COMUNICATE

Spovedania electorală

Preotul din comuna Tortoman confunda taina crestina cu mizeria politica.

Marele tambalau iscat în urma cu ceva vreme în comuna Tortoman din judetul Constanta a reusi sa rascoleasca rarunchii comunitatii pâna în cele mai adânci cotloane. Vechiul conflict dintre actualul primar Gheorghe Panait si rivalul sau Petre Prisecaru a degenerat într-un circ de zile mari al carui maestru de ceremonie a fost cel din urma pomenit.
Cum era de asteptat “miscarea” anti-primar a fost înabusita prin desfasurarea unui referendum, initiatorii ei fiind trimisi înapoi în anonimatul din care au iesit.

Un articol de STEFAN KOSTOFF

Grav este ca pentru a crea premisele acestui bâlci, au fost atrasi, prin metodele persuasive ale lui Prisecaru, oameni ce în ruptul capului nu ar fi avut ce sa caute acolo. Exemplul preotului Liviu Musat este cel mai concludent, gestul comis de acesta prin alaturarea sa la convingerile anarhice ale lui Prisecaru determinând compromiterea pozitiei sale de lider spirituas al comunitatii crestine din Tortomanu. Furia locuitorilor împotriva preotului a fost alimentata de gestul acestuia din timpul sarbatorilor crestine anuale, Paste, Craciun, când nu a catadicsit sa treaca deloc prin satul Dropia (adiacent comunei Tortoman), dar în schimb a însotit grupul de „beligeranti” în cursa lui de strângere de semnaturi necesare declansarii referendumului. În cele cinci drumuri facute în satul Dropia, exclusiv în scop electoral, preotul a tinut sa convinga enoriasii ca schimbarea primarului Gheorghe Panait cu Petre Prisecaru ar fi cea mai înteleapta si crestineasca fapta.

Cazut în dizgratie

Cu toate acestea, oamenii cu frica lui Dumnezeu nu au uitat care este de fapt menirea lui ca preot în sat, si dupa cum s-a vazut, tentativa de schimbare a lui Panait a esuat. Asocierea lui Liviu Musat cu grupul lui Prisecaru, a determinat comunitatea sa izbucneasca în declaratii care mai de care mai agravante la adresa preotului. Mai bine spus, acesta si-a ridicat în cap toti crestinii locului. Astfel, oamenii au început sa proteseze ca cele 120 de capre detinute de preot, pasc ilegal pe islazul comunei deoarece acesta nu a platit ani de zile taxele de islaz. Primarul ar fi ajutat biserica cu aproximativ 12 metri ster de lemn de foc pentru încalzire, dar lemnul a ajuns în curtea si în teracota preotului. Banii de sponsorizari primiti de la terte persoane, au fost folositi în interes personal de catre preot (suma de o mie de euro, primita ca sponsorizare pentru biserica din comuna de la seful Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, ar fi fost folosita pentru achizitionarea unui autoturism). Si asta în contextul în care biserica din Tortoman are nevoie de reparatii, era în plan construirea unui mozaic pentru care au fost facute sponsorizari separate, etc.
Nici coana preoteasa, Roxana Musat, nu-i departe de grupul de presiune anti-primar. În anul 2000, aceasta a scris si semnat un document electoral a  carui copii se afla la Primaria Tortoman, în care acuza primarul ca ar fi vândut în cârciuma sa bauturi alcoolice în timpul scrutinului electoral din acea vreme. Preoteasa detinea functia de loctiitor al sefului comisiei biroului electoral al sectiei 1 de votare din Tortoman. Seful comisiei era acelasi Petre Prisecaru.
Si totusi înteleptii spun ca pacatele unui preot nu au nici o legatura cu harul cu care este investit la taina Hirotoniei. Daca vezi un preot beat cazut în sant pupa-i mâna si te umpli de Duh Sfânt. Ei sunt chemati ( prin taina Hirotoniei) sa pastoreasca Biserica, pentru felul cum o fac sunt judecati de Dumnezeu, dar indiferent de conduita lui, un preot e un preot, are harul,e uns, cum se zice. Dar totodata, singura politica pe care trebuie s-o faca este numai politica Evangheliei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top