Ancheta

„Scandalul” Babasha: Fraierii huiduie sau aplaudă, șmecherii fac bani!

Scandalul” Babasha: Fraierii huiduie sau aplaudă

Formația Coldplay, artista din deschidere și (acum) faimosul Babasha sunt toți pe ștatul de plată al aceleiași companii. Aducerea manelistului ca invitat-surpriză era scontată ca fiind un eveniment de natură să provoace scandal și controverse. (foto deschidere – Facebook,Babasha)

Chris Martin și Babasha nu și-au sincronizat versiunile

După scandal, în încercarea de a drege busuiocul, a fost scoasă declarația solistului trupei Coldplay: „Am hoinărit pe străzi și l-am auzit pe acest om cântând, atât de frumos, pe stradă. Apoi m-am uitat pe topurile de muzică din România și am fost impresionat, pentru că sunt atât de mulți artiști minunați”(Digi24) Aparent, el vorbește despre Babasha, și mulți în presă chiar au interpretat astfel declarația – că solistul Coldplay l-a văzut pe Babasha și a fost sedus pe loc de stilul lui unic.
În realitate, Chris Martin se referă cel mai probabil la episodul relatat anterior în presa românească, în care trupa a postat pe instagram o filmare cu un bucureștean interpretând Caruso, pe stradă, în București.
Să îl vezi pe un tip cântând Caruso și asta să te facă să te uiți la topuri (n.r. – în România nu se mai fac topuri de muzică din anii ”90…) și de la Caruso să alegi un cântăreț de manele e o poveste inventată și cusută cu ață albă. Deci cel mai probabil Martin a dat o declarație ambiguă, din care fiecare să înțeleagă ce vrea (și mai ales ce trebuie…)
Babasha însă a avut o variantă un pic diferită (și agramată): „Cei de la Coldplay au vrut să facă un moment cu un artist român pentru concertul lor. Ei s-au uitat în topuri muzicale și m-au văzut pe mine. Ei personal i-au contactat pe impresarii mei.” Revine astfel tema topurilor, dar dispare din cadru ideea cu Chris Martin, care l-ar fi auzit pe Babasha cântând. În schimb, manelistul ne indică contactarea impresarilor – aspect foarte interesant, cum veți vedea în continuare.

Și povestea cu YouTube pare răsuflată…

O analiză pe SocialBlade (site-ul nr. 1 de analiză social media) ne arată că pagina de YouTube a lui Babasha (cea care teoretic l-a pus în „topuri”) are o evoluție bizară. Pana în 20 mai, canalul câștiga în medie circa 300 de abonați pe zi. Apoi, brusc și fără explicație (artistul nu postează nimic, nicăieri, la acea dată), începând cu 24 mai numărul abonaților noi se dublează. O săptămână mai târziu, se triplează.
Și statistica căutărilor pe YouTube explodează, după 20 mai, conform Google Analytics – și fără nicio legătură cu ce se întâmplase anterior. Practic, e ca și cum cineva amorsează o bombă începând cu 24 mai, și dă foc la fitil pe 31 mai…
Un alt indiciu vine din graficul retenției publicului pe clipurile YouTube. Astfel, la alte videoclipuri de succes ale lui Babasha, în primele 5 secunde închid clipul 50% din utilizatori, iar până la primul minut din vizualizare se duc 70% din privitori – situație ce indică faptul că adesea videoclipurile în cauză sunt „servite” unui public care nu gustă conținutul lor.
Prin contrast, piesele cu 200-300.000 de vizualizări (cât ar fi de așteptat să facă într-un an sau doi clipurile lui Babasha) au un cu totul alt grafic, părțile cele mai vizionate fiind cele din mijlocul clipului – semn că acesta e vizionat de fani, care dau înapoi la final și revizualizează videoclipul.
În total, Babasha are 100.000 de urmăritori pe YouTube și Instagram, iar pe Facebook abia are 1.700 (și ăia trecuți la „secret” – deci imposibil de verificat dacă sunt din România, sau din Zimbabwe…) Deci milioanele de accesări vin de la inși care nu sunt „fani”. Canalul de YouTube al lui Babasha are o mână de clipuri – majoritatea cu vizualizări jenante pentru un manelist și doar câteva cu mult mai multe accesări – semn că au fost promovate, eventual pe bani…
De menționat este și faptul că promovarea pe YouTube a unui clip costă în jur de 2.000 de dolari pentru suta de mii de vizualizări, iar un număr mare de vizualizări te ridică rapid în „topuri”. Cifra aceasta e calculată pe baza costurilor din SUA – în România ea ar trebui să fie de câteva ori mai mică…

Babasha și Coldplay – aceiași „impresari”

În deschidere la Coldplay a cântat Emaa – solistă din portofoliul Global Records (partener Warner Music în România). Pe parcursul turneului european, Coldplay a avut în deschidere și alți artiști, ca Maisie Peters (portofoliul Atlantic Records – subsidiar Warner), Janelle Monae (Atlantic – Warner), Alma (Warner), Rose Villain (Warner, din 2023) etc. Probabil ați prins ideea – Coldplay promovează artiștii de mâna a doua, aflați fie direct în portofoliul acestei companii, fie (ca în cazul Emaa-ei noastre), în portofoliul unor subsidiari. La schimb, cel mai probabil, compania alocă formației un procent mai mare din încasări (de obicei, compania ia partea leului din banii produși din muzică).
Regula aceasta se aplică adesea și la „invitații-surpriză”, ca Babasha. Acesta, așa cum au sesizat și alți internauți, activează în cadrul subsidiarelor de manele ale companiei românești Global Records.
Cât despre Coldplay – numele lor e pe pagina de gardă a companiei Warner, turneul lor fiind cea mai tare afacere a companiei, pe acest an (încasări estimate de 700 de milioane de dolari). Ipocrizia Coldplay e la cote maxime: pentru o formație care se bate cu cărămida-n piept că practică „inclusivitatea”, Coldplay e extrem de exclusivă, când vine vorba de ce artiști invită pe scenă…


