Ancheta

Viceprimarul Babu dona măști Chinei, în timp ce spitalul de infecțioase era disperat că nu găsește să cumpere

În timpul crizei coronavirus, Decebal Făgădău se interesa, conform spuselor sale, care era situația. Mai exact, primarul se interesa nu care era situația în spitalul din subordinea sa, ci care era situația în… China. Să îi dăm cuvântul: ”Ulterior, a început la noi, în România, această problemă (n.r. – criza coronavirus). Și ne interesam aproape zilnic cum stau lucrurile în China tocmai pentru a înțelege lucrurile și pentru a fi pregătiți. Iar lucrul acesta s-a văzut – Am achiziționat aparat PCR, am achiziționat echipamente de protecție pentru spital, că am luat măsuri din pripă. Iar lucrurile acestea se simt acum.”
Despre ce achiziții ”din pripă”, despre cum s-au făcut, la ce preț și mai ales la ce moment, vorbesc cifrele din sistemul public de achiziții, prezentate în acest articol. Iar ele spun cu totul altceva decât lauda deșartă a primarului. Cât despre faptul că primarul Constanței, în loc să se preocupe de dotările medicilor constănțeni, se interesa zilnic de soarta chinezilor, citiți în continuare povestea sponsorizării poporului chinez de către viceprimarul Babu, în timp ce medicii constănțeni n-aveau echipamente de protecție.

După articolul nostru în care arătam că primarul Constanței, Decebal Făgădău, și-a acontat în nume personal o donație făcută de o firmă a statului chinez către Spitalul de Infecțioase Constanța, edilul a încercat să dreagă busuiocul. El a explicat că donația în cauză a fost făcută de firma chineză în răspuns la alte două donații, făcute de viceprimarul Babu, prin care acesta a trimis chinezilor măști și combinezoane, în plină criză coronavirus. În timp ce Babu dona chinezilor materiale esențiale, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (aflat în subordinea primăriei) încerca cu disperare să achiziționeze aceleași materiale, fiind refuzat de mai toți furnizorii, din motiv de lipsă de produse pe stoc. Spitalul a lansat peste 20 de oferte pentru a cumpăra măști și combinezoane, în perioada ianuarie-martie, iar donațiile lui Babu au fost trimise în China la jumătatea lunii februarie. În aceeași perioadă, medicii din Constanța au luat calea Internetului, pentru a reclama faptul că nu erau dotați cu măști și combinezoane. Când materialele au putut fi în sfârșit achiziționate, acestea au costat de câteva sute de ori mai mult decât cele expediate de Babu chinezilor.

Făgădău: Babu a donat măști și combinezoane în China, când aceste materiale dispăruseră de pe piață

”În luna februarie 2020, când China se confrunta cu criza covid – la noi lucrurile nu erau încă grave – fiind o criză de echipamente de protecție, domnul Dumitru Babu și domnul Dragoș Vasile au donat către partenerul din China, către domnul Hu, 1.000 de măști în data de 6 februarie, iar în data de 11 februarie au donat 1.000 de combinezoane” a declarat primarul Decebal Făgădău.
Edilul a menționat că donațiile au avut loc în prima jumătate a lunii februarie (n.r. – după ce presa din România anunțase că autoritățile chineze fac apel pentru aducerea în țară a câtor mai multe materiale de protecție). El a prezentat de asemenea câteva facturi, din care reieșea faptul că din firma lui Dragoș Vasile ar fi ieșit, cu destinația Hong Kong, materialele pe care vicele Babu le-a donat chinezilor. În actele aferente măștilor scrie că acestea sunt de tipul ”filtering face piece” – faimoasele măști FFP, fără a se specifica dacă sunt FFP2 sau FFP3. În privința combinezoanelor, acestea sunt de tipul standard, din acelea care le-au lipsit cel mai mult medicilor români, pe toată perioada crizei. (foto – actul referitor la donația de măști, prezentat de primarul Făgădău. Se specifică tipul măștilor și cantitatea – 1.000 de bucăți)

