Opinii

Proiectele primarilor dobrogeni la sfârșit de 2014

Dacă senatorii și deputații sunt în vacanță pentru a se ocupa de campania pentru alegerile prezidențiale 2014, primarii sunt nevoiți să muncească în continuare pentru comunitatea din care fac parte, dar și să își îndeplinească îndatoririle către partidele pe care le reprezintă. Deși prinsi în diverse proiecte și cu multe pe cap, o parte dintre primarii dobrogeni ne-au acordat câteva minute și astfel am aflat la ce mai lucrează în această perioadă.

 

Adamclisi – primar Anton Tudorel Burcea

„Am primit bani de la guvern pentru drumurile ce au fost distruse în proporție de 75% din cauza inundațiilor din această vară. Am reușit să facem în satul Zorile o porțiune de 3,5 km din totalul de 4,8 km. Acesta este un drum de piatră pe care se poate circula foarte bine. Mai avem de făcut restul de drumuri până la 4,8 km, însă din cauza ploilor din ultima vreme, există o umiditate excesivă și va trebui să așteptăm puțin pentru reluarea lucrărilor. Avem și la Adamclisi 200 de metri de drum de reparat și săptămâna viitoare cred că vor veni muncitorii să rezolve aici, că aici se poate lucra. Mai lucrăm la un proiect cu turbină eoliană și stație biogaz „Eficientizarea energiei electrice în comuna Adamclisi”, din fonduri europene. Din cauza faptului că nu avem toate actele necesare de la Enel avem o mică întârziere, dar la sfârșitul anului viitor vom termina lucrările. Au început lucrările atât la stația de biogaz, cât și cele pentru realizarea turbinei eoliene. Astfel, vom asigura iluminatul public pentru toate instituțiile publice și școlile din comună. De asemenea, am semnat un contract la Ministerul Dezvoltării pentru alimentare cu apă în satul Abrud. În acest moment oamenii cară apa cu calul, cu măgarul, de la o cișmea dată de Dumnezeu. Acest lucru se va schimba, vom face un puț ce va alimenta cu apă tot satul. Este un proiect de 2,5 milioane de lei care se întinde pe trei ani. Acum contractul s-a făcut pe 500 de mii de lei, o să trebuiească să publicăm pe SEAP, să reactualizăm proiectul cu prețuri și toate cele necesare, căci este un proiect din 2010”.

Baia – primar Nicolae Ianuș

„Pe 1 octombrie am avut licitație pentru drumul de legătură Camena – 2 cantoane – Măcin, un proiect ce presupune modernizarea drumului. Pe 3 am avut licitație pentru drumul Baia-Panduru. Săptămâna aceasta încheiem contractul. La șapte zile după ce se semnează contractul vom începe și lucrările. Cu blocurile ANL am ajuns la proiectul tehnic, se lucrează la el. Avem avizul CTE de la București, avem tot”.

Casimcea – Gheorghe Țilincă

„Acum lucrăm la un proiect important pentru comunitatea noastră: asfaltarea drumurilor din satul Casimcea. Astfel, asfaltăm 4,2 km printr-un proiect realizat cu sprijinul PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală). Deja am semnat contractul de execuție și de săptămâna trecută ne-am apucat de lucrări. Mai avem încă 1,5 km pe care îi vom asfalta printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin GAL(Grupul de Acțiune Locală), Dobrogea Centrală. Am semnat contractul de finanțare cu GAL și în maxim 20 de zile semnăm contractul de execuție. Ambele proiecte vor ajunge la aproximativ un milion de euro. Dacă timpul ține cu noi vom termina lucrările anul acesta. Dar ca să fim realiști, cel mai probabil vom termina lucrările în luna martie a anului viitor. Căminul Cultural este în proces de reabilitare și suntem la stadiul de licitație pentru găsirea unui constructor, iar acesta este un proiect de 400 de mii de euro”.

