Prim-ministrul Vlad FILAT a prezidat astăzi şedinţa Cabinetului de Miniştri | Comunicate de presăÎn cadrul şedinţei au fost adoptate mai multe proiecte de legi ce vizează procesul integrării europene a R.Moldova, precum şi alte decizii în domeniul social, financiar, ocrotirii sănătăţii etc. Proiectele respective urmează a fi prezentate Parlamentului spre aprobare.

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat Planul naţional de armonizare a legislaţiei pentru anul 2012. Documentul a fost elaborat în scopul racordării legislaţiei Republicii Moldova la acquis-ul comunitar, obiectiv asumat în contextul negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize cu UE şi lansarea negocierilor privind instituirea Zonei de Liber Schimb. Actele normative ce vor fi supuse procesului de armonizare vizează domeniile: agricultură şi aspecte fitosanitare, protecţia drepturilor consumatorului şi infrastructura calităţii, energetic, comercial, drepturile întreprinderilor, protecţia mediului înconjurător, sănătate, servicii financiare, achiziţiilor publice, protecţia concurenţei.

Prim-ministrul Vlad FILAT a solicitat o monitorizare strictă a procesului de executare a angajamentelor asumate de către R. Moldova faţă de organismele europene, atenţionînd că de aceasta depinde alocarea fondurilor oferite ţării noastre de către partenerii de dezvoltare.

Tot astăzi, a fost avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului de procedură civilă a R. Moldova. Ministrul Justiţiei, Oleg EFRIM a precizat că proiectul a fost elaborat în scopul executării Programului de guvernare, în partea ce ţine de reformarea procedurii civile şi de contencios administrativ. Prezentul proiect propune amendamente privind competenţa instanţelor judecătoreşti (atribuirea competenţei de judecare a tuturor cauzelor în fond judecătorilor), participanţii la proces (în special participarea procurorilor), comunicarea actelor de procedură prin utilizarea poştei electronice, dispunerea efectuării expertizei, căile de atac a hotărîrilor judecătoreşti şi altele.

Guvernul a adoptat hotărîrea cu privirea la modificarea şi completarea Legii din 8 iulie 2004 privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a menţionat, Vasile BUMACOV a menţionat că proiectul în cauză a fost elaborat în scopul optimizării şi eficientizării procesului de subvenţionare. Documentul stabileşte instituţia responsabilă de gestionarea sumelor pentru subvenţionarea asigurării riscurilor de producţie în agricultură – Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură şi oferă posibilitate tuturor companiilor de asigurare de a oferi servicii în asigurarea produselor agricole.

În acelaşi context, a fost aprobată decizia ce vizează suplimentarea Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli cu încă 150 mil. lei. În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pentru anul 2011, mărimea Fondului de subvenţionare a producătorilor este în mărime de 250 mil. lei.

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat modificarea şi completarea Legii din 16 februarie 2007 cu privire la profilaxia infecţiei HIV/SIDA. Amendamentele propuse au drept scop reducerea vulnerabilităţii faţă de persoanele cu HIV/SIDA prin realizarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului legate de statutul HIV/SIDA şi armonizarea la standardele internaţionale şi europene în domeniul drepturilor omului.

De asemenea, Executivul a aprobat Planul naţional de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pe anul 2012. Ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina BULIGA a menţionat că obiectivele de bază ale Planului sînt reducerea ratei şomajului, protecţia socială a şomerilor, susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, sporirea flexibilităţii pe piaţa muncii, creşterea nivelului salariilor pentru unele categorii de populaţie şi altele. Costurile totale necesare realizării Planului de acţiuni constituie 735,4 mil. lei.

Tot astăzi, a fost avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la organizaţiile financiare nebancare. Proiectul de lege respectiv a fost elaborat în conformitate cu prevederile Planului de acţiuni privind implementarea Recomandărilor Comisie Europene pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre RM şi UE şi Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a pieţei financiare nebancare pe anii 2011-2014. Scopul acestuia constă în asigurarea stabilităţii financiare şi dezvoltării sectorului financiar nebancar, prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare a persoanelor fizice şi juridice. În prezent, pe piaţa R. Moldova activează peste 50 de organizaţii de microfinanţare, iar cadrul legislativ actual nu reglementează integral  activitatea acestora.

În acelaşi context, a fost aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii despre asociaţiile de economii şi împrumut din 21 iunie 2007. Proiectul propune noi condiţii de licenţiere a asociaţiilor de economii şi împrumut, precum şi filialele şi reprezentanţele acestora. Totodată, la propunerea Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Executivul a aprobat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative ce vizează stabilirea mecanismului de gestionare a activităţii de leasing în R. Moldova.

