Reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene, desfăşurată, luni, 11 octombrie, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a abordat ca subiecte principale pregătirea reuniunilor formaţiunilor sectoriale ale Consiliului Uniunii Europene aflate pe agenda săptămânii în curs, precum şi o serie de iniţiative recente ale Comisiei Europene.
1. Reuniunea Consiliului de Mediu, care se va întruni joi, 14 octombrie, are ca principale subiecte pe agendă combaterea schimbărilor climatice, şi problematica organismelor modificate genetic (OMG). În privinţa problematicii schimbărilor climatice va fi abordată analiza opţiunilor pentru depăşirea obiectivului de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi evaluarea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, iar în cazul OMG-urilor, va fi discutată propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a directivei 2001/18/CE în ceea ce priveşte posibilitatea sta…
Reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene, desfăşurată, luni, 11 octombrie, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), a abordat ca subiecte principale pregătirea reuniunilor formaţiunilor sectoriale ale Consiliului Uniunii Europene aflate pe agenda săptămânii în curs, precum şi o serie de iniţiative recente ale Comisiei Europene.
1. Reuniunea Consiliului de Mediu, care se va întruni joi, 14 octombrie, are ca principale subiecte pe agendă combaterea schimbărilor climatice, şi problematica organismelor modificate genetic (OMG). În privinţa problematicii schimbărilor climatice va fi abordată analiza opţiunilor pentru depăşirea obiectivului de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi evaluarea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, iar în cazul OMG-urilor, va fi discutată propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a directivei 2001/18/CE în ceea ce priveşte posibilitatea statelor membre de a restricţiona sau de a interzice cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriul lor.
2. Reuniunea Consiliului „Transporturi, Telecomunicaţii, Energie” – secţiunea transporturi, se va desfăşura la Luxemburg, vineri, 15 octombrie, iar principalul subiect de pe agendă va fi propunerea de directivă privind aplicarea taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri, dosarul „Eurovinieta”.
Cele mai importante teme aflate încă în dezbatere în acest dosar sunt: procentul maxim de diferenţiere a tarifelor pentru a combate congestia şi durata maximă de aplicare a tarifelor celor mai ridicate, modul şi perioada de exceptare a vehiculelor EURO V şi EURO VI de la plata costurilor externe de poluare atmosferică, limitele maxime ale costului de zgomot, precum şi modul de utilizare a fondurilor suplimentare colectate prin internalizarea costurilor externe.
3. Serviciile Comisiei Europene au lansat în data de 6 octombrie, o consultare publică pentru a afla opiniile părţilor interesate privind posibilele măsuri care trebuie luate pentru a asigura accesul la un cont bancar de bază pentru fiecare consumator în UE. Măsurile prezentate în documentul de consultare ar putea îmbunătăţi accesul la conturile bancare şi mijloacele electronice de plată, promovând astfel participarea deplină a tuturor consumatorilor la piaţa internă, precum şi incluziunea financiară şi socială.
Răspunsurile primite vor fi utilizate în activitatea Comisiei privind dezvoltarea unei iniţiative legislative viitoare în acest domeniu. Părţile interesate sunt invitate să trimită observaţiile lor Comisiei, până la 17 noiembrie a.c.
Detalii privind consultarea publică a Comisiei găsiţi aici.
4. Comisia Europeană a prezentat în data de 6 octombrie iniţiativa emblematică din cadrul Strategiei Europa 2020 – „Uniunea inovării”. Aceasta iniţiativă defineşte o abordare strategică a inovării susţinută la cel mai înalt nivel politic. „Uniunea inovării” va concentra eforturile Europei, în plan intern şi în cooperarea cu ţări terţe, asupra unor provocări cum sunt schimbările climatice, siguranţa aprovizionării cu energie şi alimente, sănătatea şi îmbătrânirea populaţiei.
„Uniunea inovării” va apela la intervenţia sectorului public pentru stimularea sectorului privat şi pentru eliminarea blocajelor din cauza cărora ideile nu se reflectă suficient de repede pe piaţă, blocaje care includ precaritatea finanţărilor, fragmentarea sistemelor de cercetare şi a pieţelor, subutilizarea achiziţiilor publice pentru stimularea inovării şi procesul lent de standardizare.
Informaţii suplimentare privind iniţiativa Comisiei „Uniunea inovării” găsiţi aici.