Spitalul de Infecțioase avea nevoie disperată de măști

În Constanța se află unul din puținele spitale de boli infecțioase din România, acesta funcționând în subordinea primăriei Constanța. În contextul exploziei epidemiei din China și extinderii acesteia în țările învecinate, măștile începuseră să fie cumpărate în cantități masive, iar la nivelul sistemului medical din România începuse goana pentru asigurarea stocurilor. În timp ce viceprimarul Babu, conform declarațiilor lui Decebal Făgădău, trimitea măști cadou chinezilor, Spitalul de Infecțioase din subordinea lui Babu și Făgădău încerca cu disperare să asigure stocul de măști.
Donațiile vicelui Babu au fost pe 6 și 11 februarie. În paralel, în perioada ianuarie – martie 2020, Spitalul de Infecțioase a lansat prin sistemul public de achiziții nu mai puțin de 20 de tentative de a cumpăra materialele de protecție necesare pentru criza covid care se profila. Aproape toate tranzacțiile au eșuat, furnizorii reportând că nu mai au produsele pe stoc.
Încă din 30 ianuarie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) a reușit să achiziționeze măști chirurgicale cu 3 pliuri, într-o cantitate cât să acopere necesarul pentru 1-2 săptămâni. De la această tranzacție, abia în 18 martie SCBI mai reușește să achiziționeze măști chirurgicale.
La măștile FFP de maximă importanță pentru personalul medical aflat în contact cu bolnavii de covid, situația e și mai dezastruoasă. În 11 februarie, ziua în care viceprimarul Babu trimitea al doilea transport de echipamente de protecție cu destinația China, Spitalul de Infecțioase din subordinea lui Babu și Făgădău iniția procedură de achiziție directă pentru câteva sute de măști FFP3 pentru coronavirus. Era refuzat de furnizor, pentru că stocul fusese epuizat….
Urmează o cascadă de tentative de achiziție din partea SCBI Constanța, acesta încercând toate trucurile posibile pentru a obține măști, de orice tip și la orice preț: Spitalul crește prețul ofertat, crește cantitatea, apoi schimbă strategia și scade cantitatea (pentru a putea să pună mâna pe orice mască disponibilă), face oferte firmelor din Constanța, București, Călărași, Cluj etc. Abia în 13 februarie reușește să cumpere 157 măști FFP2. Având în vedere cantitatea (157 e număr prim), mai mult ca sigur Spitalul de Infecțioase a contactat firma ce vindea măștile pentru a se interesa de stoc și a lansat oferta pe numărul exact al echipamentelor, pentru a se asigura că achiziționează toate măștile disponibile la furnizor.

Măști la 5 bani cadou pentru chinezi, cumpărate cu 18 lei/buc pentru doctorii români

Din documentele prezentate de Decebal Făgădău mai reiese un aspect interesant: Prețul pe bucată al măștilor trimise cadou în China de vicele Babu este de un cent, adică ceva mai puțin de 5 bani/bucată. Este de presupus că valoarea măștilor a fost subevaluată, pentru a fi fentate taxele vamale aferente. Chiar și așa, prețul nu este unul exagerat de mic, având în vedere că anterior crizei de echipamente aceste măști se tranzacționau de la fabrică la distribuitori la valori sub 1 leu și abia la clientul din farmacie ajungeau la 2-3 sau 4 lei.
Așadar, pe o parte, Babu face cadou chinezilor măști de 5 bani/bucata. Pe partea cealaltă, Spitalul de Infecțioase din subordinea lui Babu și Făgădău e nevoit să cumpere măști cu 18 lei/bucata: În 14 februarie, după trei zile de panică și tentative eșuate, și la 3 zile de la al doilea cadou al lui Babu către chinezi, spitalul găsește în fine un distribuitor care își refăcuse stocul. Cere 5.000 de de măști FFP2, dar firma nu poate livra decât 3.000, la prețul de 7,80 RON/bucată. La un alt distribuitor mai găsește și 400 de măști FFP3 cu 18 RON/buc, adică de 360 de ori mai scumpe decât cele trimise cadou de Babu în China.


