
Sursa : © Uniunea Europeană – PE
…
UE trebuie să își asume rolul de lider și să insiste la summit-ul Rio+20 pe măsuri globale pentru mai multă energie regenerabilă și pe creșterea eficienței energetice, au spus deputaţii europeni pe 29 septembrie, în plen. Parlamentul European a cerut ca guvernele UE să ajungă la o poziție comună până în noiembrie. Summit-ul Rio+20 se concentrează pe dezvoltarea durabilă și economia verde și va avea loc în Rio de Janeiro în iunie 2012, la 20 de ani de la primul summit ONU al Pământului.
„Au fost multe speranțe și am realizat câteva lucruri“, a spus săptămâna trecută în cadrul unei dezbateri Jo Leinen (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Germania), președintele comisiei parlamentare pentru mediu, referindu-se la summit-ul de acum 20 de ani.
„Avem nevoie de o nouă voință politică“
„Mega-tendințele se îndreaptă încă în direcția greșită. Diferențele dintre bogați și săraci sunt mai mari, am tăiat zone mari de păduri, am pescuit excesiv în mări. Pentru data viitoare, la Rio, avem nevoie de o nouă voință politică, de un nou angajament“, a continuat domnul Leinen, adăugând că Parlamentul își dorește ca summit-ul din Brazilia să aibă succes.
UE trebuie să își asume rolul de lider la Summit-ul Rio+20, care se concentrează pe dezvoltarea durabilă și economia verde, spune Karl-Heinz Florenz (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Germania), unul din autorii rezoluției parlamentare. Dumnealui a adăugat că guvernele UE trebuie să ajungă la o poziție comună până în noiembrie.
Pentru un model alternativ de măsurare a creșterii și bunăstării
Deputaţii europeni doresc desființarea subvenționărilor care fac rău mediului înconjurător până în 2020. Aceștia au cerut ca pe agenda conferinței ONU să se adauge materiile prime, eficiența energetică și pădurile. Parlamentul se mai așteaptă ca Rio+20 să ofere un model alternativ de măsurare a creșterii și bunăstării „dincolo de PIB“, deoarece progresul se măsoară și prin dimensiunile socială și de mediu.
Eurodeputații au mai cerut o taxă internațională pe tranzacțiile financiare, ca cea propusă de Comisia Europeană la nivel UE. Aceasta ar putea subvenționa protejarea biodiversității în țările în curs de dezvoltare.
