Opinii

Romii evacuați de la Eforie au fost atenționați încă din 2005 că ocupă abuziv un spațiu public

Reprezentanții etniei rome în consiliul local Eforie au respins un proiect de locuințe sociale pentru romi

După ani de zile de avizări și atenționări Primăria Eforie a luat decizia săptămâna trecută, să demoleze toate barăcile construite abuziv pe domeniul public al localității. În zona unde romii își stabiliseră cartierul de gunoaie, Primăria Eforie are în desfășurare un proiect imobiliar constând în locuințe sociale pentru locuitorii orașului. Cum locul ocupat abuziv de romi trebuia redat utilității publice, urmând ca acolo să se construiască un loc de joacă, o parcare și un mic părculeț de relaxare pentru viitorii locuitori ai cartierului de locuințe sociale, reprezentanții Primăriei Eforie au luat decizia de a curăța zona și de a îndepărta chiriașii clandestini. În conformitate cu prevederile Legii nr.50, autoritățile publice pot demara procedurile de evacuare în numai 48 de ore de la aducerea la cunoștință a celor vizați.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

 

La Eforie însă, romii evacuați au tot fost informați și anunțați degeaba de ani de zile, ultima somație fiindu-le adusă la cunoștința acestora în urmă cu două săptămâni. Nu mai puțin de 80 de romi au fost evacuați, dintre aceștia doar câțiva având documente de identitate în care domiciliul era în orașul Eforie, restul fiind proveniți din localități cum ar fi Tecuci, Buzău, Râmnicul-Sărat, Galați, București etc.
După demolarea cocioabelor, romii cu acte de identitate de Eforie au fost cazați în locuințe sociale puse la dispoziție de Primăria Eforie.

Din cauza mizeriei făcute de romi, Garda de Mediu a amendat Primăria în fiecare an

Cu toate că an de an, Primăria Eforie cheltuie nu mai puțin de un miliard de lei pentru salubrizarea zonei în care s-au aciuat șatrele de romi, aceștia nu numai că își văd în continuare de furturi de fier vechi, de capace de canalizare, de găinării, fac în continuare mizerie etc. și, ce-i mai grav, provoacă ostentativ oprobiul public al locuitorilor orașului Eforie și mai ales al turiștilor care an, de an vizitează stațiunile din orașul Eforie. Ei sunt cei care sunt văzuți pe plaje în sezon că vând porumb fiert, semințe de floarea soarelui, acadele și tot felul de porcării, care se ocupă cu furtișaguri și alte asemenea fapte reprobabile.
Efectul prezenței lor în perimetrul ocupat de barăcile care au fost până la urmă demolate, a constat și în amenzi de zeci de milioane de lei date Primăriei Eforie de inspectorii Gărzii de Mediu Constanța.
Soarta acestor romi a fost până la urmă decisă chiar de cei aleși din rândurile lor ca să-i reprezinte în Consiliul Local al Primăriei Eforie. Tocmai acești „reprezentanți ai comunității rome” au respins în una din ședințele Consiliului Local, un proiect foarte important pentru comunitate lor. Este vorba de un proiect care privea construcția de locuințe sociale pentru membri comunității de romi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top