Opinii

Primarii din Tulcea, la întâlnirea A.Co.R din martie:

Anul acesta e momentul în care trebuie să ne impunem în faţa liderilor de la centru

Începutul lunii martie a reunit primarii localităţilor tulcene, în cadrul întâlnirii Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Tulcea. Întâlnirea acestora a precedat întâlnirea naţională a primarilor din cadrul A.Co.R, ce a avut loc la Bucureşti şi unde au participat 317 delegaţi. Într-o atmosferă lipsită de tensiuni, întâlnirea primarilor s-a desfăşurat civilizat, iar edilii au făcut abstracţie de faptul că proveneau din partide politice diferite şi şi-au expus punctele de vedere şi problemele care îi uneau. Aceştia au căzut de comun acord asupra nemulţumirilor în ce priveşte desfăşurarea actului administrativ pe care urmau să le prezinte la întâlnirea de la Bucureşti, prin vocea preşedintelui A.Co.R Tulcea, Ilie Ştefan (primarul comunei Luncaviţa).

Un articol de Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

Liderii de la judeţ, prezenţi la întâlnire

Spre deosebire de alte judeţe, unde întâlnirile A.Co.R se transformă în subiecte de scandal pentru jurnaliştii prezenţi la eveniment, şi unde liderii de la judeţ nu onorează cu prezenţa, în Tulcea situaţia e diferită. La întâlnire, printre alţii, au fost prezenţi şi Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Vasile Gudu, prefectul judeţului Tulcea, Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, Andrian Ampleev, viceprimarul municipiului şi conducerea A.Co.R Tulcea, în frunte cu Ilie Ştefan, preşedintele asociaţiei, filiala locală. Deşi există nemulţumiri legate de activitatea Consiliului Judeţean Tulcea, sau de cum este distribuit bugetul către primării, edilii nu au considerat că această problemă este atât de gravă încât să fie discutată în cadrul întâlnirii din luna martie. Alexe Anastase (PNL) este singurul primar care a ţinut să menţioneze o problemă pe care o are cu un proiect european. Acesta a fost asigurat de către prefect şi preşedintele CJT (PDL) că se va încerca găsirea unei soluţii pentru depăşirea obstacolelor întâmpinate. Ba mai mult, primarul liberal a făcut şi o glumă cu preşedintele Consiliului Judeţean, chiar dacă sunt din partide diferite, în ce priveşte funcţiile pe care le ocupă: „Rog presa să facă o poză cu domnul Tarhon, actualul preşedinte al CJT, şi cu mine, viitorul preşedinte al Consiliului Judeţean”. Jurnaliştii au savurat momentul prin zeci de bliţuri, primarii şi invitaţii au râs, iar şedinţa a continuat în aceeaşi atmosferă relaxantă.

Ce vor primarii din Tulcea?

