Litoralul românesc

Șefa AJOFM Tulcea își păstrează scaunul, deși împotriva ei a început urmărirea penală

Iuliana Lefter – afaceri de peste 6 milioane de euro pe fonduri europene, cu ONG-ul părinților.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus începerea urmăririi penale împotriva Directorului Executiv al Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Tulcea, Iuliana Lefter, într-un dosar de conflict de interese. Cu toate că Legea privind Statutul funcționarilor publici prevede că într-o astfel de situație se impune mutarea temporară a a persoanei în cauză în cadrul altui compartiment, fără personalitate juridică, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) nu a luat nicio măsură împotriva Iulianei Lefter.
Ziarul DEZVĂLUIRI vă prezintă, în exclusivitate, un alt caz ce pune în discuție conflictul de interese în care este implicată Iuliana Lefter. În acest caz este vorba de două proiecte europene, în valoare totală de peste 6 milioane euro!, în care AJOFM-ul condus de Lefter a luat ca partener ONG-ul condus de părinții săi.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Lefter a vrut să înregistreze proiectele la ORDA, pe persoană fizică

În anul 2011, AJOFM Tulcea a scris două proiecte de finanțare pe Fondul Social European POSDRU. În aceeași perioadă, Directorul Executiv Iuliana Lefter a intrat în concediu de maternitate, nu înainte de a solicita Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), înregistrarea pe numele ei, în calitate de persoană fizică (!) a celor două proiecte („Parteneriat public-privat pentru ocuparea forței de muncă” și „Formarea continuă-premiza calității în Serviciul Public de Ocupare”)!
„Doamna Iuliana Lefter a declarat pe proprie răspundere că operele sus-amintite sunt originale, îi aparțin ca persoana fizică și respectă prevederile Legii nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-o adresă emisă de ORDA.
După ce a fost sesizat despre faptul că titularul celor două proiecte este AJOFM Tulcea, ORDA a decis să întrerupă demersurile de înregistrare a celor două lucrări.
Aflând despre acest fapt, Direcția de Disciplină a ANOFM a considerat că fapta Iulianei Lefter nu reprezintă o abatere disciplinară și nu a luat nicio măsură împotriva șefei AJOFM Tulcea.

Părinții lui Lefter conduceau ONG-ul atunci când a fost depusă cererea de finanțare

AJOFM Tulcea a luat ca partener în cele două proiecte Asociația Pro Dinamic, condusă în acel moment de părinții Iulianei Lefter (Arhonde și Maria Dascălu) și de fina și subalterna sa (Simona Popescu). Odată cu cererea de finanțare, alături de proiecte au fost depuse mai multe anexe, printre care una (Anexa 3) în care Iuliana Lefter a declarat pe proprie răspundere că nu se află în situație de incompatibilitate sau conflict de interese. În acel moment (14 februarie 2011) părinții lui Lefter se aflau la conducerea asociației. Realizând probabil greșeala făcută, soții Dascălu și fina Simona Popescu au solicitat ulterior Adunării Generale Extraordinare a Asociaților ieșirea din Asociația Pro Dinamic Tulcea, iar cererea a fost aprobată pe 20 mai 2011.

Apartament din Tulcea închiriat cu 3500 lei pe lună

Contactată telefonic, Iuliana Lefter ne-a declarat că nu consideră că a fost în situație de conflict de interese și că înregistrarea celor două proiecte la ORDA a fost perfect legală: „Erau lucrările mele și consider că aveam dreptul să le înregistrez. ORDA a încălcat legea, iar eu aș putea să acționez această instituție în judecată”.
La fel de nevinovată se consideră Lefter și legat de faptul că Asociația Pro Dinamic a închiriat în cadrul unuia dintre proiecte un apartament în Tulcea cu suma record de 3500 lei lunar!: „Nu cunosc acest detaliu..  Dacă această presupusă cheltuială nu este legală, să fie contestată. Nu sunt eu în măsură să spun dacă mi se pare firesc sau nu să fie cheltuită această sumă și nu am aceste informații”. Siteul oficial al ANOFM o contrazice însă: licitația pentru închirierea imobilului cu pricina a fost făcută pe 11.08.2011, la sediul AJOFM Tulcea, de pe strada Grigore Antipa nr. 10, criteriul a fost prețul cel mai scăzut (!), iar manager de proiect era chiar Iuliana Lefter!

Legea obligă ANOFM mutarea lui Lefter într-o structură fără personalitate juridică

Până în acest moment, nicio instituție a statului nu a cercetat aceste fapte, drept pentru care îi invităm pe cei abilitați să se autosesizeze, în urma acestui articol.
Iuliana Lefter este totuși cercetată penal într-o altă cauză, legată tot de Asociația Pro Dinamic. Conform unei adrese emise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, împotriva Iulianei Lefter a început urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 253 Cod penal, în dosarul nr. 40/P/2013. Este vorba de o licitație organizată de AJOFM Tulcea privind o serie de cursuri, licitație câștigată… tot de ONG-ul părinților ei.
Cu toate că Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, actualizată în 2013, prevede la art.86 aliniatul 5: „De la momentul începerii urmăririi penale, în situația în care funcționarul public poate influența cercetarea, persoana care are competența numirii în funcția publică are obligația să dispună mutarea temporară a funcționarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorității ori instituției publice”, reprezentanții ANOFM nu au luat măsura legală ce se impunea într-un astfel de caz.
Am solicitat ANOFM un punct de vedere, dar până la închiderea ediției nu am primit niciun răspuns.

 

 

 

 

UPDATE

 

ANOFM ne-a răspuns că „a solicitat cu celeritate Agenției Naționale a Funcționarilor Publici modalitatea de aplicare a măsurilor disciplinare ce se impun în cazul doamnei Lefter Liliana”. Ne întrebăm ce răspuns va primi ANOFM în condițiile în care reprezentanții agenției nu știu nici măcar că șefa AJOFM Tulcea se numește Iuliana și nu Liliana Lefter!!!

Vom reveni!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top