Ceamurlia de Jos – primar Viorica Donciu

„În acest moment începem lucrările la stadionul din Ceamurlia, primul pas a fost făcut, am achiziționat costumele tradiționale bulgărești. Începem și lucrările la drumurile din Ceamurlia de Jos, am trecut de achiziție, de tot. Ambele proiecte vor fi finalizate la finele anului viitor. Acum două săptămâni a fost aprobat și proiectul de extindere canalizare în satul Lunca. Suntem abia în faza de evaluare cu acest proiect. De asemenea, cu ajutorul IT Delta Dunării (Asociaţia pentru Dezvoltarea Intercomunitară) vom dezvolta un proiect pentru realizarea unui muzeu în satul Lunca, construirea unui dispensar în același sat și dotarea dispensarelor existente”.

Crucea – Gheorghe Frigioi

„Actualmente lucrăm la eoliană și ne mutăm pentru că sediul primăriei va fi reabilitat. Clădirea nu a fost reabilitată de când a fost făcută, de 40 de ani. Lucrările conform proiectului vor dura 12 luni, dar noi sperăm ca la începutul verii viitoare să ne mutăm înapoi în primărie. Vom porni de la acoperiș, vom face izolare termică pe exterior, vom schimba instalația electrică și cea termică. De asemenea, vom recompartimenta anumite spații mai mari deoarece avem deficit de spațiu și vom lucra și la grupurile sanitare actuale pentru a le face conform normelor europene. În cadrul proiectului „Programul Operațional Sectorial, Creșterea Competivității Economice, Axa 4 DMI. 4.2 – Sprijinirea investițiilor în modernizarea și realizarea de noi capacități de producere a energiei electrice și termice, prin valorificarea resurselor regenerabile a biomasei, a resurselor hidroenergetice, solare, eoliene, a biocombustibilului, a resurselor geotermale și a altor resurse regenerabile de energie”, tot ceea ce produce eoliana va intra în sistemul energetic național și se va deduce din consumurile înregistrate de comună pentru iluminatul administrațiilor publice și iluminatul public. Valoarea totală necesară pentru construirea turbinei eoliene și a stației de biogaz este de 5.153.030,80 lei și se realizează cu o cofinanțare de până la 20 %, mai exact cu suma de 83.113,40 lei. Termenul de finalizare este de 7 luni de la începerea lucrărilor, mai exact în septembrie”.

Hârșova – Tudor Nădrag

„Săptămâna aceasta am disponibilizat sume pentru constituirea stocului de combustibil pentru toate unitățile școlare și preșcolare. Astfel, cei 2.200 de elevi din cele trei școli generale, două licee și trei grădinițe își vor desfășura activitatea în cele mai bune condiții pe timp de iarnă. Stocul creat urmează să asigure necesarul până la finele lunii ianuarie, urmând ca atunci când vom intra în exercițiul bugetar al anului viitor să constituim în continuare stocul până la terminarea iernii. Vreau să le promit pe această cale copiilor din Hârșova, că niciodată nu vor mai tremura de frig așa cum s-a întâmplat în anii precedenți, ca să nu mai spun pe timpul cui. Suntem încă în faza de contestații pentru proiectul de șase milioane de euro pentru asfaltarea a circa 10 km de străzi în oraș. Din luna mai ne chinuim să adjudecăm câștigătorul și să demarăm cu lucrările. Din păcate, se contestă și nu avem încotro, trebuie să urmăm căile legale. De asemenea, am depus la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru asfaltarea străzii Rozelor în lungime de 1,42 km. Am încheiat un contract cu Regia Județeană de Drumuri și Poduri pentru asfaltarea a încă trei străzi. De fiecare dată am fost ajutați cu fonduri de către Consiliul Județean. Cu SRL-ul Consiliului Local, SC Edil Urban SRL, la spitalul orășenesc se execută atât lucrări de legătură între cele două spitale, o construcție de acces între spitalul vechi și cel nou, dar și amenajarea unui parc de 8000 de metri pătrați. Până la 15 noiembrie aceste lucrări trebuie să fie gata. De acum încolo, pacienții vor merge în spitalul nou cu liftul și prin acest hol de legătură, vor ajunge la etajul doi, în cealaltă clădire. De asemenea, tot la spital și tot cu eforturi proprii, efectuăm lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire. Mulțumim pe această cale Consiliului Județean care ne-a ajutat cu suma de 80 de mii de lei, pentru a constitui un prim stoc de combustibil la această unitate medicală”.

 

 

 

 

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top