De asemenea, au fost aprobate modificări şi completări la unele acte legislative în scopul ajustării cadrului legislativ de activitate al Băncii Naţionale la prevederile normelor comunitare, precum şi implementarea celor mai bune practici şi standarde internaţionale de activitate a unei bănci centrale. Proiectul respectiv prevede instituirea unui organ de supraveghere, care va monitoriza activitatea  Băncii Naţionale. Consiliul de supraveghere va fi compus din 7 membri desemnaţi de Parlament.

Premierul a subliniat necesitatea includerii unor reprezentanţi ai Guvernului în acest Consiliu, ţinînd cont de faptul că Executivul este fondator al Băncii Naţionale, dar şi de responsabilitatea Executivului pentru politicile promovate în acest domeniu.

La propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Guvernul a aprobat introducerea modificărilor la legislaţia ce reglementează procedura de traversare a frontierei de stat. Potrivit noilor prevederi, care urmează a fi examinate şi de către Parlament, cetăţenii R. Moldova, precum şi străini cu drept de şedere valabil în R. Moldova, care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de identitate valabil pentru revenirea în ţară, au dreptul de a intra în R. Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Termenul de valabilitate a titlului de călătorie este de 30 de zile. În anul 2010, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale RM au eliberat 21 534 de titluri de călătorie.

Tot astăzi, a fost adoptată hotărîrea pentru iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului privind cooperarea economică şi tehnică între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze. În conformitate cu acordul respectiv, ţara noastră va beneficia de un ajutor nerambursabil în valoare de 60 mil. yuani pentru realizarea proiectelor de cooperare economico-tehnică ce urmează a fi convenite dintre cele două ţări.

Totodată, a fost aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea Primului Protocol adiţional la Regulamentul general al Uniunii Poştale Universale (UPU) şi a  Protocolului al Optulea adiţional la Constituţia UPU, adoptate la Geneva, la 12 august 2008. Republica Moldova este membru plenipotenţiar al acestui organism internaţional  din 16 noiembrie 1992.

În acelaşi timp, a fost aprobat un proiect legislativ privind participarea R. Moldova, ca membru cu drepturi depline, la Grupul de cooperare pentru combaterea abuzului şi traficului ilicit de droguri (Grupul Pompidou) din cadrul Consiliului Europei. Grupul Pompidou(GP) este o organizaţie interguvernamentală în domeniul prevenirii şi combaterii consumului şi traficului ilicit de droguri şi a fost formată în 1971 la iniţiativa Preşedintelui francez Georges Pompidou. Actualmente GP reuneşte 35 de state-membre.

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat un set de modificări şi completări ale unor acte legislative din domeniul economic. Amendamentele vizează stabilirea din partea Guvernului a unei liste a produselor/serviciilor social importante, precum şi instrumentele de reglementare a acestora. Prin amendamentele respective se concretizează normele ce ţin de obligativitatea efectuării tranzacţiilor comerciale cu ridicata numai prin virament, sînt efectuate modificări la prevederile privind competenţa profesională a angajaţilor din comerţ şi sînt înăsprite sancţiunile în cazurile comercializări mărfurilor fără indicarea datei fabricării, modificarea termenului de valabilitate indicat pe produs, pe etichetă sau pe ambalaj.

O altă decizie, aprobată în şedinţa de astăzi, vizează Planul de acţiuni privind implementarea Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră. În conformitate cu acesta, va fi creat Biroul naţional pentru siguranţă rutieră şi un cont special pentru susţinerea acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere. Prim-ministrul a menţionat în context importanţa acestui document şi în special a implementării acestuia în mod corespunzător.

Tot astăzi, Guvernul i-a acordat depline puteri ministrului Finanţelor, Veaceslav NEGRUŢA, pentru semnarea Acordului de finanţare între Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare cu privire la finanţarea suplimentară în scopul realizării Proiectului „Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”. Potrivit ministrului Finanţelor, iniţial valoarea Acordului constituia 17 mil. dolari, dar ulterior, ca urmare a negocierilor, această sumă s-a extins încă cu 20,2 mil. dolari SUA.

Cabinetul de miniştri a mai decis alocarea, din fondul de rezervă al Guvernului, a mijloacelor financiare în sumă de 4 526 750 lei pentru pregătirea şi participarea Lotului Naţional Olimpic al Republicii Moldova la ediţia a XXX-a a Jocurilor Olimpice de vară şi la ediţia a XIV-a a Jocurilor Paralimpice din anul 2012, de la Londra, Marea Britanie.

Tot astăzi, au fost operate modificări şi completări la Regulamentul cu privire la acordarea serviciilor Sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor administraţiei publice. Pentru asigurarea transparenţei în procesul de stabilire a tarifelor la serviciile Sistemului, Regulamentul prevede că tarifele pentru serviciile de bază ale Sistemului de telecomunicaţii al autorităţilor administraţiei publice se stabilesc de către Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” în coordonare cu Cancelaria de Stat, în conformitate cu metodologia de calcul al tarifelor aprobată de Guvern.