Fără categorie

Un nou sondaj arată că tot mai mulţi oameni reuşesc cu greu să facă faţă cheltuielilor de zi cu zi

Un european din şase vorbeşte despre o luptă continuă pentru plata cheltuielilor casnice şi trei sferturi cred că sărăcia a crescut în ţara lor pe parcursul ultimului an. Acestea sunt rezultatele esenţiale ale unui nou sondaj Eurobarometru privind impacturile sociale ale crizei, prezentat astăzi de Comisia UE. Sondajul, realizat în luna mai 2010, marchează jumătatea Anului european de luptă împotriva sărăciei 2010 şi urmează deciziei de la 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din sărăcie şii excluziune socială pe parcursul următorului deceniu.

În cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, László Andor, comisar UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Rezultatele sondajului confirmă că sărăcia reprezintă o problemă majoră în UE și că actuala situație economică și financiară agravează situația. Criza se face simțită și o proporție semnificativă de europeni reușesc astăzi cu greu să facă față cheltuielilor de zi cu …

Un european din şase vorbeşte despre o luptă continuă pentru plata cheltuielilor casnice şi trei sferturi cred că sărăcia a crescut în ţara lor pe parcursul ultimului an. Acestea sunt rezultatele esenţiale ale unui nou sondaj Eurobarometru privind impacturile sociale ale crizei, prezentat astăzi de Comisia UE. Sondajul, realizat în luna mai 2010, marchează jumătatea Anului european de luptă împotriva sărăciei 2010 şi urmează deciziei de la 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din sărăcie şii excluziune socială pe parcursul următorului deceniu.

În cadrul unei conferințe de presă, la Bruxelles, László Andor, comisar UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Rezultatele sondajului confirmă că sărăcia reprezintă o problemă majoră în UE și că actuala situație economică și financiară agravează situația. Criza se face simțită și o proporție semnificativă de europeni reușesc astăzi cu greu să facă față cheltuielilor de zi cu zi”. El a adăugat: „Noua strategie UE pentru următorul deceniu: Europa 2020 și obiectivul acesteia de scoatere a cel puțin 20 de milioane de europeni din sărăcie până în 2020 emite un mesaj puternic privind angajamentul sincer al tuturor țărilor la rezultate vizibile pentru o Europă mai dreaptă și mai incluzivă.

În general, cetățenii UE cred că sărăcia a crescut la toate nivelurile în anul precedent sondajului: 6 din 10 cred că sărăcia a crescut în zona lor locală, trei sferturi percep o creștere a sărăciei în țara lor și 60 % consideră că sărăcia a crescut pe tot cuprinsul UE.

Criza și apelurile la măsuri de austeritate se reflectă în percepția oamenilor cu privire la sărăcie. Grecia iese în evidență cu 85 % dintre respondenți care consideră că sărăcia a crescut în țara lor. 83 % dintre francezi, 82 % dintre bulgari, 77 % dintre români și 75 % dintre italieni împărtășesc, la rândul lor, acest punct de vedere privind propriile țări. În timp ce, în unele țări, oamenii se așteaptă și la alte dificultăți, de exemplu șapte din zece români și greci se așteaptă ca situația financiară a gospodăriei lor să se deterioreze, în altele, percepțiile s-au îmbunătățit. De exemplu, 23 % dintre letoni se așteaptă ca situația financiară în gospodăriile lor să se deterioreze (în scădere de la 65 %, în iulie 2009), 32 % dintre lituanieni (în scădere de la 58 %, în iulie 2009) și 20 % dintre maghiari (în scădere de la 48 %, în iulie 2009). În prezent, mai puțini respondenți din Letonia, Polonia, Regatul Unit, Belgia și Finlanda se așteaptă să rămână șomeri pe termen lung în cazul în care și-ar pierde slujba actuală.

O proporție semnificativă a cetățenilor UE susțin că au probleme financiare

Unul din șase europeni a susținut că gospodăria sa nu a avut bani să plătească facturi curente, să cumpere alimente sau alte articole de consum zilnic cel puțin o dată pe parcursul ultimului an și 20 % aveau dificultăți în a ține pasul cu facturile casnice și angajamentele de credit la momentul efectuării sondajului (mai 2010).

Pentru 15 % este vorba despre o luptă continuă, în timp ce 3 % rămăseseră în urmă cu unele facturi sau angajamente de credit și 2 % aveau probleme financiare reale și rămăseseră în urmă cu multe astfel de plăți.

Aproximativ 30 % dintre cetățeni se descurcă greu cu costurile îngrijirii medicale

Aproximativ 3 europeni din 10 au susținut că, în ultimele șase luni, costurile îngrijirii medicale, ale îngrijirii copilului sau ale îngrijirii pe termen lung pentru ei sau pentru cei apropiați lor au devenit mai greu de suportat: 11 % au considerat că a devenit „mult mai dificil” și 18 % că a devenit „oarecum mai dificil”.

Un european din șase nu este prea încrezător sau nu este deloc încrezător că își va menține locul de muncă

Ca și în martie 2010, 18 % dintre respondenții care au un loc de muncă nu sunt prea încrezători sau nu sunt deloc încrezători că vor putea să își păstreze locul de muncă actual în următoarele 12 luni, iar 49 % cred că ar fi destul de puțin sau deloc probabil să poată să își găsească un nou loc de muncă în termen de șase luni, în cazul în care ar fi concediați.

Percepția impactului crizei asupra viitoarelor drepturi la pensie

În sfârșit, în ceea ce privește viitoarele venituri, 73 % dintre cetățenii UE fie anticipează explicit prestații de pensie reduse sau cred că vor trebui să își amâne ieșirea la pensie sau să economisească mai mulți bani pentru bătrânețe. În același timp, 20 % sunt foarte îngrijorați că venitul lor la bătrânețe va fi insuficient pentru o viață decentă, iar 34 % sunt destul de îngrijorați de o astfel de posibilitate. În 17 state membre, o majoritate a respondenților sunt foarte sau destul de îngrijorați că venitul lor la bătrânețe nu va fi adecvat pentru a putea trăi în demnitate.

Context

Percepțiile publice privind impactul social al crizei care a izbucnit în toamna anului 2008 au fost monitorizate regulat din iunie 2009 prin sondaje Eurobarometru concepute special în acest scop. Obiectivul lor este de a cuantifica percepțiile asupra existenței sărăciei, gradul de dificultate financiară în gospodării, schimbările în disponibilitatea îngrijirii medicale și sociale și în felul în care oamenii își percep situația financiară la bătrânețe.

În acest val, s-au intervievat, în special prin telefon, 25 600 de cetățeni din toate statele membre UE în perioada 18-22 mai 2010, după o selectare aleatoare a respondenților, urmată de o ponderare pentru a se corecta discrepanțe demografice cunoscute.

În timp ce datele (EU-SILC: venit, incluziune socială și condiții de trai) pe care se bazează obiectivul UE de reducere a sărăciei sunt disponibile numai cu un decalaj de aproximativ 2 ani, sondajele percepției publice asupra sărăciei oferă indicii rapide, cu decalaj de numai o lună, asupra evoluției probabile a sărăciei și a excluziunii.

Informații suplimentare

Memo/10/268

Eurobarometer survey report:

http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_289_en.pdf

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top