Opinii

Primăriile din Dobrogea continuă investițiile în infrastructură

Primăriile din Dobrogea continuă investițiile în infrastructură, cu proiecte cum ar fi: alimentare cu apă, canalizare, construcții și reabilitări de drumuri și clădiri. Într-o perioadă relativ dificilă din punct de vedere economic, edilii reușesc, în general, să atragă fonduri pentru aceste lucrări, din surse europene, guvernamentale sau din economii de la bugetul local. Am discutat cu mai mulți primari din județele Constanța și Tulcea despre investițiile pe care le-au terminat recent sau cele în curs de derulare.

Primăria Adamclisi a semnat contractul pentru alimentare cu apă

Primăria Adamclisi continuă proiectele de infrastructură pe care le are în derulare. Primarul Anton Burcea este foarte mulțumit că a reușit să urnească un proiect mai vechi, ce părea blocat. Este vorba de obiectivul „Alimentare cu apă în localitatea Abrud, comuna Adamclisi, județul Constanța”, pentru care s-a semnat contractul cu constructorul, SC Setconstruct SRL.
„Proiectul este unul mai vechi însă, din păcate, un an l-am pierdut din cauza condițiilor meteo nefavorabile, finanțarea a venit târziu, până s-a publicat pe SEAP, anul trecut în toamnă. Apoi, firma cu care aveam contractul a intrat în insolvență și am fost nevoiți să îl reziliem. Am organizat o nouă licitație și abia luna aceasta am semnat contractul cu firma câștigătoare. Sper ca până la sfârșitul anului să realizăm ceea ce ne-am propus, din cei 500 de mii de lei pe care îi avem pentru anul acesta, iar anul viitor să primim restul de finanțare pentru definitivarea proiectului. Banii vin de la Ministerul Dezvoltării. În prezent, locuitorii localității au o cișmea de la care se alimentează cu apă.
De asemenea, am asfaltat drumul de legătură de 2 km de la Adamclisi la Zorile, mai avem de făcut acostamentele, lucrare realizată din bugetul propriu. Mai mult, proiectul „Eficientizarea consumului de energie electrică”, depus în anul 2010, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost finalizat. Mai exact, a fost realizată o centrală eoliană pe o suprafață de 2.000 mp și o stație de biogaz ce va fi pusă în funcțiune în maxim o lună, după finalizarea probelor. Acum așteptăm avizul Enel pentru a putea porni instalațiile. Momentan depindem de Enel, ce tergiversează, după ce le-am plătit cu o grămadă de bani”, ne-a relatat primarul Burcea.

Au început lucrările la sistemul de canalizare din Carcaliu

Primăria Carcaliu a trecut la implementarea unei investiții foarte importante, care va contribui la creșterea nivelului de trai al locuitorilor comunei: sistemul de canalizare.
Lucrările de infrastructură au început în luna august și au ca termen de finalizare 2016. Proiectul are o valoare de 62 de miliarde lei vechi, iar banii vin, în proporție de 75% de la Fondul de Mediu, iar restul de la bugetul local. Din păcate, au apărut unele probleme legate de sumele alocate din Fondul de Mediu, ne-a explicat primarul Anica Toma: „Am fost înștiințați că nu vom primi suma ce era prevăzută pentru această perioadă, conform graficului de finanțare, din cauza fondurilor reduse. Urmează să semnăm un act adițional. Depunem toate eforturile pentru ca lucrarea să se finalizeze la termen”.
Tot la Carcaliu există un proiect cu finanțare europeană, pentru asfaltarea străzilor. E vorba de opt străzi comunale ce au legătură cu drumul județean. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate, astfel încât proiectul să fie depus în cel mai scurt timp.
Primăria Carcaliu a depus un proiect și la Compania Națională de Investiții, pentru reabilitarea și modernizarea căminului cultural și așteaptă un răspuns.

A început forarea puțului de alimentare cu apă la Negrești, comuna Cobadin

Primăria Cobadin a demarat proiectul de alimentare cu apă a satului Negrești. Prima etapă a acestei lucrări o reprezintă forarea unui puț de aproximativ 300 metri, pentru a găsi apă potabilă, care să corespundă normelor de sănătate.
„Am început forarea puțului de la Negrești și a intervenit o problemă, am descoperit o cavernă și nu se mai poate fora în continuare cu foreza actuală. Din această cauză va mai dura puțin această lucrare. Banii pentru forarea acestui puț, 240.000 lei, vin de la Ministerul Dezvoltării. Pentru a avea apa necesară satului Negrești avem nevoie de un debit de aproximativ 12-14 metri cubi de apă pe oră”, ne declarat primarul Cristian Telehoi.
După forare, dacă apa va fi potabilă, puțul va fi sigilat și se va trece la următoarea etapă, reţeaua şi bazinul de stocare a apei.
Tot în comuna Cobadin se vor pietrui aproape patru kilometri de drumuri, în satul Viișoara. Fondurile pentru această investiție vor fi asigurate de la bugetul local.
Pe 22 octombrie începe demolarea școlii de la Viișoara și în două-trei zile vor începe lucrările la noua clădire pentru elevii din acest sat.

