Actualitate

Primăria Hârșova și Dobrich (Bulgaria), parteneri într-un proiect transfrontalier de creare a unui produs turistic comun

În weekendul trecut reprezentanți ai primăriei Hârșova, însoțind un grup de aproximativ 50 de copii din cadrul Ansamblului Vasile Cotovu, s-au deplasat în localitatea Dobrich din Bulgaria, unde au fost invitați să participe la un festival de dansuri populare.

Acțiunea face parte din cadrul proiectelor  transfrontaliere “O uniune transfrontalieră în umbra istoriei” și „Hârșova – Dobrich, împreună pe drumul frumos al dezvoltării sustenabile prin cultura transfrontalieră”.

Evenimentul din weekend a coincis cu un șir de manifestații culturale ce se organizează an de an în toată zona Dobrich cu ocazia sărbătoririi zilei Dobrogei.

Mai multe ansambluri de dansuri populare tradiționale s-au prezentat  pe mai multe scene din câteva localități aflate în imediata apropiere a orașului Dobrich.

Copiii din Hârșova, din cadrul Ansamblului Vasile Cotovu, au evoluat cu excelență pe toate scenele.

Despre proiect

“A cross Border Union in the Shadow of History/O uniune transfrontalieră în umbra istoriei”, este un proiect cu finanțare externă, demarat în 2017. Data de încheiere a proiectului este estimată în 20 decembrie 2021, proiectul având o valoare totală de 2.885.510 euro. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, cu suma de 2.722.353,22 euro, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.

Proiectul are ca scop crearea unui produs turistic comun, bazat pe contextul unui patrimoniu cultural bogat și pe infrastructură modernă și atractivă. Produsul integrează infrastructura calitativă și servicii cultural-turistice, precum servicii muzeale, servicii educaționale, de cercetare științifică, de agrement etc., oferite în cadrul traseului turistic Zaldapa – Valea Uscată/Dry Valley – Carsium. Rolul acestui traseu turistic este acela de a stimula și de a menține interesul turiștilor pentru obiectivele de patrimoniu din aria Hârșova – Krusari și de a asigura o frecvență turistică intensă în zonele vizate.

Principalele obiective care fac referire la orașul Hârșova sunt:

Revitalizarea patrimoniului cultural al Orașului Hârșova, prin restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului Vasile Cotovu – Centru multicultural și prin reabilitarea și modernizarea străzilor de legătură între ansamblu și Cetatea Carsium;

Promovarea produsului turistic comun prin crearea unei strategii comune de marketing, stabilirea unor itinerarii turistice;

Realizarea și implementarea unui pachet de promovare;

Organizarea unui simpozion de comunicări științifice;

Organizarea de tabere arheologice.

Orașul Hârșova implementează și proiectul cu titlul “Hârșova-Dobrichka, together on the beautiful road of sustainable development through cross border culture – CBC CULTURE/ Hârșova – Dobrich, împreună pe drumul frumos al dezvoltării sustenabile prin cultura transfrontalieră”. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria.

Până în prezent s-au achiziționat costume populare și instrumente muzicale noi, urmând a se achiziţiona şi monta instalaţii tehnice de iluminare şi sonorizare, precum şi echipamente electrice şi electronice, în paralel cu executarea unor lucrări de reabilitare a clădirii, toate făcând parte dintr-o strategie de valorificare a patrimoniului cultural. Proiectul derulat de Primăria Orașului Hârșova, destinat dotării și modernizării Casei de Cultură, continuă și cu achiziţionarea şi montarea de instalaţii tehnice de iluminare şi sonorizare, precum şi a unor echipamente electrice şi electronice (calculatoare etc.) necesare unei cât mai bune desfăşurări a activităţii în această instituţie de cultură, unde copiii Hârșovei se bucură de o activitate cultural-educațională diversă, obținând rezultate excelente la concursuri sau festivaluri.

Artiștii din cluburile de dans au primit costume  populare  dobrogene pentru fete, alcătuite din ie, poală, fotă, bata, ilic, maramă, pantofi; costume  populare  dobrogene pentru băiat format din pălărie, cămașă, fustiță, brâu, ilic, pantalon, pantofi, în valoare de 99.680 lei, din care contribuția orașului este de 2%, respectiv 1.994 lei.

Instrumentiștii au primit 2 pachete cu instrumente muzicale, fiecare pachet fiind compus din: 1 Sintetizator/ Orgă, 1 Pedala expresie, 1 Stereo Keyboard Amplifier, 2 Acordeoane electronice, 3 Chitare electroacustice, 3 Amplificatori Chitară electroacustică, 3 Curele chitară, 3 Huse chitară electroacustică, 3 Chitare Bass, 3 Amplificatori Chitară Bass, 1 Set tobe, 1 Drum Throne Saddlerform, 1 Pedală Bass Toba, 6 Cabluri 6.3 mm Jack Male-Jack Male (5m), 4 Cabluri 6.3 mm Jack Male-Jack Male (10m). Valoarea achiziției este de 160789.92 lei, contribuția orașului fiind de 2%, respectiv 3.216 lei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top