Fără categorie

Spune-ţi părerea cu privire la cooperarea transfrontalieră în Europa!

Comitetul Regiunilor a lansat în data de 3 mai, o consultare publică în toate regiunilor şi oraşelor Europei  privind normele pentru cooperarea transfrontalieră.

Organizată de Comisia Europeană, împreună cu Trioul preşedinţiei Consiliului UE şi Programul Interact, consultarea a început în mod oficial cu o conferinţă în Cáceres, Spania. Rezultatele şi concluziile trasate în urma conferinţei vor fi folosite pentru revizuirea legislaţiei UE, în acest domeniu, care este programată pentru anul 2011.

După o iniţiativă a Comitetului Regiunilor, din 2006, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia autorităţilor locale şi regionale, un instrument pentru cooperarea transfrontalieră. Este vorba de aşa-numita  „Grupare Europeană de Cooperare Teritorială” (GECT), destinată să faciliteze şi să promoveze cooperarea transfrontalieră, transnaţională şi interregională. Regiunile şi oraşele care doresc să elaboreze proiecte comune pot crea astfel de GECT-uri fără obstacole administrative major…

Comitetul Regiunilor a lansat în data de 3 mai, o consultare publică în toate regiunilor şi oraşelor Europei  privind normele pentru cooperarea transfrontalieră.

Organizată de Comisia Europeană, împreună cu Trioul preşedinţiei Consiliului UE şi Programul Interact, consultarea a început în mod oficial cu o conferinţă în Cáceres, Spania. Rezultatele şi concluziile trasate în urma conferinţei vor fi folosite pentru revizuirea legislaţiei UE, în acest domeniu, care este programată pentru anul 2011.

După o iniţiativă a Comitetului Regiunilor, din 2006, Uniunea Europeană a pus la dispoziţia autorităţilor locale şi regionale, un instrument pentru cooperarea transfrontalieră. Este vorba de aşa-numita  „Grupare Europeană de Cooperare Teritorială” (GECT), destinată să faciliteze şi să promoveze cooperarea transfrontalieră, transnaţională şi interregională. Regiunile şi oraşele care doresc să elaboreze proiecte comune pot crea astfel de GECT-uri fără obstacole administrative majore sau proceduri de aprobare din partea capitalelor naţionale. Pe baza unei organizaţii solide cu personalitate juridică, ele pot solicita orice tip de finanţare europeană sau naţională şi pot combina această finanţare cu fonduri private în cadrul parteneriatelor public-privat. Viitoarea revizuire a Regulamentului privind GECT reprezintă o ocazie de a îmbunătăţi şi mai mult conceptul, ţinându-se seama de experienţele locale.

Chestionarul de consultare care se adresează statelor membre ale UE, GECT deja înfiinţate sau în curs de pregătire, autorităţilor locale şi regionale şi altor părţi interesate, se concentrează în principal pe lecţiile învăţate până în prezent, pe problemele juridice identificate pe care revizuirea ar trebui să le aibă în vedere. Chestionarul are, de asemenea, drept scop identificarea valorii adăugate şi  a potenţialul viitor al GECT.

Rezultatele vor fi prezentate la Bruxelles, în octombrie, în timpul manifestării OPEN DAYS, şi vor contribui la pregătirea avizului din proprie iniţiativă al Comitetului Regiunilor privind revizuirea Regulamentului GECT. Elaborat de Alberto Núñez Feijóo (ES-PPE), preşedintele Comunităţii Autonome a Galiţiei, acest aviz urmează să fie adoptat de Adunarea Plenară a Comitetului Regiunilor la începutul anului 2011.

Formularul consultării şi alte informaţii sunt disponibile în toate limbile oficiale ale UE la www.cor.europa.eu/egtc.

Răspunsurile pot fi trimise la [email protected]  până la 20 iulie.

Crearea proiectelor transfrontaliere la nivelurile local şi regional era un proces dificil şi îndelungat, întrucât acestea implicau adesea negocierea unor tratate bilaterale între state de către guvernele naţionale.

De aceea, în 2002, Comitetul Regiunilor a îndemnat celelalte instituţii ale UE să creeze un cadru juridic stabil pentru cooperarea transfrontalieră în Europa. În urma acestei campanii intense a CoR, Regulamentul UE privind înfiinţarea grupărilor europene de cooperare teritorială (GECT) a fost adoptat în sfârşit în iulie 2006.

Autorităţile locale şi regionale din Europa au creat până acum 13 GECT-uri, mult mai multe fiind în curs de constituire. De exemplu, noul model de cooperare a pregătit terenul pentru primul spital european gestionat în comun la frontiera dintre Franţa şi Spania, în Pirinei. Lista GECT-urilor existente sau planificate este disponibilă pe site-ul web al CoR.

SURSA: COMITETUL REGIUNILOR

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top