Fără categorie

Reuniune de coordonare in domeniul afacerilor europene

In data de 25 ianuarie 2010, a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene.

In cadrul reuniunii au fost discutate subiecte precum pregatirea Consiliului European informal din 11 februarie si a Consiliilor informale EPSCO (ocuparea fortei de munca, politici sociale, sanatate si consumatori) si Competitivitate, inaugurarea anului international al biodiversitatii de catre Comisia Europeana, precum si studiul extern dat publicitatii de catre Comisie privind serviciile financiare legate (pachete de servicii financiare) si alte practici comerciale potential neloiale.

Discutiile referitoare la Consiliul European informal, care va avea loc la Bruxelles in data de 11 februarie a.c., au vizat pregatirea temelor care vor fi abordate in cadrul acestei intalniri, respectiv situatia economica si financiara la nivelul Uniunii Europene, Strategia UE 2020, schimbarile climatice in contextul post-Copenhaga si…

In data de 25 ianuarie 2010, a avut loc, la sediul Departamentului pentru Afaceri Europene, reuniunea Comitetului de coordonare in domeniul afacerilor europene.

In cadrul reuniunii au fost discutate subiecte precum pregatirea Consiliului European informal din 11 februarie si a Consiliilor informale EPSCO (ocuparea fortei de munca, politici sociale, sanatate si consumatori) si Competitivitate, inaugurarea anului international al biodiversitatii de catre Comisia Europeana, precum si studiul extern dat publicitatii de catre Comisie privind serviciile financiare legate (pachete de servicii financiare) si alte practici comerciale potential neloiale.

Discutiile referitoare la Consiliul European informal, care va avea loc la Bruxelles in data de 11 februarie a.c., au vizat pregatirea temelor care vor fi abordate in cadrul acestei intalniri, respectiv situatia economica si financiara la nivelul Uniunii Europene, Strategia UE 2020, schimbarile climatice in contextul post-Copenhaga si situatia din Haiti.

In perioada 28 – 29 ianuarie, va avea loc, la Barcelona, Consiliul informal EPSCO, pe agenda caruia se regasesc, de asemenea, teme importante pentru Presedintia spaniola. Obiectivul principal al acesteia in raport cu Consiliul EPSCO este de a pune bazele pentru crearea de locuri de munca mai numeroase si de o calitate mai buna, tinand cont in acelasi timp de coeziunea sociala.

De asemenea, in perioada 7 – 9 februarie, Presedintia spaniola va organiza reuniunea informala a Consiliului Competitivitate, in Spania, in localitatea San Sebastian. Lucrarile sectiunii piata interna si industrie sunt programate pentru data de 8 – 9 februarie .

La aceasta reuniune, subiectul de discutie al ministrilor responsabili pentru industrie il constituie vehiculul electric, care reprezinta una din prioritatile Guvernului spaniol in sectoarele industriale. Presedintia spaniola doreste sa deschida dialogul la nivel politic pe tema vehiculului electric, pentru a stimula fabricatia si utilizarea de astfel de vehicule la nivel european.

Un alt subiect abordat in cadrul Reuniunii de coordonare a fost legat de deschiderea la data de 19 ianuarie 2010, de catre Comisia Europeana, a anului international al biodiversitatii, prin publicarea unui document care prezinta posibilele alternative viitoare ale politicii in acest domeniu. Scopul este de a lansa si de a facilita o dezbatere intre statele membre in vederea elaborarii, inainte de sfarsitul acestui an, a unui nou cadru politic al UE in domeniul biodiversitatii, aplicabil dupa 2010. Este necesar sa se stabileasca noi obiective, intrucat cele actuale stabilite la nivel european si international expira la sfarsitul acestui an.

In acest scop vor avea loc discutii ample cu statele membre, cu institutiile europene si cu alte parti interesate. Aceste teme vor fi lansate in cadrul unei conferinte europene la nivel inalt cu tema „Dincolo de 2010: Viziune si obiective in materie de biodiversitate”, organizata de Spania, la Madrid, in perioada 26-27 ianuarie 2010. Discutiile vor continua, avand drept obiectiv atingerea unui acord la nivel inalt in lunile urmatoare. Pe baza acestui acord si a activitatilor ulterioare, Comisia va prezenta, pana la sfarsitul anului, o noua strategie a UE in domeniul biodiversitatii, destinata sa conduca la atingerea obiectivului convenit.

In acest context, DAE a aratat necesitatea consolidarii cadrului institutional in domeniul biodiversitatii in vederea elaborarii si sustinerii unei pozitii coerente si consecvente a Romaniei in cadrul reuniunilor care vor fi organizate pe durata anului mondial al biodiversitatii.

In privinta studiului extern dat publicitatii de catre Comisia Europeana privind serviciile financiare legate (pachete de servicii financiare) si alte practici comerciale potential neloiale, obiectivul acestuia este de a prezenta un inventar complet al acestor practici in toate cele 27 de state membre UE. De asemenea, lucrarea doreste sa analizeze impactul potential al acestor practici asupra diferitelor parti interesate. Studiul este o continuare a Cartei albe privind integrarea pietelor ipotecare din UE, lansata in decembrie 2007.

Documentul va fi deschis consultarii publice pana la 14 aprilie 2010 si este disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2010/tying_en.htm

In acest context, DAE a solicitat institutiilor cu responsabilitati in domeniu elaborarea unui document de pozitie cu privire la aspectele supus consultarii publice si elaborarea unui punct de vedere din perspectiva domeniilor de interes pentru Romania.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top