COMUNICATE

Ţeapa -Maşina de cusut Singer- se rebrănduieşte

Înşelătoria cu maşina de cusut Singer revine, pe fondul crizei.
Disperarea multor cetăţeni îi face să devină mai uşor victime ale acestei ţepe.
După ani întregi în care sistemul a funcţionat fără prea multe probleme (câteva arestări), ţeparii şi-au schimbat metoda de lucru. Au renunţat la anunţurile de mică publicitate şi lipesc afişe pe stâlpi. În plus, nu mai cumpără doar maşini de cusut Singer, ci şi alte câteva mărci: Kayser, Naumann, Durkop, Pfaff.
În plus, ţeparii au început să îşi promoveze bussinesul şi pe internet. În diverse discuţii pe bloguri, apar persoane care povestesc că au reuşit să vândă astfel de maşini la preţuri de zeci şi chiar sute de mii de euro.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Înşelătoria cu maşina de cusut Singer a devenit o schemă clasică de păcăleală în România, în anii ’90 şi a făcut multe victime. Ţeparii dădeau anunţ în ziar că vor să cumpere o maşină de cusut marca Singer, pentru care sunt dispuşi să ofere sume mari de bani (între 20.000 şi 500.000 de dolari!). Celui care pica în plasă şi îi telefona aşa zisului cumpărător i se cerea să cumpere o altă maşină de cusut, împreună cu care cea deţinută de el ar fi valorat o sumă mare de bani. Ba mai mult, cumpărătorul se oferea să îi dea şi numărul de telefon al altei persoane care deţinea o astfel de maşină. Numai că aceasta din urmă făcea parte din reţea. Păgubitul, încântat că poate să câştige o sumă atât de mare de bani, accepta să cumpere cu 2000-3000 de dolari o maşină de cusut care, în realitate, valora vreo 100 de dolari. Fireşte că cel care se oferise să le cumpere pe amândouă nu mai răspundea apoi la telefon.

Pe fondul crizei, ţeapa cu maşina de cusut a revenit la Constanţa, acum într-o nouă prezentare.
Săptămâna trecută, stâlpii din mai multe cartiere au fost invadaţi de afişe printate alb-negru, cu următorul mesaj: „Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut germane: Singer, Kayser, Naumann, Durkop, Pfaff. Preţ 35.000 – 40.000 euro. Plata pe loc.”

Escrocii cer acum o „taxă de autentificare a maşinii”

Escrocii au renunţat la şmecheria cu maşina de cusut pereche şi cer acum clientului să depună într-un cont o sumă de bani, reprezentând taxa pentru autentificarea maşinii.
Isteria este alimentată de două mituri, ce par încă a funcţiona în mintea unora:

  • evreii din lagărele germane au inscripţionat pe maşini de cusut conturi bancare unde au depus sume uriaşe de bani, iar acum Mosadul (sic!) încearcă să le recupereze.
  • unele maşini de cusut (ce poaartă anumite serii) au în interior piese de platină şi/sau aur.

Se pare că ţeparii au început să îşi promoveze afacerea şi pe internet. Pe forumuri apar numeroase postări în care unele persoane se laudă că au reuşit să vândă maşini de cusut la preţul uriaşe, deci afacerea funcţionează! (sic). Unii dintre ei întăresc basmele conform cărora maşinile de cusut sunt confecţionate din materiale valoroase sau au înscrise pe ele seriile misterioase. Redăm mai jos câteva astfel de mesaje.

Ţeparii îşi promovează afacerea pe Internet

(grasu) Voi, adică unii oameni, sunt şi mai proşti. Ce ţeapă? Că nu e nicio ţeapă! Un prieten de-al meu a vândut o maşină Singer şi a luat 423.000 de euro. Şi nu a luat nicio ţeapă. Este adevarat că a depus 12 milioane de lei vechi în contul unui domn… şi până la urmă s-a ales cu o grămadă de bani.

(Black3ye5) Să ştiţi că unele serii sunt chiar bune. Daţi-mi o adresă de mail şi vă trimit copie de pe contractul de vânzare – cumpărare, să vedeţi că am primit 50.000 euro. E contract făcut la notar. Nu toate seriile sunt bune. Maşinile de cusut la care seria are în faţă litera “F” au într-adevar o placă de circa 8 kg de platină şi alte piese de platină

(magda) M-am uitat la „Familii în impas”, pe TVR 2 şi aveau ăştia un consultant financiar. Familia vânduse maşină Singer pe 2 milioane, că aveau nevoie de bani şi de fapt valora mii de euro. Nu e nicio păcăleală, nu mai vorbiţi fără să ştiţi! Sunt cretini ăştia care fac oferte false. Aici sunt de acord, dar maşinile chiar valorează, eu încerc s-o vând pe a mea, dacă reuşesc vă anunţ şi pe voi.

(burglar) Am vândut în 2001 două bucăţi şi mai am una. E adevărat că s-au păcălit unii fiindcă nu le mai găseşti pe cele care valorau bani ăştia. Au fost câteva serii care conţineau platină şi aur, dar s-au dus. Cine le cunoaşte ştie care mai au, dacă ori mai fi. Nemţii când au fugit, au turnat aurul sau platina în blatul de la maşină ca să poată fugi cu el din ţară.

(ordinaru) Sunteţi pe piste greşite domnilor! Anumite mărci de maşini de cusut au serii de conturi elveţiene ale evreilor! Evreii şi-au apărat banii în acest mod, Hitler, Holocaust! Acum, cine scrie anunţuri că ar vrea să cumpere maşini de cusut şi vrea seria să vadă (chipurile), are sistemul, dacă e o serie valabilă el îşi poate transfera banii direct în contul lui! Pur şi simplu nu îl interesează fierătania aia!

(ohacic) Şi eu am una, am examinat componentele, o singură tijă e dintr-un aliaj moale ce-l poţi cresta cu un cuţit. La suprafaţă e de culoare gălbuie, în interior argintiu. Maşina e în stare perfectă de funcţionare. Cu ce aş putea testa metalul? Serios, aştept sugestii pe mail.

(alexandru) Am şi eu o maşină de cusut Singer şi am înţeles că sunt două feluri: cu Z şi cu S, iar alea cu S sunt în lumea asta doar 100 de bucăţi şi alea au platină în ele.

(oana) Sunt Oana şi eu am o maşina Singer şi am văzut anunţul lipit pe poartă că un neamţ cumpară maşini şi oferă între 45000-55000 euro, plata pe loc, la domiciliu şi avea număr de Orange. La început mi s-a părut ceva suspect şi nu am sunat, că ştiam că este ţeapă, dar a venit la noi un vecin şi înainte cu două zile vânduse maşina lui de cusut Singer cu 57000 de euro şi nu l-am crezut. S-a dus acasă şi a adus actul de vânzare – cumpărare şi atunci l-am crezut. Am sunat şi eu şi mi-a răspuns un notar din Braşov pe nume Păcurar Ioan şi i-am zis că am maşina şi mi-a cerut actele pe ea şi seria de la maşina, dar trebuia eu să plătesc 760 de lei pentru un certificat şi 570 de euro pentru comisionul la suma de 60000 euro şi i-am zis că noi nu câştigăm atâţia bani într-o lună.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top