Deci, oricât de ridicolă în sine ar fi povestea că membrii Coldplay i-au sunat personal pe impresarii lui Babasha – ea are un sâmbure de adevăr: Coldplay și Babasha au, tehnic, aceiași „impresari”, deci nici nu era nevoie ca membrii trupei britanice să se deranjeze cu topuri și telefoane…

Ura și cearta fac marketing-ul de milioane

Scandalul vinde, iar controversa transformă artiștii de duzină în superstaruri. Rețeta umflării unui artist necunoscut la statutul de supervedetă prin crearea unui scandal e una aplicată în mod repetat în România, în ultimii ani: Se ia un artist mic (care altfel nu are șanse, pretenții, și căruia compania îi poate impune un contract avantajos financiar pentru casa de discuri), se promovează câteva luni pe internet sau prin emisiunile de la tv, apoi se creează un moment de controversă.
În secunda doi, toată presa e plină de articole trase la xerox, cu titluri de genul „Cine e cu adevărat artistul X”, apoi de articole despre cum comentează scandalul mama, sora, fratele, pisica și purcelul „artistului”. În 24 de ore, ilustrul necunoscut devine o personalitate națională, publicitatea gratis e garantată, iar numărul celor care îi sar instinctiv în apărare e direct proporțional cu al celor care îl înjură.


Prea tânăr și lipsit de experiență, Babasha s-a dat de gol imediat, menționând că prezența lui la Coldplay a fost aranjată de impresari și spunând că se aștepta să fie rău („dar nu atât de rău”) – semn că păpușarii „momentului” știau ce fel de eveniment vor crea și îl preveniseră că există riscul să fie fluierat. În secunda doi, Babasha a fost băgat în silenzio stampa – zero comentarii pe net, zero răspunsuri la înjurături pe Facebook, zero declarații de presă – ca nu cumva să dea din casă și mai mult.

Lista victimelor – Coldplay, România, 100.000 de plătitori și câteva zeci de maneliști „de valoare”

Dacă Babasha știa că e distribuit în rolul principal al unui scandal, ceilalți participanți nu au fost puși în gardă. Solistul Coldplay – contrar elogiilor din presă – a fost făcut cu ou și cu oțet pe Facebook de mii de români ofensați. 100.000 de români care dăduseră bani buni să participe la concertul unei trupe de renume (și nu la un scandal în urma căruia să fie etichetați „rasiști” în grup) s-au simțit luați de proști.
Înainte să tacă, Babasha i-a acuzat pe spectatori de rasism. Subiectul e unul fals – dacă pe scenă s-ar fi urcat Costi Ioniță în locul lui, reacția ar fi fost garantat aceeași. Dar acest stereotip a făcut înconjurul lumii, cu efecte nefaste pentru imaginea țării noastre.
Dacă România, trupa Coldplay și publicul plătitor au fost victime colaterale, scandalul are și victime scontate: Maneliștii consacrați, care sunt în general artiști independenți și cărora nu le place să împartă banii cu casele de discuri.
Cum spune singur, Babasha se aștepta să fie fluierat și luat la țintă de fanii pop/rock. În același timp, scandalul a făcut ca fanii manelelor – care până mai ieri habar n-aveau sau nu dădeau o ceapă degerată pe el – să-i sară în apărare.
Ca efect, maneliștii consacrați își văd cota de piață erodată de noul star al manelelor – Babasha – un star al cărui prestigiu se întemeiază nu pe ani de muncă și mii de cântări, ci aproape integral pe un scandal provocat…

Pentru concluzii – Marian Ionescu!

Șmecheria de marketing din spatele scandalului „întâmplător” de la concertul Coldplay a fost surprinsă de mai mulți comentatori. Deși nu a sesizat „filiera Warner”, bloggerul Mariciu (Marian Ionescu) a sintetizat cel mai bine încrengăturile „corporate” ale afacerii și concluziile scandalului:
Probabil cea mai mare casă de discuri (sau “record label”) din România are cel puțin două sub-labeluri de manele și face manele de mulți ani. Partea interesantă e că toată schema se petrece cu batista pe țambal, labelul mare e total tăcut vizavi de asta.
În deschidere aseară a cântat și o româncă. Ea e semnată la casa mamă, invitatul surpriză (Babasha) are piese la sub-label, deci cel mai probabil e semnat acolo.
Casa mamă s-a folosit în ultimii ani de tactici d-astea de promovare disruptive care au împărțit interneții în două. Cumva a învățat să controleze arta dezbaterii publice ca să facă cifre serioase în topuri și în conturi. Oamenii știau că sunt șanse mari să iasă urât, dar l-au împins oricum pe Babasha de la spate.
Dacă iese bine, e top, se lasă cu șpriț și voie bună, toată lumea e fericită. Dacă nu iese bine, cum s-a și întâmplat, ăia care au huiduit nu sunt oricum în target, iar restul țării este. Ba chiar artistul va fi înconjurat de dragoste și de susținere. Ieri știau de el câteva sute de mii de oameni, azi știu milioane. Misiune îndeplinită!

Un articol de Răzvan PETRE

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top