Investigaţii

Povestea tulceanului condamnat pentru înşelăciune, ajuns Mitropolit!

Un personaj care se intitulează Mitropolitul Casian a reuşit să creeze confuzie în cadrul comunităţii românilor din Grecia, dar şi printre credincioşii din România, unde este cunoscut în special în mediul on-line ca „preot cu har” şi tămăduitor. Pagina sa de Facebook îl prezintă îmbrăcat în straie arhiereşti, la diverse slujbe.

C.D.P. ascunde un trecut deloc ortodox, fiind cercetat pentru mai multe infracţiuni şi chiar condamnat în 2008 de Judecătoria Tulcea la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. Asta nu îl împiedică însă să fie Mitropolit al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei pe Vechiul Calendar (o grupare religioasă nerecunoscută de către BOR).

Escrocheria „Mănăstirea Cerbu”

C.D.P. a simţit încă de timpuriu o puternică atracţie faţă de cele sfinte şi mai ales faţă de banii pe care îi putea obţine uşor, păcălindu-i pe creduli. Prima sa ieşire la rampă a fost legată de edificarea Mănăstirii Cerbu, judeţul Tulcea. Actualul stareţ, părintele Ignatie, ne-a relatat că aşezământul a fost început de către reprezentanţii Asociaţiei Creştin Ortodoxe Sfânta Treime din Tulcea, din care făcea parte şi C.D.P.:

Prin anul 2007, reprezentanţii acestei asociaţii au obţinut de la Primăria Ciucurova o suprafaţă de teren pentru a construi o mănăstire. Au avut şi acordul IPS Lucian al Tomisului, care i-a crezut oameni bine intenţionaţi. Înaintea mea la mănăstire fuseseră doi călugări, care au fost goniţi de cei de la asociaţie, iar acum sunt la mănăstirea Codru, lângă Babadag. Când am ajuns eu la mănăstire, am găsit o capelă şi această construcţie ciudată, ce vrea să simbolizeze Drumul Golgotei.

Ulterior am aflat că unul dintre reprezentanţii asociaţiei, C.D.P., se ţinea de escrocherii şi a fost condamnat la închisoare pentru asta. Se dădea preot pe la diverse mănăstiri, printre care şi Cerbu şi cerea bani de la oameni, pe care uita să îi dea asociaţiei sau mănăstirii. Din câte ştiu, el a fost adoptat dintr-un centru de plasament de către un profesor de geografie din Tulcea şi a urmat seminarul teologic pe undeva prin Ardeal. Era un om foarte viclean”.

BOR îi face un lung pomelnic de probleme cu legea

Conform unei adrese oficiale trimisă de Patriarhia Română la solicitarea publicaţiei Gazeta Românească din Grecia, am aflat că după condamnare, C.D.P. a continuat să solicite donaţii pentru o biserică imaginară şi o asociaţie inexistentă”, fiind surprins de de Corpul de inspecţie bisericească la: Bucureşti (la hramul Catedralei Patriarhale, Sfântul Dimitrie cel Nou, în anul 2008), Mănăstirea Sihăstria Voronei – Botoşani, Iaşi, Tulcea.

Documentul citat aminteşte de condamnarea lui C.D.P. în dosarul nr. 2715/327/2008 din Tulcea şi menţionează şi alte probleme cu legea:

-în februarie 2009 a fost cercetat de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate pentru înşelăciune deoarece se prezenta ca preot – ctitor al Mănăstirii Cerbu şi preşedinte al Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Tulcea, asociaţie inexistentă, cu documente şi ştampilă false;

-în anul 2011 i s-a deschis de către Inspectoratul de Poliţie a jud. Tulcea un dosar de cercetare penală, nr. 298/P/2011, pentru înşelăciune (nu se cunosc amănunte);

-în anul 2012 se prezenta ca părintele Bartolomeu, vieţuitor al Mănăstirii Sihăstria Voronei şi primea donaţii pentru Asociaţia Acoperământul Sfântului Nectarie de la Eghina sau Sfântul Nectarie de la Eghina ori pentru parohia Sfântul Nicolae Negotin. Activităţile sale se desfăşurau în principal în mediul virtual (adresă de facebook, e-mail), căsuţă poştală dar şi prin prezenţa în diverse locuri cu ocazia marilor sărbători bisericeşti;

-în anul 2013 a călătorit în Italia şi a luat legătura cu Onufrie (Olivian Pop Bindiu) dar nu au reuşit o colaborare. În a doua parte a anului 2013 şi-a alcătuit un document fals ca şi cum ar aparţine unei aşa numite Episcopii Slave din România (inexistentă), în cuprinsul căruia C.D.P. se autointitula arhimandrit mitrofor şi vicar administrativ al Episcopiei Slave din România, toate documentele şi titulaturile sunt false, cu scopul de a aduna fonduri pentru parohia Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfinţii Trei Ierarhi în Serbia BOR (Negotin);

-din aceeaşi perioadă este semnalată prezenţa acestuia şi în Atena (Grecia), unde se autointitulează Episcop al Românilor din Atena din cadrul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Grecia. În privinţa studiilor, susţine că ar fi studiat Dreptul canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (toate denumirile şi afirmaţiile sunt false).

Aşa numitul „episcop Casian al românilor din Atena” este un personaj fals, nu aparţine şi nu are absolut nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Română.”

Apărător al lui Pomohaci

Mitropolitul Casian” a participat, în calitate de „preot” chiar şi la o emisiune la Antena 1, în care s-a discutat cazul Pomohaci. C.D.P. a spus în emisiune că îl cunoaşte pe Pomohaci şi nu crede că acuzaţiile de homosexualitate care i s-au adus sunt reale.

Actualitate

To Top