Alimentare cu apă în comuna Crucea

Primăria Crucea a organizat licitația pentru o investiție importantă, alimentarea cu apă a satelor Crișan și Șiriu.
„Prima licitație a avut loc pe 29 septembrie și este în etapa de evaluare, în cel mai scurt timp vom da ordinul de începere a lucrării, sperăm să nu existe contestații. De asemenea, lucrăm la un proiect pe măsura 722, dar vă vom oferi detalii după ce îl finalizăm”, ne-a declarat primarul Gheorghe Frigioi.
La capitolul investiții finalizate recent, ar trebui menționate reabilitarea sediului primăriei și Centrul de informare turistică.
„Avem în derulare acțiuni de plantat pomi în spațiile verzi, plantăm pomi fructiferi și foioase. Treptat vom înlocui toți copacii uscați. Lucrările le efectuăm și cu oamenii de la ajutorul social și cu o firmă specializată ce ne furnizează și puieții”, a mai spus primarul comunei Crucea.

Șapte proiecte de infrastructură la Murighiol

Primăria Murighiol are în derulare nu mai puțin de șapte proiecte de infrastructură! Le vom enumera mai jos:
1. Amenajare teren de sport comuna Murighiol, un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Valoarea finanțării nerambursabilă a proiectului este 87.274 euro.
2. Reabilitare stradă și extindere canalizare în zona Peninsulă, din localitatea Murighiol, proiect finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Valoarea finanțării nerambursabilă a proiectului este 189.995 euro.
3. Centru local de informare turistică în Comuna Murighiol și proximități, proiect finanţat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, cu o valoare totală de 130.973 euro.
4. Înființare Camping localitatea Murighiol, prin Programul Operațional de Pescuit. Valoarea finanțării nerambursabilă a proiectului este 681.514 lei.
5. „Facilități de acostare pentru ambarcațiuni în localitatea Dunăvățu de Jos, comuna Murighiol”, mai exact pontoane de acostare. Valoarea totală a proiectului este de 176.020 lei, prin Programul Operațional de Pescuit.
6. „Facilități de acostare pentru ambarcațiuni în localitatea Dunăvățu de Sus, comuna Murighiol” (pontoane). Contract de finanțare nerambursabilă. Valoarea totală a proiectului este de 176.020 lei, prin Programul Operațional de Pescuit.
7. „Facilitati de acostare pentru ambarcatiuni în localitatea Murighiol” (pontoane). Contractul de finanțare nerambursabilă are valoarea totală de 176.020 lei, prin Programul Operațional de Pescuit.

Centru social pentru 100 de copii defavorizați, la Nicolae Bălcescu

Primăria comunei Nicolae Bălcescu reia lucrările pentru realizarea unui centru social amplasat în curtea bisericii din localitate. Conform primarului Viorel Bălan, centrul va deservi 100 de copii din familii sărace, care vor primi o masă caldă și își vor face temele pentru școală, asistați de personal calificat: „Ne dorim ca acest centru să rezolve mai multe probleme ale acestor copii. E vorba de ajutorul material constând în masa pe care o vor servi aici, ajutor educațional, implicând și componenta moral-religioasă, căci centrul este în incinta bisericii.”
Construcția acestui centru a fost începută în primăvara anului trecut, dar s-a oprit din lipsă de fonduri. „Ne vom reapuca de lucrări la centrul social din localitatea Nicolae Bălcescu. Proiectul era realizat cu ajutorul unei sponsorizări, din păcate aceasta a fost tăiată și de aceea am întârziat cu lucrările. Acum le reluăm și vom efectua lucrările cu bani din bugetul local. Centrul social va purta numele Sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor şi vindecător al bolnavilor”, a mai spus primarul Bălan.
Tot la capitolul investiții, la Nicolae Bălcescu se lucrează la reabilitarea sediului Poliției Locale, cu banii din bugetul local. Lucrările au durat aproximativ o luna. Au fost reabilitate două camere, a fost schimbată tâmplăria, ușile, s-a adus mobilier nou. De asemenea, La IAS Bălcescu, în incinta bisericii, a fost construită o bucătărie, tot cu bani din bugetul propriu al primăriei. Aici cetățenii pot organiza diverse evenimente precum: parastase, pomeni etc.

