Opinii

Primarii dobrogeni consideră că impozitarea construcțiilor speciale reprezintă un pas spre normalitate

Pentru anul 2014 Guvernul a eliminat din Codul Fiscal limitarea de 20% a plafonului până la care autorităţile locale pot stabili cote adiţionale la impozite şi taxe locale pentru persoanele fizice. Mai exact, primarii au dreptul să majoreze impozitele pe case, terenuri și apartamente, cu orice sumă doresc. De asemenea, executivul a anunțat că va introduce impozitarea construcțiilor speciale cu 1,5% din valoarea fiecărei construcții. Am stat de vorbă cu o parte dintre primarii din Dobrogea pentru a afla dacă este sau nu încurajată în teren această idee și dacă dânşii vor mări taxele şi impozitele, începând cu luna ianuarie.

Un articol de Viviana MIHĂLȚEANU

Nicolae Ianuș – primar comuna Baia

Noi nu mărim taxele de la 1 ianuarie. Gradul de sărăcie e atât de mare încât să venim acum cu taxe mărite, ar fi prea de tot. Ar fi trebuit să ne lase guvernul o parte din impozitul pe profit la primărie pentru că noi administrăm aici. Să ne lase și de la impozitarea noilor construcțiilor speciale. Ce bine ne-au făcut așa?! Au dat mână liberă la primari ca să îi asuprească pe oameni, cu noi biruri. Cred că este normal ca 50 % din taxele pe care le vom încasa acum cu noile clădiri speciale să rămână la noi ca să putem să avem și noi niște venituri ale noastre. Cu siguranță și guvernul are nevoie de acesti bani dar să ne lase și nouă măcar o parte că dacă nu e ca vorba aceea: Eu pasc vaca și altul o mulge. Avem mare nevoie de acești bani, satele noastre au o infrastructură la care încă mai trebuie să lucrăm. Sunt atâtea de făcut și lumea așteaptă.  

Marin Ion – primar oraș Băneasa

„Majorarea taxelor începând cu anul 2014, nu este o soluție pentru orașul Băneasa, pentru că lumea este săracă. Sigur nu vom mări aceste taxe pentru că nu ne permitem. Cât despre impozitarea construcțiilor speciale cred că este un lucru benefic. Atunci când vorbim de construcții speciale vorbim  și de investiții de anvergură, deci un impozit de 1,5% nu este în defavoarea investitorului. De asemenea, acest lucru va influnența și starea financiară a comunității, pentru că vedem bine că dacă nu ai investitori, ești mort. Nu știu dacă în alte țări există astfel de măsuri dar pentru România înseamnă un act de normalitate de care aveam nevoie”.  

Gheorghe Popescu – primar comuna Fântânele

„Nu am luat o hotărâre încă pentru majorarea taxelor începând cu anul viitor. Bănuiesc însă că le vom mări…E o adevărată problemă pentru noi pentru că ni se spune << dacă vrei mărești, dacă nu, nu, dar să nu vii să ceri bani la noi>>. Așadar, nu avem nicio șansă dacă nu mărim, să mai primim bani. Atunci o să mărim, dar probabil cu cel mai mic procent posibil. Desigur, noi avem nevoie de bani, dar nu pot oamenii să plătească aceste sume mărite. Taxele actuale sunt deja destul de mari pentru sărăcia din România. Despre impozitarea construcțiilor speciale am auzit cu toții multe dar încă nu știm care va fi modalitatea de impozitare, unde vor ajunge banii, încă nu am primit precizări. În schimb, această impozitare mi se pare una echitabilă, pentru că nu mi se pare corect ca un cetățean care își face un gard să plătească și o construcție specială de milioane de euro să nu se impoziteze. E drept că avem nevoie de investitori, dar cred că soluția ar fi crearea unor facilități fiscale pentru aceștia. Echitatea trebuie să existe! nu mi se pare corect ca unii să fie scutiți și alții nu”.

Tudor Nădrag – primar oraș Hârșova

Nu vom mări taxele și impozitele locale nici în 2014. Noi menținem aceste taxe neschimbate de 5 ani, singura modificare a fost atunci când am fost obligați să mărim cu rata inflației. Impozitarea construcțiilor speciale este o măsură foarte bună. Vreau să vă spun că și cei de la Enel când au venit în România au fost surprinși că nimeni nu îi impozitează pentru stâlpii de pe drum, pentru construcțiile speciale. Mai mult decât atât, am o nemulțumire pe care probabil majoritatea primarilor o au și anume diferența dintre impozitul pe clădiri la persoanele fizice și cel al persoanelor juridice. Deci, o bătrână necăjită, cu o pensie mică, ce strânge banii în batistă, plătește aproximativ 200 de lei impozit pe clădire, ca persoană fizică. În același timp, ca persoană juridică, și aici e carența legii care trebuie corectată, se lasă la nivelul evaluărilor. Și vreau să vă spun că avem spații comerciale, ce au aparținut fostei cooperații, care ca și mărime depășesc spațiul unui apartament, evaluate la doar 2 mii de lei. Ce impozit pot pune eu pentru o sumă atât de mică. Deci bătrâna aia are apartamentul evaluat la 2 miliarde, iar un spațiu comercial de pe urma căruia se obține profit, este evaluat la 2 mii de lei. Ar trebui ca impozitul pe construcții la persoane juridice să fie cel puțin egal cu cel al persoanelor fizice. E o mare nedreptate”.

