Fără categorie

Reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene

Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene a abordat luni, 13 decembrie, în reuniunea desfăşurată la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), o serie de iniţiative lansate de Comisia Europeană, precum şi participarea României la o serie de reuniuni la nivelul Consiliului UE.

 1. Comisia Europeană va prezenta marţi, 14 decembrie, două noi măsuri de reducere a formalităţilor juridice şi administrative pe care cetăţenii şi oamenii de afaceri trebuie să le îndeplinească atunci când călătoresc sau desfăşoară activităţi economice pe teritoriul UE.
Comisia propune îmbunătăţirea cooperării judiciare între statele membre în speţe civile şi comerciale, prin revizuirea „Regulamentului Bruxelles I”. Regulamentul vizează în special litigiile transfrontaliere şi permite recunoaşterea în celelalte state membre a hotărârilor judecătoreşti emise într-un stat membru. Această recunoaştere se realizează cu costuri medii de aproximativ 2000 EURO/ companie, costuri legate de fo…

Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene a abordat luni, 13 decembrie, în reuniunea desfăşurată la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), o serie de iniţiative lansate de Comisia Europeană, precum şi participarea României la o serie de reuniuni la nivelul Consiliului UE.

 1. Comisia Europeană va prezenta marţi, 14 decembrie, două noi măsuri de reducere a formalităţilor juridice şi administrative pe care cetăţenii şi oamenii de afaceri trebuie să le îndeplinească atunci când călătoresc sau desfăşoară activităţi economice pe teritoriul UE.
Comisia propune îmbunătăţirea cooperării judiciare între statele membre în speţe civile şi comerciale, prin revizuirea „Regulamentului Bruxelles I”. Regulamentul vizează în special litigiile transfrontaliere şi permite recunoaşterea în celelalte state membre a hotărârilor judecătoreşti emise într-un stat membru. Această recunoaştere se realizează cu costuri medii de aproximativ 2000 EURO/ companie, costuri legate de formalităţi legislative. Noul Regulament va îmbunătăţi cadrul legal actual, prin eliminarea costurilor legate de formalităţile legislative, menţinând totodată garanţiile procedurale.

În al doilea rând, Comisia va lansa o consultare publică privind reducerea formalităţilor administrative în cadrul procedurilor legate de documentele necesare cetăţenilor care trăiesc, lucrează şi călătoresc în alte state ale UE. Consultarea este prima etapă dintr-un proces care vizează ca documentele publice (titluri de proprietate, contracte) sau civile (certificat de naştere sau căsătorie) să poată circula şi să fie recunoscute, fără a fi nevoie de formalităţi suplimentare în interiorul UE.

 2. Comisia Europeană va lansa miercuri, 15 decembrie, Planul de acţiune 2011- 2015 privind e-guvernarea: „Exploatarea tehnologiilor de informare şi comunicare pentru promovarea unei administraţii inteligente, durabile şi inovatoare”.
Planul de acţiune va sprijini Uniunea Europeană în respectarea angajamentului asumat în contextul Agendei Digitale, de a furniza cetăţenilor şi companiilor servicii publice online inovatoare şi de a promova generalizarea utilizării acestora. Planul de acţiune 2011-2015 pentru administraţia online reprezintă răspunsul Comisiei la apelul lansat de statele membre, în favoarea unei strategii comune pentru administraţia online în Uniunea Europeană.
Majoritatea serviciilor publice online nu funcţionează transfrontalier, iar Planul de acţiune pentru o administraţie online are ca scop rezolvarea acestei probleme. Astfel, companiile îşi vor putea desfăşura activitatea mai bine, iar cetăţenilor le va fi mai uşor să studieze, să muncească, să îşi stabilească reşedinţa, să beneficieze de servicii medicale sau să se pensioneze în oricare dintre statele membre ale UE.

 3. La 8 decembrie, Comisia a lansat o consultare publică privind revizuirea legislaţiei comunitare în domeniul serviciilor de roaming pentru telefonia mobilă în UE, prin intermediul căreia doreşte să afle opiniile clienţilor, firmelor, operatorilor de telefonie mobilă şi autorităţilor publice privind viitorul pieţei de roaming.
Comisia invită părţile interesate să evalueze normele comunitare actuale în materie de roaming şi să propună cele mai bune metode de creştere a concurenţei pe piaţa serviciilor de roaming, protejând în acelaşi timp interesele consumatorilor şi firmelor la nivelul UE.
Consultarea este deschisă până la 11 februarie 2011 şi va oferi o bază pentru revizuirea actualului regulament al UE privind serviciile de roaming în cursul anului 2011, având în vedere că prevederile acestuia expiră la 30 iunie 2012. Obiectivul stabilit prin Agenda digitală pentru Europa este ca diferenţa dintre tarifele de roaming şi cele naţionale să se apropie de zero până în 2015.

Un alt subiect abordat de Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene l-a constituit accesarea de către România a Fondului de solidaritate al UE, urmare inundaţiilor produse în vara anului 2010. În data de 14 decembrie, Colegiul Comisarilor va adopta prin procedură scrisă propunerea de decizie a Parlamentului European şi a Consiliului privind mobilizarea Fondului de solidaritate al Uniunii Europene, prin care şase state, între care şi România, vor primi asistenţă financiară în valoare de peste 182 de milioane de euro pentru daunele majore înregistrate în urma inundaţiilor din 2010.

Comitetul de coordonare a afacerilor europene a abordat, de asemenea, pregătirea poziţiei României în cadrul Consiliilor de miniştri programate pentru această zi – Consiliul Afaceri Generale, Consiliul Agricultura şi Pescuit -, precum şi pregătirea reuniunii COREPER, care se va desfăşura miercuri, 15 decembrie.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top