Fără categorie

UE adoptă noi măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit ale comunității rome

Parlamentul European și-a dat acordul pentru o propunere a Comisiei Europene care face posibilă utilizarea fondurilor regionale europene pentru îmbunătățirea locuințelor pentru comunitățile marginalizate. Această măsură, convenită în prealabil de statele membre, va fi deosebit de bine primită de populația romă, estimată la aproximativ 10-12 milioane de persoane în Europa, care trăiesc adesea în condiții extreme de sărăcie și de segregare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, salută această decizie: „Comunitatea romă reprezintă cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victimă a marginalizării, a sărăciei și a excluziunii sociale. Salut decizia adoptată astăzi care va permite politicii regionale să contribuie la ruperea cercului vicios în care aceste comunități sunt aparent prinse. Decizia ar trebui să facă parte dintr-o abordare generală care să vizeze totodată acțiuni în domeniul educației, al sănătății, afacerilor sociale și ocupării forței de mu…

Parlamentul European și-a dat acordul pentru o propunere a Comisiei Europene care face posibilă utilizarea fondurilor regionale europene pentru îmbunătățirea locuințelor pentru comunitățile marginalizate. Această măsură, convenită în prealabil de statele membre, va fi deosebit de bine primită de populația romă, estimată la aproximativ 10-12 milioane de persoane în Europa, care trăiesc adesea în condiții extreme de sărăcie și de segregare.

Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, salută această decizie: „Comunitatea romă reprezintă cel mai numeros grup minoritar din Europa, care este adesea victimă a marginalizării, a sărăciei și a excluziunii sociale. Salut decizia adoptată astăzi care va permite politicii regionale să contribuie la ruperea cercului vicios în care aceste comunități sunt aparent prinse. Decizia ar trebui să facă parte dintr-o abordare generală care să vizeze totodată acțiuni în domeniul educației, al sănătății, afacerilor sociale și ocupării forței de muncă.”

Legislația privind fondurile structurale a fost anterior foarte restrictivă în materie de investiții în locuințe, eligibilitatea fiind limitată la cele douăsprezece noi state membre ale UE (excepții recente au fost introduse pentru măsurile privind eficiența energetică și energia reînnoibilă) și la renovarea locuințelor colective existente în zonele urbane. Însă, majoritatea populației rome locuiește în zone rurale segregate și în locuințe unifamiliale.

Măsurile nou adoptate vor extinde utilizarea Fondului european de dezvoltare regională (FEDER) pentru a include intervențiile în materie de locuințe în favoarea comunităților marginalizate din toate statele membre. Modificarea se adresează explicit, dar nu exclusiv, populației rome și vizează înlocuirea locuințelor existente, precum și construirea de noi locuințe atât în zonele rurale, cât și urbane. Finanțarea prin FEDER nu se va aplica proprietății private, ci numai proiectelor implementate de autoritățile publice.

Sprijinul pentru locuințe – element complementar pentru acțiuni mai ample

Domeniul locuințelor reprezintă un factor esențial pentru îmbunătățirea integrării romilor. Totuși, el ar trebui să facă parte totodată dintr-o „abordare integrată”, concepută și implementată de autoritățile naționale și regionale pentru a viza alte aspecte, cum ar fi educația, dezvoltarea competențelor, ocuparea forței de muncă și sănătatea.

Fondurile structurale europene cofinanțează deja o serie de proiecte adresate comunității rome, cum ar fi educația pentru preșcolari, ocuparea forței de muncă, microfinanțarea și egalitatea de șanse (în special, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi). În acest sens, prin investițiile UE (1,11 milioane de euro), se va realiza un nou proiect de regenerare urbană, într-unul din cele mai mari cartiere de romi din Ungaria, în orașul Nyiregyhaza. Școala segregată va fi desființată, urmând ca drumurile, terenurile de joacă și serviciile pentru îngrijirea copiilor să fie reînnoite.

Pe lângă finanțarea disponibilă prin programele de politică regională, Parlamentul European a alocat 5 milioane de euro Comisiei Europene pentru un proiect pilot privind incluziunea romilor, care cuprinde trei aspecte: educație preșcolară, microfinanțare și sensibilizare. Proiectul se implementează pe parcursul lui 2010 și se adresează în principal comunității rome din Europa Centrală și de Est.

Notă pentru editori

Propunerea a fost prezentată de Comisie în iulie 2009 și a fost ulterior analizată de Parlamentul European și de statele membre în cadrul Consiliului.

Concluziile cercetării arată că, în țările din Europa Centrală și de Est, peste 50% din populația romă trăiește în cartiere parțial sau total segregate – o tendință de izolare care s-a accentuat în ultimii 15 ani.

2010 a fost desemnat Anul european de luptă împotriva sărăciei și excluziunii sociale.

Pentru mai multe informații:

http://ec.europa.eu/roma

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top