Florin Onescu – primar comuna Lipniţa

„În principiu nu vom mări taxele şi impozitele locale pentru 2014. Probabil că vom mări cu un 10% , maxim 20% ,dar nu mai mult pentru că nu pot plăti oamenii. Nu cred că impozitarea clădirilor speciale este o măsură bună. Din păcate tot contribuabilul va avea de plătit, se va răsfrânge asupra costurilor ce vor fi facturate de către aceste firme ce deţin construcţiile speciale şi va plăti tot populaţia. Noile impozite se vor reflecta în preţul de cost al diverselor servicii”.

Viorel Bălan – primar comuna Nicolae Bălcescu

„Pentru anul viitor cred că vom vorbi despre mărirea taxelor cu rata inflaţiei pentru că suntem obligaţi să o facem. Mai mult nu vom mări pentru că ştim foarte bine care este situaţia oamenilor. Cu taxele actuale gradul de colectare nu este de 100%, deci nu ar avea rost să le mărim. Atunci când vorbim de clădiri speciale însă, aceasta este o modificare bună. Bănuiesc că cei ce construiesc au şi bani să achite acest impozit pentru că în primul rând nu mai vorbim de o persoană fizică, vorbim de firme ce într-un fel sau altul, produc bani. Iar dacă vorbim mai aplicat, cei cu turbinele eoliene mă aştept să plătească, mai ales că tot din valoarea facturilor noastre vor plăti, certificatele verzi sunt achitate de contribuabili”.

Niculae Dragomir – primar comuna Ostrov

„Nu cred că vom mări taxele. Dacă le mărim și oamenii nu le plătesc? Logica e să poată fi suportate și plătite. Degeaba avem posibilitatea să le mărim, dacă cetățenii nu le pot plăti. O să analizăm să vedem ce taxe se impun a fi mărite, probabil vom face mici ajustări pe unde considerăm și credem că într-adevăr oamenii pot suporta aceste majorări. Mă gândesc la niște taxe speciale pe care probabil le vom aplica. În principiu sunt de acord cu impozitarea clădirilor speciale pentru că nu toți au astfel de clădiri. Dacă sunt speciale înseamnă că aduc și niște venituri în plus proprietarilor respectivi, atunci mi se pare justificat acest impozit. În al doilea rând nu toți cetățenii trebuie să suporte astfel de taxe. Dacă e o antenă de radiocomunicații, e un singur agent economic, care ca orice agent are posibilitatea să plătească astfel de taxe. Sau cei cu turbinele eoliene. Ei ne-au impus certificatele verzi și taxele de cogenerare, că avem energie verde, nepoluantă, iar dacă guvernul le solicită o taxă în plus, li se pare măsura guvernului absurdă”.  

George Scupra – primar oraș Ovidiu

„Cel mai probabil nu vom mări taxele pentru anul viitor, dar urmează să facem o analiză cu cei din consiliul local. Din punctul meu de vedere, la prima strigare, nu vom mări taxele și impozitele locale. Ținând cont că gradul de colectare al acestora nu este de 100%, deci sunt probleme şi oamenii cu greu reușesc să plătească aceste dări, să vorbim în acest context de o majorare, este deja prea mult. Dar vom analiza. Mi se pare însă că se pasează un pic mingea de la centru, nu că ne-ar fi teamă de responsabilitate. Ne asumăm acest lucru, dar cred că era mai bine dacă ne spuneau dânşii exact cu cât să mărim. Susţin demersul executivului de a impozita clădirile speciale. Orice sumă încasată în plus e binevenită la bugetul local”.

Vasile Neicu – primar comuna Pantelimon

„Dacă va depinde de Consiliul Local mărirea taxelor pentru anul viitor, aceste taxe nu vor fi mărite. Noi nu vom majora aceste impozite, dacă nu ne obligă guvernul. Despre impozitarea clădirilor speciale vă pot spune doar că este o măsură pe care o aşteptam de mult. Actualmente cei cu eoliene de exemplu, plătesc doar ce este sub pământ. De acum am înţeles că vor plăti şi ce este deasupra solului. Nu pot decât să salut o astfel de măsură”!

Valentin Vrabie – primar comuna Peştera

„Suntem obligaţi să mărim taxele şi impozitele pentru anul viitor, am avut opţiunea de a nu mări aceste taxe doar pentru anul 2013. Deci nu vom mări taxele cu mai mult decât rata inflaţiei, cu care suntem obligaţi să mărim sumele actuale. Despre impozitarea clădirilor speciale nu ştim încă ce să credem. Dacă această taxă este pusă de guvern, banii nu ajung la bugetul local, deci noi vom avea de pierdut. Vom îndepărta eventualii investitori, dar la bugetul local nu vor ajunge măcar o cotă parte din acele sume. Acest lucru nu este specificat încă. Totul se impozitează în jurul nostru dar banii se duc la stat, la centru. Prin această lege, guvernul nu a făcut altceva decât să îşi mărească bugetul de stat. Nu s-a dat o măsură ca de exemplu, Consiliile Judeţene să aloce către primăriile ce vin cu acesti bani măcar o parte din aceste sume.  Nu se poate ca ani de zile, o primărie ca şi Peştera, să nu primească nici un leu de la bugetul judeţean”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top