Ştiri

Victor Ponta se laudă cu producţii-record, mai ceva ca pe vremea lui Ceauşescu!

În materialele sale de campanie, Victor Ponta îşi arogă merite pentru creşterea producţiei la carne de oaie şi capră, pentru faptul că România e pe locul 1 în Europa la producţia de seminţe de floarea-soarelui, sau pentru creşterea producţiei de grâu. Ca pe vremea lui Ceauşescu, producţiile-record raportate de tovarăşul Ponta sunt binişor umflate: La grâu, de exemplu, cantitatea raportată în broşura lui Ponta e de peste 1.000 de ori mai mare decât cea recoltată în realitate.

Un articol de Răzvan PETRE

În urmă cu câteva zile mi-au bătut la uşă două fete cu geci roşii. Le-am deschis, iar ele mi-au spus că vor să-mi ofere o broşură cu realizările lui Victor Ponta. Când au ajuns la partea cu „realizările”, la bufnit râsul. Citind şi eu broşura, le-am înţeles perfect – aceasta este plină de lozinci sforăitoare, de minciuni şi de pasaje de un ridicol sublim. Exagerările abundă în broşura electorală a candidatului PSD-UNPR-PC. Autorii evită cu abilitate cifrele negative (de exemplu, nu se vorbeşte despre faptul că România este în recesiune) sau trec la „realizări” inaugurarea unor autostrăzi construite de Tăriceanu şi Boc şi menţinerea unor ajutoare sociale adoptate de guverne anterioare. Broşura este tipărită cu chenar în motiv popular şi tiluri roşii, respectiv caractere negre şi îngroşate în text, pentru a semănă cu o carte bisericească.

Seminţari din toate ţările, uniţi-vă!

Cu mândrie proletară, Victor Ponta ne anunţă în paginile broşurii cu realizările sale, că, graţie bunei guvernări, în 2013 a crescut cu 32% producţia de carne de oaie şi capră, cea de porc cu 9%, iar cea de vită cu 2,3% ! Broşura nu spune cum au contribuit guvernul sau Ponta, personal, la această creştere. Dacă ar fi fost vorba de vreo subvenţie sau de altă intervenţie a statului, cu siguranţă aceasta ar fi fost menţionată, la fel cum e menţionată, în mai multe pagini ale broşurii, reducerea TVA la pâine.
O altă veste nemaipomenită pentru o ţară în care „spartul seminţelor” e sport naţional, e aceea că, în 2013, România a ajuns pe locul 1 în UE la producţia de floarea-soarelui. Din nou, nu e clar de ce aceasta este considerată a fi o realizare a lui Victor Ponta.

Senzaţional! România produce mai mult grâu decât tot Pământul!

Realizările „epocii de aur Victor Ponta” în domeniul agricol sunt umflate mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Mândri continuatori ai sloganului „Iliescu apare – Soarele răsare!”, autorii broşurii electorale a candidatului PSD pun semn egal între performanţele agricole şi eficienţa guvernării Ponta, de parcă primul ministru ar fi direct răspunzător de numărul de zile cu soare, de cantitatea de precipitaţii, de fertilitatea solului, de munca sau de decizia fermierilor de a cultiva o plantă sau alta.
Când vine vorba de cifre, oamenii lui Ponta nu se încurcă să umfle producţia la hectar de 2-3 ori, ca pe vremea lui Ceauşescu, când se raporta cantitate dublă, pentru îndeplinirea planului cincinal. În schimb, cifrele din broşură sunt şi de 1.000 de ori mai mari decât cele reale.
De exemplu, suntem anunţaţi că România a produs, în 2013, nu mai puţin de 7,4 miliarde de tone de grâu. În realitate, însă, producţia a fost undeva sub 7,3 milioane (nu miliarde!) de tone. Deci cifra din broşură a fost umflată de peste 1.000 de ori!
Conform datelor FAO, toate ţările din lume au realizat, în 2013, o producţie de 713 milioane de tone de grâu. Deci, dacă ar fi să luăm de bună cifra cu care se laudă Ponta (7,4 miliarde), asta ar însemna că România a produs de 10 ori mai mult grâu decât tot Pământul, la un loc!
Nu e singura asemenea „scăpare” – şi la floarea-soarelui producţia cu care se laudă broşurica lui Ponta diferă semnificativ faţă de cea raportată de România la FAO şi e umflată, din start, de 1.000 de ori, milioanele fiind transformate în miliarde de tone. Conform broşurii, România ar fi produs, în 2013, de 42 de ori mai multe seminţe decât toată producţia globală de floarea-soarelui!

