Marţi, 16 iulie 2019, au fost lansate de către CJ Constanţa trei proiecte cu finanţare nerambursabilă prin care se vizează închiderea unor centre de plasament şi crearea unei baze pentru reaşezarea întregului sistem de creştere şi integrare a copiilor instituţionalizaţi. Prin aceste proiecte cu finanţare totală de 15 milioane de lei se vizează reabilitarea unor clădiri şi construirea altora noi în Murfatlar, Lumina şi Băneasa. Odată finalizate investiţiile, copii instituţionalizaţi vor putea creşte în locuinţe de tip familial, aflate cât mai aproape de localitatea lor de provenienţă, într-un mediu propice dezvoltării personale şi integrării în societate şi în familia lărgită.
Implementarea proiectelor va genera zeci de locuri de muncă noi şi pe lângă fiecare grup de locuinţe va fi reabilitată şi dotată o clădire în fiecare localitate, care va servi ca Centru de zi, unde vor putea desfăşura diferite activităţi atât copiii beneficiari ai proiectului cât şi cei din comunităţile locale. Însă cel mai important beneficiu este acela că se face astfel un pas important în trecerea de la sistemul centralizat la unul de viaţă normală. În sistemul clasic, copiii erau practic „internaţi” în structuri cu zeci sau sute de locuri de cazare, într-un mediu artificial, iar rezultatele pe termen lung ale acestui sistem s-au dovedit a fi nefaste. Prin implementarea acestor proiecte se face un pas important în direcţia bună, copiii fiind acum plasaţi într-un mediu apropiat de cel familial. Posibilitatea de a locui într-o casă de tip familial, dar şi aceea de a fi cazaţi într-o localitate apropiată de cea de provenienţă – astfel încât să nu piardă contactul cu comunitatea din care provin şi cu membrii familiei lărgite (rude de gradul II sau mai mare) oferă beneficiarilor proiectului şanse net superioare pentru o mai bună integrare şi pentru o dezvoltare normală.
Detaliile proiectelor
Prin cele trei proiecte se vizează construirea a două case de tip familial în Murfatlar (aferente închiderii centrului de plasament Delfinul), a două case în Lumina (aferente închiderii Complexului de servicii Orizont) şi a patru case în Băneasa. Totodată, se vor reabilita şi dota patru Centre de Zi destinate activităţilor copiilor ce vor locui în casele de tip familial şi membrilor comunităţii. Se creează 40 de locuri de miuncă noi, pentru psihologi, kinetoterapeuți, psihopedagogi, educatori și personal de întreținere. Valoare totală a proiectelor: 15.815.337 Lei.
Directorul DGASPC, Petre Dinică: „Aducem serviciile noastre mai aproape de cei care au nevoie de ele”
„Este un prim pas în aducerea serviciilor noastre în rândul comunității, cât mai aproape de toți cei care au nevoie de ele. Odată cu apariția locuințelor protejate, a căsuțelor de tip familial, a centrelor de zi și de recuperare, dezvoltăm și rețeaua de asistenți maternali profesioniști și venim cu rugămintea către toate unitățile administrativ teritoriale din județul Constanța de a ne ajuta în demersurile nostre în acest sens, astfel încât copiii care au nevoie de servicii de ocrotire să le primească în proximitatea comunității din care fac parte pentru a preveni instituționalizarea acestora“, a declarat directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanța, Petre Dinică.
El a fost completat de subprefectul judeţul Constanţa, Şenol Ali: „Prin aceste trei proiecte lansate astăzi, se înființează noi locuri de muncă în comunitățile vizate, pe lângă beneficiile evidente privind accesul la serviciile pe care le oferiți în mod gratuit și necondiționat beneficiarilor dumneavostră dar și celor din comunitate”.
La conferinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din localităţile în care se vor implementa proiectele, care au subliniat buna colaborare cu DGASPC şi Consiliul Judeţean şi au declarat că proiectele vin în întâmpinarea necesităţilor comunităţii.
