Sâmbătă, 17 mai 2025, la ora 15.00, va avea loc la Muzeul de Artă Constanța vernisajul expoziției de sculptură ,,SEMN ȘI FORMĂ”, a artistului Aurel Contraș, curator Lelia Rus Pîrvan. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 17 mai – 22 iunie 2025.
„Asemenea majorității sculptorilor din generația sa, Aurel Contraș are cultul atelierului de creație, acel spațiu amprentat de personalitatea artistului și creuzetul în care se plămădește opera alcătuită din materie, doar pentru a comunica o realitate de dincolo de ea.

Aurel Contraș s-a lăsat pătruns de valorile perene ale artei și ale vieții, și le-a însușit și ni le comunică permanent prin lucrarea sa de sculptor gânditor care investighează materia, înnobilând-o estetic și conferindu-i semnificații superioare. Datorită experienței sale de o viață, sculptorul a înțeles că materialul de lucru are rolul de punte către realitatea nevăzută dar și că tradiția joacă un rol esențial în creație.
Legat genetic de o zonă în care civilizația lemnului s-a dezvoltat plenar, sculptorul a cunoscut și a îndrăgit în mod special acest material înzestrat cu viață proprie și purtător de formă. L-a cercetat, l-a cioplit cu înțelegere și cu adâncă simțire, lăsându-se purtat de expresivitatea naturală, căreia i-a asociat-o și pe cea rezultată din intervenția sa.
Lucrările lui Aurel Contraș pun în valoare virtuțile estetice și ideatice ale întâlnirii dintre lemn și bronz, așadar dintre o materie ce se cere cioplită, și o materie ce solicită modelarea și arderea. Ele amintesc, la nivel formal, de obiectele tradiționale din lemn, emoționante prin simplitatea lor dar și prin măiestria execuției. În aceste compoziții masive, ce reduc forma la esență, lumina este atrasă de suprafețele inspirat texturate și patinate, dar și de zonele în care inserțiile de bronz își fac loc în trunchiul masiv din lemn.”
(Luiza Barcan, critic de artă, text apărut în catalogul expoziției „De la materie la spirit” de la Galeriile Municipale de Artă „Constantin Brâncuși”, Târgu Jiu, martie 2023.)
Aurel Contraş s-a născut în 12 iunie 1938 la Căţelul Românesc, jud. Sălaj. În 1973 a terminat Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, Secţia Sculptură, Cluj, prof. Mircea Spătaru. Din 1980 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Secţia Sculptură. A avut numeroase expoziții personale, de grup și internaționale. A realizat importante lucrări de artă monumentală și a fost distins cu numeroase premii în țară și în străinătate.