Minciuni şi cifre „uitate”

Dovedind abilitate, autorii broşurii lui Victor Ponta fac slalom printre cifre şi realităţi, alegându-le pe cele favorabile şi „uitând” să le menţioneze pe cele nefaste. Iar acolo unde aspectele negative nu pot fi evitate, cifrele sunt umflate şi realitatea este „coafată” pentru a demonstra că românii o duc bine şi că Guvernul Ponta e cel mai tare.
La capitolul „Infrastructură” de exemplu, suntem anunţaţi că guvernul Ponta a inaugurat peste 230 de kilometri de autostradă! Este adevărat, Ponta a inaugurat A3 Bucureşti-Ploieşti. Dar asta s-a întâmplat la o lună după preluarea mandatului, lucrăririle la autostradă şi plăţile aferente fiind făcute de guvernele Boc şi Ungureanu. Autorii broşurii uită să menţioneze faptul că Ponta a tăiat integral fondurile pentru finalizarea autostrăzii, pentru a avea de unde să mărească salarii şi pensii. Şi că, în timp ce Emil Boc a făcut autostrada pe timp de criză, Ponta şi Şova nu au fost în stare să construiască, în 3 ani de creştere economică, cele 6-8 parcări de pe marginea soselei. Şi în ziua de azi şoferii trebuie să escaladeze gardul autostrăzii şi să se uşureze în porumb – realizare unică în Europa, pentru care trebuie să îi mulţumim tot lui Ponta.
La autostrada Bucureşti-Ploieşti (62 km) şi la tronsonul Cernavodă-Medgidia (20 km), Victor Ponta a avut o mare contribuţie – a tăiat panglica. Totuşi, se poate lăuda cu inaugurarea a 80 de kilometri de autostradă. Dar unde or fi restul de 150 km – până la valoarea de „230 km inauguraţi în perioada 2012-2013”, cu care Victor Ponta se laudă în paginile broşurii?
Tot la capitolul „minciuni abile” se includ afirmaţiile privind reluarea finanţării la magistralele M4 şi M5 din Capitală. Din broşură lipseşte informaţia că, timp de 2 ani, Guvernul Ponta a tăiat fondurile pentru acestea, cartiere întregi rămânând în stadiul de şantier şi sute de oameni pierzându-şi locurile de muncă din această cauză.
Altă afirmaţie hazlie este cea referitoare la spitalele orăşeneşti redeschise de Ponta, după ce fuseseră închise în perioada guvernului Boc. În realitate, e vorba de câteva spitale, totalizând maxim 10.000 de paturi. Dar cifrele acestea erau prea mici pentru o broşură în care realitatea e umflată ca un balon.
Aşa că Ponta ne anunţă că, graţie guvernului Ponta, „480.000 de români se pot trata în spitalele repuse în funcţiune”. Cifra este evident scoasă din burtă. Dacă ne raportăm la numărul de paturi din acele spitale, asta ar însemna ca pacienţii să stea claie peste grămadă, câte 50 în pat. Dar dacă ne gândim la câţi pacienţi pot fi trataţi în acele paturi de-a lungul a 5, 10, 20 de ani, autorii broşurii pot scoate din pălărie practic orice cifră, aşa cum s-a şi întâmplat, de altfel.

Culmea tupeului: Ponta promite promovarea valorilor!

Broşura electorală a lui Ponta se încheie cu 10 promisiuni de campanie. Formulate într-o limbă de lemn, majoritatea acestor promisiuni frizează absurdul, sau sunt enunţuri goale de conţinut şi mincinoase.
Obiectivul nr. 1 al lui Ponta este „Proiectul unui preşedinte util, care uneşte şi contruieşte”. Să înţelegem de aici că Ponta urmează să îşi pună casca pe cap şi să se apuce de turnat beton? Nu mai spunem că Ponta nu face tocmai unirea aia pe care o doresc toţi Românii – cea cu Republica Moldova, unde Ponta este aliat cu Iurie Leancă, care s-a pronunţat ferm împotriva alipirii celor două state (inclusiv într-un interviu dat la comun cu Victor Ponta, la Antena 3, unde cei doi au declarat că prioritatea este aderarea Rep. Moldova la UE şi că invocarea unirii cu Basarbia e o idee proastă).
Ponta, care s-a pronunţat de nenumărate ori împotriva anchetării liderilor PSD şi care le-a cerut procurorilor să ridice sechestrul în acheta ce vizează Grupul Lukoil, promite o justiţie independentă, fără influenţe politice. Cum poate fi considerată sinceră promisiunea lui Ponta de a depolitiza Curtea Constituţională, în condiţiile în care el şi-a băgat, în ultimii doi ani, doi apropiaţi în Curtea Constituţională – fostul ministru al justiţiei, Mona Pivniceru, şi senatorul PSD Toni Greblă? Halal depolitizare!
La capitolul „truisme şi vorbe goale” se înscriu şi alte promisiuni ale lui Ponta: „O naţiune sănătoasă” „Construirea României digitale” „Creşterea competitivităţii în zone de vârf” (sic!) şi „Promovarea mândriei de a fi român, care trebuie să devină un obiectiv al statului”.
Dar bomboana pe colivă este pusă de ultima promisiune a lui Ponta: „O societate echitabilă, în care valoarea şi munca sunt promovate”. Spune asta procurorul care a promovat cu viteza fulgerului, prin derogare de la regulament, datorită relaţiilor politice. Sau cel care şi-a luat doctoratul prin metoda copy/paste şi care a făcut doar 7 dosare în toată cariera de procuror. Ponta nici nu a s-a rupt cu munca, iar valoarea şi-a obţinut-o prin copierea muncii altora, fiind însă promovat până la funcţia de prim ministru şi, poate, cea de preşedinte. Şi din toţi, tocmai el promite promovarea muncii şi a valorii. Credibil, foarte credibil…

Foto: Acatistier vs. brosura lui Ponta

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top