din cupru, unităţi de calculator, instalaţii de aer condiţionat şi alte bunuri.
Primarul Caraman consideră că locuitorii resimt efectele închiderii spitalului, care a primit, doar în ultimul an de funcţionare, aproximativ 4.500 de pacienţi. Edilul ne-a declarat că a făcut nenumărate memorii pentru redeschiderea spitalului, rămase fără rezultat: „Am purtat mai multe discuţii, încercând să găsim o soluţie. Ne-am gândit chiar la un parteneriat public-privat, dar principala problemă este că spitalul nu are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. De asemenea, deşi a fost renovat în 2010, spitalul nu corespunde normelor actuale de funcţionare pentru o unitate spitalicească. Clădirea nu are lift, saloanele sunt mari, de 4-6 persoane şi au băi comune”.
Pentru a fi dată totuşi o utilitate clădirii, primarul Caraman poartă discuţii cu IPJ Tulcea pentru ca aici să îşi desfăşoare activitatea Poliţia Babadag.

În 2011 au fost închise 67 de spitale din România

Spitalul Orăşenesc Babadag a fost unul din cele 67 de spitale închise la 1 aprilie 2011, chiar dacă deservea alte 12 localităţi din jurul oraşului. În 2014, 24 dintre cele 67 de spitale au rămas în continuare cu lacătul pe uşă. Spitalul Orăşenesc Babadag se numără printre cele ce au rămas în stare de conservare. În 2010, spitalul număra 60 de angajaţi, cu cinci medici şi 19 asistente medicale. De asemenea, unitatea dispunea de 40 paturi de medicină internă, 25 paturi pentru secţia de pediatrie şi două pentru secţia de obstetrică-ginecologie.
În februarie 2011, sute de localnici au protestat împotriva deciziei de închidere a Spitalului Babadag. La protestul organizat de Sindicatul Sanitas au participat atât angajaţii spitalului, cât şi cei ai centrelor de asistenţă socială din Zebil şi Sarichioi. Cu toate acestea, spitalul din Babadag, cu peste o sută de ani de activitate, a fost închis.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top