Opinii

Primăria Corbu, la un pas de a prelua administrarea plajei de la Rezervație

Un acord încheiat cu ARBDD disciplinează turiștii într-una dintre cele mai frumoase zone ale litoralului românesc

În fiecare vară, mii de turiști din țară și din străinătate vin pe litoral căutând cu disperare zone care nu au fost încă atinse de urbanizare și unde pot întâlni o plajă curată, o mare limpede și o natură încă virgină. Una dintre aceste zone este fără doar și poate, plaja Corbu, zonă turistică extrem de liniștită, aflată în sudul Rezervației Delta Dunării. În anii trecuți, o parte dintre turiști obișnuiau să campeze direct pe plajă, parcându-și adesea autoturismele direct pe nisip, fapt ce dăuna grav zonei. Anul acesta, Primăria Comunei Corbu și ARBDD au decis să preîntâmpine astfel de probleme, impunând reguli stricte de campare, prin care se poate proteja mult mai ușor această frumoasă zonă. „Este vorba de un acord verbal, în urma căruia s-a decis instalarea unor afișe și panouri, prin care se interzice cu desăvârșire camparea și parcarea pe plajă. Turiștii se pot instala dincolo de drum, în partea de Est, la doar 40-50 de metri de plajă. Pe plajă ai voie doar cu cearceaful sau cel mult, cu un șezlong. Evident, mai sunt persoane care își mai duc mașinile acolo sau care campează, dar îi convingem în cele din urmă să plece. Nu putem da amenzi, pentru că zona nu se află în administrarea noastră, ci a Rezervației. Noi asigurăm doar curățarea plajei, amenajarea ei, am instalat toalete ecologice, ne asigurăm să existe condiții propice. Doar atât avem voie să facem pentru moment. Oricum, turismul la Corbu și în zona Vadu s-a dezvoltat extrem de mult, și în această vară, plajele de aici fiind luate cu asalt de foarte mulți turiști, pentru că aici apa este foarte curată și limpede și nu există alge ca în alte zone litorale. Este imposibil să facem estimări cu privire la numărul acestora, întrucât vorbim de o zonă foarte întinsă, dar se poate vedea cu ochiul liber că este vorba despre un număr foarte mare” ne-a declarat vice-primarul comunei Corbu, Gheorghe Stanciu.

Un articol de Cristian CEALERA

Plaja poate trece în grija Primăriei

Potrivit reprezentanților autorității locale, turismul în zonă ar deveni și mai bine organizat, dacă primăria ar prelua efectiv administrarea plajei. Un pas extrem de important a fost deja făcut în acest sens, Primăria solicitând Rezervației Biosferei transmiterea administrării directe. Mai mult decât atât, ARBDD-ul a fost de acord cu proiectul celor de la Corbu și a trimis mai departe documentele. Este așadar foarte posibil, ca în scurt timp, să fie emisă o Hotărâre de Guvern prin care administrarea plajei să cadă direct în sarcina Primăriei. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil de anul viitor. „Dacă va exista această Hotărâre de Guvern, am putea să ne implicăm mult mai bine în dezvoltarea turismului din zonă. Am putea să impunem mai multe reguli de disciplină, am face mai ușor curățenie, am putea instala și dușuri. De asemenea, ar putea apare terase de construcție ușoară, unde să se poată comercializa diverse răcoritoare. Am putea avea echipe de la Primărie care să se îngrijească de zonă sau am putea da în sub-administrare diverse zone unor agenți economici. Într-un cuvânt se pot face multe pentru turismul de aici, dacă acest proiect este aprobat. Ne interesează însă foarte mult ca zona să fie modernizată, dar în același timp să se păstreze farmecul și sălbăticia peisajului, pentru că ne aflăm totuși într-o zonă de rezervație, unde natura trebuie să rămână neatinsă și virgină” a mai declarat vice-primarul Gheorghe Stanciu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top