Opinii

Primăria Luncaviţa, dată exemplu la PRO TV

Singurii locuitori din mediul rural tulcean care pot plăti taxele şi impozitele online

La fiecare început de an, românii se înghesuie în şiruri interminabile pentru a-şi plăti taxele şi impozitele. Deşi trăim în era vitezei şi a tehnologiei, foarte puţini sunt cei care ştiu că îşi pot achita dările la stat de acasă, cu ajutorul internetului. Pentru instituţiile publice, statul a venit în ajutor cu portalul www.ghiseul.ro, care poate fi utilizat gratuit de cei care vor să îşi plătească taxele şi impozitele online.

Un articol de Andreea PAVEL

Cristian Andrei LEONTE

Astfel, primarii au posibilitatea să pună la dispoziţia localnicilor şi această modalitate de plată, prin intermediul site-ului oficial al primăriilor. Din păcate, sunt foarte mulţi primari care nu au nici măcar pagină web oficială a instituţiei şi nu conştientizează nici faptul că statul îi obligă să facă publice declaraţiile de avere, interese şi alte documente oficiale, de interes public. Ca de fiecare dată însă, există şi excepţia care confirmă regula. Este vorba de Primăria Luncaviţa, din judeţul Tulcea, al cărei site oficial www.comunaluncavita.ro este extrem de complex şi actualizat în timp real, transparenţa în ce priveşte activitatea administraţiei locale fiind ireproşabilă.

Bucureştenii din sectorul 5 stau la cozi. Luncăviţenii plătesc de acasă

Activitatea administraţiei locale din comuna Luncaviţa şi adaptarea angajaţilor primăriei la tehnologia anului 2012 au fost lăudate la o emisiune de IT, de pe PRO Tv. Moderatorul emisiunii a dat exemplu faptul că localnicii din comuna tulceană pot plăti taxele şi impozitele online, datorită faptului că primarul Ilie Ştefan era la curent cu ajutorul pus la dispoziţie de stat (mai precis, de Ministerul Comunicaţiilor) prin portalul www.ghiseul.ro şi nu a ezitat să profite de acesta. Culmea ironiei este că foarte puţine municipii, oraşe mari sau alte formaţiuni urbane au implementat acest serviciu. Un exemplu ar fi Primăria sectorului 5 Bucureşti care nu a implementat sistemul de plată online. Astfel, în timp ce bucureştenii stau la cozi ca să-şi achite taxele şi impozitele, luncăviţenii stau acasă şi cu un singur click şi-au rezolvat problema.

Actualitate

To Top