Opinii

Promovarea turismului în oraşul Murfatlar, împiedicat de lăcomia unei arhitecte

Un milion de euro pentru Monografia Ansamblului Rupestru Basarabi?!

Gheorghe Cojocaru, primarul oraşului Murfatlar, derulează mai multe proiecte de dezvoltare a localităţii pe care o administrează, în special în segmentul turismului. Unul dintre acestea face referire la construirea unui muzeu cu replici ale bisericuţelor de cretă, în vecinătatea apropiată a Ansamblului Rupestru Basarabi. Realizarea acestui proiect ar înscrie oraşul într-un circuit turistic de o importanţă deosebită pentru promovarea localităţii. Pentru ca replica, construită sub forma unui muzeu, să fie reconstituită ireproşabil, documentarea trebuie să includă poze, planuri, inscripţii, toate în original. Autorii unei astfel de monografii complete a ansamblului rupestru sunt arhitecţii Virgil şi Liana Birciulescu. Aici începe problema. Conform declaraţiilor primarului, fiica acestora, Amalia Manolescu Birciulescu, speculează faptul că primarul Gheorghe Cojocaru are nevoie cu orice preţ de o documentare completă pentru construirea muzeului. Se pare că fiica arhitecţilor a luat în serios expresia „cu orice preţ”, drept pentru care îi cere primarului nu mai puţin de… un milion de euro!

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

Pentru ce un milion de euro?

În oferta înaintată primarului Gheorghe Cojocaru, şi citată de presa constănţeană, Amalia Birciulescu, menţionează: „Ca urmare a invitaţiei de depunere a unei oferte de achiziţie referitoare la materialul ce a stat la baza elaborării lucrării Monografia Ansamblului Rupestru Basarabi, ofer spre achiziţie: manuscris ce conţine aproximativ 2000 pagini scrise, fotografii şi fişe ataşate, referitoare la figuraţia simbolică, crucea, animale, reprezentări antropomorfe; fişotecă ce conţine fişe foto, fişe calcuri, fişe desenate, aproximativ 12.000 piese, cu detalii, însemnări şi inventarierea întregii iconografii incizate; desene pe hârtie ciocan-aproximativ 350 piese; fotografii, făcute în diferite etape ale descoperirilor; ponsaje ale pereţilor şi planşe şi planuri desenate în tuş pe calc, la diferite scări, ce au fost realizate în urma ponsajelor, redând întreaga iconografie incizată, contra sumei de 1.000.000 de euro”.

De ce este important Ansamblul Rupestru din Murfatlar?

Bisericutele de la Basarabi, cele mai reprezentative si mai bine conservate, au fost datate în secolele X-XI si par a fi expresia ofensivei Imperiului Bizantin în Dobrogea. Aceasta teorie este sustinuta si de construirea valului de aparare ce trece chiar prin fata complexului rupestru. La Basarabi, au fost descoperite într-un deal de creta sase biserici dispuse pe mai multe niveluri, unite prin tunele de acces, precum si locuinte ale unor comunitati de calugari. Din pacate, Complexul de la Basarabi nu a fost cercetat în totalitate si unele dintre inscriptii au disparut din cauza conditiilor de conservare si a calcarului foarte sfarâmicios. Între inscriptiile de pe peretii bisericutelor de la Basarabi (reprezentari geometrice, figuri antropologice si zoomorfe, dublate de inscriptii în caractere runice, chirilice, glagolitice sau grecesti) pot fi întâlnite simboluri straine de traditiile crestine si cu atât mai mult de mediile calugaresti: animale ce se reproduc, motivul labirintului, o prova de corabie vinkinga. În ce priveste descoperirile de la la Suha Reka, cercetarile arheologice au început acolo în anii 80 si au pus în evidenta comunitati monahale si bisericute rupestre datate în secolele V – VII. Arheologii au demonstrat ca viata acestor comunitati a fost întrerupta în secolul VII, odata cu patrunderea în zona a slavilor si protobulgarii. Bisericutele-grote sunt din nou locuite între secolele X –XIII.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top