Descentralizarea: Autonomia administraţiilor locale rămâne cea mai mare problemă invocată de primari. Aceştia îşi doresc câştigarea independenţei faţă de instituţiile centrale, mai mult decât orice. Pe bună dreptate, pentru că este de la sine înţeles de ce o primărie ar funcţiona mai eficient, dacă fondurile ar ajunge direct în bugetele locale, în funcţie de necesităţile fiecărei comunităţi şi de proiectele derulate. Primarul este cel care cunoaşte cel mai bine nevoile localităţii şi cum ar trebui distribuiţi banii.
Nepăsarea autorităţilor centrale: În cadrul întâlnirii primarii şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la nepăsarea şi lipsa de reacţie a autorităţilor centrale. Aceştia au convenit că, având în vedere alegerile de anul acesta, acum este momentul ca primarii să profite de faptul că este nevoie de ei pentru ca partidele să obţină un scor bun în localităţi şi să îşi impună punctul de vedere: „Trebuie să fim uniţi, indiferent de partidele din care facem parte. Să facem propria politică, a comunităţilor pe care le reprezentăm, pentru că cetăţenii care ne-au ales sunt prioritatea noastră, a tuturor primarilor. Trebuie să ne impunem punctul de vedere şi să se ţină cont de noi”, erau declaraţiile primarilor prezenţi la întâlnire.
Abuzul investitorilor în energie eoliană: O altă nemulţumire a primarilor e legată de legea strâmbă care reglementează investiţiile în energie eoliană. Aceştia au cerut ca stâlpul eolian impozitat să fie alcătuit din construcţie şi montaj, afirmând că încălcarea legii este făcută la presiunea investitorilor în energie eoliană. Aceştia au mai fost nemulţumiţi de faptul că unele investiţii beneficiază şi de scutiri anuale de la plata impozitului, deşi Codul Fiscal nu prevede scutiri la investiţiile în energia eoliană.
Eliminarea taxelor impuse de CNADR: Primarii s-au arătat revoltaţi şi de taxele prea mari impuse de companiile private pentru realizarea investiţiilor de interes public. Aceştia au cerut în mod deosebit eliminarea taxelor anuale solicitate de CNADR pentru sistemele de apă şi canalizare.
Deblocarea posturilor din primării: În unanimitate, primarii au solicitat deblocarea posturilor din administraþiile locale, dat fiind faptul cã multe primãrii se aflã în imposibilitatea de a-ºi continua treaba, din cauza numãrului mic de angajaþi care nu fac faþã sarcinilor. Pe de altã parte, A.Co.R mai vrea ca posturile de ºoferi ai microbuzelor ºcolare sã fie introduse în organigrama ºcolii.

Costantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, cãtre edilii de comune:
„Suntem colegi de suferinţă. Succes şi nervii tari!”

Prezent la întâlnire, Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, a fost invitat de către Ilie Ştefan, preşedintele A.Co.R, să le transmită colegilor din comunele tulcene un mesaj. Declaraţia primarului Hogea a fost scurtă şi la obiect: „Sunt alături de voi, suntem colegi de suferinţă, cum s-ar spune, chiar dacă eu administrez un municipiu şi voi comune. Problemele sunt aceleaşi, doar că la niveluri diferite. Pe de altă parte, nu ne putem lamenta la nesfârşit din cauza greutăţilor pe care le întâmpinăm, pentru că noi suntem cei care am optat pentru a ajunge primari. Nu e ca şi cum ne-a obligat cineva să candidăm. Ne-am asumat prin candidatură şi obstacolele existente în administraţia publică locală. Aşa că vă doresc succes în continuare şi nervii tari!”, şi-a încurajat Constantin Hogea colegii primari din comune.

Nu mai candidează din cauza problemelor de sănătate
Primarul din Greci, aplaudat de colegi pentru întreaga activitate

Niculai Caraua se pregăteşte să încheie al patrulea mandat de primar al comunei Greci. De-a lungul timpului acesta a desfăşurat o activitate complexă de dezvoltare a localităţii şi de ridicare a nivelului de trai a comunităţii care şi-a pus încrederea în el timp de aproape două decenii. În cadrul întâlnirii acesta a anunţat oficial că nu va mai candida la alegerile din luna iunie. Motivele sunt strict personale: „Din cauza problemelor grave de sănătate pe care le am, cu părere de rău vă anunţ că nu voi mai candida pentru Primăria Greci. Mi-aş dori să rămân aproape de administraţia locală, pentru că am pus suflet în tot ce am făcut pentru localnicii mei şi în proiectele pe care le-am iniţiat, dar sănătatea nu cred că îmi va permite acest lucru”, a declarat primarul Niculai Caraua. Acesta a anunţat că a pregătit oameni în primărie pentru postul de primar, care să continuie profesionist proiectele începute de el. Anunţul primarului din Greci a stârnit ropote de aplauze din partea colegilor primari, care şi-au exprimat astfel admiraţia şi respectul pentru Niculai Caraua.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top