Fondul pentru modernizare a fost instituit ca mecanism de finanțare prin articolul 10d din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, cu modificările și completările ulterioare (Directiva ETS).
În România, Fondul pentru Modernizare este destinat finanțării investițiilor din sectoarele prioritare identificate de Ministerul Energiei în baza strategiilor naționale și a obiectivelor la nivel european și este implementat prin intermediul unor programe-cheie, în cadrul cărora sunt definite unul sau mai multe domenii de investiții.
Consiliul Local al comunei Cobadin, județul Constanța, a aprobat în luna noiembrie o hotărâre privind depunerea și implementarea proiectului, aprobarea Studiului de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, pentru obiectivul de investiție “Construire parc fotovoltaic 400kWp pentru autoconsum”, finanțat prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice, Fondul pentru Modernizare – Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum aferent apelului de proiecte pentru solicitanții din sectorul public, din cadrul „Programului-cheie 1” Surse regenerabile de energie și stocarea energiei.
Consilierii locali au aprobat și valoarea totală a proiectului în cuantum de 2.189.172,71 lei fără TVA, 2.603.535,16 lei cu TVA, din care: cheltuieli eligibile 2.603.535,16 lei cu TVA, calculate în conformitate cu alocarea financiară la nivel de proiect din ghidul specific.
„Prin implementarea acestui proiect cu finanțare nerambursabilă de 100%, pe amplasamentul Cobadin, sat Viișoara str. Ghioceilor nr.290B se va construi un parc fotovoltaic cu capacitatea de 400Kwp = 0,40 Mw”, spun reprezentanții administrației locale.
Parcul Fotovoltaic Cobadin va avea în componență următoarele echipamente:
- 800 buc – Module fotovoltaice 550Wp ( 500 panouri de 550Wp)
- 4 buc – Invertoare de putere 100KVA , unidirecționale trifazate, putere nominală tensiune alternativă
- Ansamblu structura de montaj din oțel zincat şi aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice pe teren, cu orientare unidirecțională sud şi înclinație fixă 35°, montată pe sol prin profilul ce asigura baza de montaj
- 1 Branșamente de prosumator
- Tablouri electrice, rețele electrice de cablu instalație de utilizare, instalație de legare la pământ, instalație electrică curenți slabi, dispozitive modulare protecție împotriva supratensiunilor, dotările NPM și PSI