Stadion modernizat și cămin cultural în comuna Pantelimon

La Pantelimon continuă proiectele de investiții. Am discutat cu primarul Vasile Neicu despre stadiul acestora: „Săptămâna aceasta vom începe lucrările la căminul din satul Runcu. Valoarea totală a proiectului este de un milion șase sute de mii de lei, bani din bugetul local. În funcție de cât ne va permite vremea, sperăm ca anul acesta să punem temelia, iar anul viitor în primăvară să continuăm lucrările. La terenul de sport cu vestiare lucrările au sistat zilele acestea din cauza ploilor. Îndată ce vremea ne va permite, lucrările vor fi reluate. Noi am realizat deja 50-60 % din lucrări. Valoarea totală este de 197 de mii de euro. Proiectul este finanțat din fonduri europene cu o cofinanțare de 30 mii lei din partea primăriei. Dacă vremea ține cu noi, cred că până pe data de 30 octombrie lucrările vor fi finalizate. În primul rând vom împrejmui zona, vom construi tribune, vestiare și banca de rezerve, cu toate dotările necesare. Toate acestea le facem pentru echipa noastră din campionatul județean, Ulmetum Pantelimon. Astfel vor beneficia și ei de un cadru adecvat pentru desfășurarea meciurilor și antrenamentelor”, ne-a relatat primarul comunei Pantelimon.

Centru after school pentru copiii din Mihail Kogălniceanu

În comuna Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost inaugurat un centru de tip after school. Investiţia s-a derulat în cadrul proiectului „Creşterea calităţii vieţii în comuna Mihail Kogăl-niceanu”, iar valoarea proiectului a fost de 191.248 euro nerambursabili. În plus, Primăria a achiziționat o parte dintre dotări, calculatoare, catedre şi dulapuri pentru copii, iar cadrele didactice care vor asista elevii la lecţii vor fi plătite tot din bani publici. Construcţia este prevăzută cu două săli de clasă, cu o capacitate de 40 – 50 de copii ce a fost dotată cu toată aparatura necesară pentru derularea activităţilor în bune condiţii. Mai mult, cei mici beneficiază și de un un foișor și de un loc de joacă. Centrul after school răspunde nevoilor familiilor cu părinți ce muncesc. Aici, după ce vor finaliza orele, cei mici îşi vor face temele, vor avea activităţi extracurriculare şi se vor juca până la orele amiezii. De asemenea, copiii vor beneficia și de o masă pe zi. Mai mult, Primăria nu va percepe nicio taxă în schimbul serviciilor oferite de after-school.
„Mă bucur că am reușit să finalizăm această investiție, cu toată opoziția unor membri ai Consiliului Local care, de dragul de a mi se opune, blochează dezvoltarea comunei”, a declarat primarul Ancuța Belu.

Primarul din Ostrov vrea să continue refacerea străzilor și reabilitarea căminului cultural din Bugeac

Primarul comunei Ostrov, Niculae Dragomi,r își dorește să continue proiectele începute și să inițieze unele noi. Din păcate, lipsa banilor a oprit momentan unele investiții.
Este vorba despre proiectele de reabilitare a tramei stradale și a căminului cultural din satul Bugeac.
„Am început aceste proiecte, pe care le consider foarte importante pentru cetățenii comunei. Din păcate, momentan, suntem în așteptare în legătură cu investițiile începute încă de anul trecut. În special proiectele de reabilitare a străzilor sunt ţinute pe loc. O altă lucrare importantă pentru noi este reabilitarea căminului cultural din satul Bugeac. Din nefericire şi aici lucrările evoluează destul de încet. Construcția e veche de 50 de ani și nu mai putea fi folosită în bune condiţii. La cămin trebuie să schimbăm acoperișul, ușile, geamurile. E nevoie și de un sistem de încălzire, pentru ca localnicii să poată desfășura în bune condiții diverse activități în acest spațiu. Din păcate, amploarea cheltuielilor depășește posibilitățile bugetului local. Ne străduim să găsim banii pentru aceste investiții”, a declarat primarul Niculae Dragomir.
Edilul comunei Ostrov consideră că o altă investiție utilă comunității pe care o reprezintă ar fi o sală de sport.

La Turcoaia au început asfaltările. În total 6,8 km de drumuri

Primarul comunei Turcoaia are un proiect ambițios, asfaltarea a aproape șapte kilometri de drumuri. Proiectul are valoarea de 36 miliarde lei vechi și a început încă de anul trecut. „Sunt bucuros că am reușit să obținem această finanțare, în cadrul Proiectului Național de Dezvoltare Locală. Este un proiect amplu, ce cuprinde asfaltarea și toată infrastructura necesară pentru 6,8 kilometri de drumuri. Lucrarea are termen de execuție trei ani, conform contractului de finanțare. Noi depunem însă toate eforturile pentru a termina mai repede. Consider că locuitorii comunei noastre au nevoie de aceste drumuri moderne și de aceea am vrea să le vedem gata cât mai repede. Orice proiect de infrastructură înseamnă dezvoltare comunitară și, în cele din urmă, o viață mai bună pentru cetățeni. E normal ca oamenii să simtă că trăiesc într-o țară europeană în anul 2015. De aceea, ei trebuie să se bucure cât mai mult de avantajele civilizației.”
Un alt proiect de infrastructură al comunei Turcoaia este cel de extindere a cimitirului și reabilitare a gardurilor. Lucrarea are valoare de 100 de mii lei și este finanțată din bugetul local.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top