După această tranzacție, se instalează din nou seceta și panica. Dovadă că stocul de 3.400 de măști era insuficient – Spitalul de Infecțioase lansează achiziție după achiziție (vezi foto sus, cu câteva din tranzacțiile lansate în perioada 14-17 februarie, lista întreagă are șase pagini), dar nu mai reușește să cumpere măști FFP până pe 18 martie 2020, de la compania națională Unifarm.

Combinezoane anti-Ebola, cumpărate din disperare

Situația achizițiilor de măști nu e singurul exemplu de lipsă acută a echipamentelor de protecție la SCBI Constanța. În timp ce Babu dona combinezoane profi în China, Spitalul de Infecțioase din subordinea lui și a lui Făgădău încerca cu disperare să achiziționeze orice fel de combinezoane pentru medicii din prima linie. În 31 ianuarie reușește să prindă 200 de combinezoane, apoi se instalează lipsa totală și în stocurile acestor echipamente. Timp de o lună și jumătate, SCBI Constanța nu reușește să mai cumpere niciun costum de protecție, deși lansează mai multe proceduri de achiziție. În timp ce Babu făcea cadou chinezilor 1.000 de combinezoane, medicii constănțeni au trebuit să se descurce 48 de zile cu cele 200 de combinezoane cumpărate în ianuarie – stoc care în mod normal ar fi fost suficient pentru 10 doctori și 10 asistente, timp de maxim 10 zile…
Disperarea medicilor trimiși să lupte cu boala fără echipamente de protecție adecvate reiese și din procedurile de achiziție derulate de spital. Astfel, în 17 martie, din lipsă de ceva specific, SCBI cumpără combinezoane pentru… virusul Ebola, chiar dacă acestea erau de 10 ori mai scumpe decât cele tip covid. Din nou, e vorba de o cantitate ridicolă – 12 bucăți. Dar decât nimic, mai bine 12 combinezoane foarte scumpe și pentru Ebola…


Abia în 27 martie, când la Constanța se atinsese sau chiar se depășise vârful epidemiei, SCBI reușește să-și facă stocul de combinezoane. Ca să vă faceți o idee despre necesarul real al spitalului, menționăm că este vorba de 2.000 de combinezoane, față de cele 200 cu care spitalul a fost nevoit să se descurce aproape două luni de zile.
Din nou, diferența de preț dintre donația lui Babu și achizițiile spitalului e șocantă. Combinezoanele profi trimise de Babu în China au plecat cu un preț nominal de 45 de bani/bucată. Spitalul de Infecțioase cumpără cele 200 de combinezoane de la începutul crizei cu 35 de lei/bucată, iar pe cele din 27 martie, cu 57 RON/bucată.

Medicii constănțeni, disperați de lipsa echipamentelor de protecție

Secretul lipsei cronice a echipamentelor de protecție în spitalele românești în general și în spitalul de infecțioase din Constanța, în particular, nu a putut fi ținut multă vreme. Mii de medici și asistente au organizat proteste, au scris pe Facebook, au trimis scrisori deschise reclamând lipsurile. La Constanța, a făcut vâlvă mesajul unui medic rezident care reclama faptul că în Spitalul județean, la jumătatea lunii martie, măștile lipseau deja de o lună de zile. Încă de la sfârșitul lunii februarie măștile dispăruseră din farmacii, iar șefa DSP Constanța anunța că toate unitățile medicale din județ au solicitat materiale de protecție.
În privința spitalului de infecțioase, cel mai puternic semnal de alarmă a fost tras de un cadru medical. În 12 martie, jurnalista Sinziana Ionescu publica în Adevărul acest mesaj care descria situația de la Infecțioase: ”Nu avem nici măcar destule materiale sanitare de protecție, măști, dezinfectant, nu ni se dă echipamentul necesar! Cadrele medicale care au venit în contact cu pacientul l-au consultat și l-au tratat fără echipament de protecție cuvenit. Acum sunt în carantină. Nu au făcut niciun plan pentru coronavirus. Şi se știa de atâta timp că vine peste noi. Nu au luat nicio măsură, nimic! Criminal!”

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top