Litoralul românesc

Popa Carabuz, dator vândut preoţilor din judeţ

Preotul din Grădina nu recunoaşte împrumuturi de zeci de mii de euro

Preotul Florin Carabuz a reuşit să îşi pună în cap credincioşii din cele trei parohii pe care le stăpâneşte, Grădina, Cheia şi Râmnic Mai mulţi enoriaşi îl acuză pe Carabuz că le cere taxe nejustificat de mari, fără a le da chitanţe, că a lăsat în paragină biserica şi casa parohială din Grădina, că le-a luat catapeteasma din lăcaşul de cult şi a dus-o la o mănăstire din apropiere. Preotul mai este acuzat că a luat sume mari de bani cu titlu de împrumut de la alţi slujitori ai Bisericii, bani pe care refuză să îi înapoieze.
Totodată, localnicii îl acuză pe părintele Carabuz că s-a implicat activ în susţinerea electorală a fostului primar din Cogealac, Cati Hristu. Acesta din urmă a devenit celebru pentru dosarele penale în care este implicat (mită electorală şi incitarea localnicilor la o revoltă împotriva angajaţilor unei companii de energie eoliană).

Un articol de Petre Albeanu

Biserica şi casa parohială, în ruină

Biserica din Grădina stă să cadă. Aceasta este concluzia reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care au atras atenţia asupra pericolului iminent pe care această clădire îl prezintă.
În consecinţă, Primăria a depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru reabilitarea bisericii, clopotniţei şi casei parohiale, în valoare de peste 200000 euro şi aşteaptă finanţarea.
În condiţiile crizei însă, banii vin greu, în funcţie de prioritatea proiectelor. Surse din primărie susţin că părintele nu s-a implicat deloc în acest proiect, aşteptând ca banii să-i pice din cer.
Între timp, biserica arată ca după război, cu tencuiala căzută şi curtea plină de buruieni şi gunoaie.
Casa parohială stă şi mai rău. Pentru că locuieşte în altă parte (la Cogealac), părintelui Carabuz nu îi pasă de acestă casă. Gardul s-a prăbuşit, grajdurile sunt ruine, boscheţii au invadat curtea.

A împrumutat catapeteasma bisericii

Indiferent faţă de bunurile Bisericii, Carabuz este foarte atent cu propriile venituri! O spun enoriaşii, cărora a vrut să le mărească taxele, fără să ţină cont de faptul că cei mai mulţi dintre ei sunt săraci. Oamenii sunt revoltaţi şi îl bănuiesc pe părinte că strînge bani pentru propriul buzunar, căci nu le dă chitanţe.
În urmă cu un an a fost sfinţită biserica din Cheia, cu mare întârziere, după îndelungi negocieri cu popa Carabuz, supărat nevoie-mare că nu a avut prilejul să se ocupe personal de cheltuirea banilor. Înainte de sfinţire, enoriaşii au constatat cu surprindere că biserica lor nu mai avea catapeteasmă. Oamenii s-au revoltat, căci strânseseră bani, cu mic cu mare, pentru ea. Popa a mărturisit că “împrumutase” catapeteasma la Mănăstirea Colilia, ctitorie a lui Gigi Becali, fapt confirmat de către stareţa Rafaela. Se pare că popa Carabuz a dus catapeteasma la Colilia înainte ca Becali să îşi viziteze ctitoria, pentru a-l convinge pe latifundiarul din Pipera că banii lui au fost cheltuiţi cu folos.

O prietenie ciudată

În timpul campaniei electorale, pe popa Carabuz l-a apucat vrednicia! S-a hotărât să oficieze 40 de liturghii, în fiecare zi câte una. Localnicii spun că slujbele îi erau dedicate fostului primar din Cogealac, Cati Hristu, de care îl leagă o trainică prietenie. Prietenia dintre cei doi este cel puţin ciudată, dacă ne gândim că Hristu este “pocăit” şi, mai ales, dacă luăm în discuţie dosarele penale în care acesta este cercetat.
Concret, prietenul lui Carabuz a fost acuzat că a dat mită electorală, atât la alegerile din 2008, cât şi la cele din 2012. Procurorii au stabilit că banii veneau de la Corneliu Dică, administrator şi asociat în mai multe companii eoliene. Practic, prietenul lui Carabuz a ajuns primar la Cogealac în 2008 pe banii lui Dică. Acesta este motivul pentru care, doi ani mai târziu, a asmuţit localnicii împotriva angajaţilor unei companii eoliene care îi stătea în coastă lui Dică. După cum se ştie, revolta de la Cogealac s-a lăsat cu arestări şi Cati Hristu a petrecut mai multe zile la răcoare.
Se vede treaba că popa Carabuz nu a reuşit să îi dea poveţe bune prietenului său, căci Cati Hristu s-a apucat să înşele mai mulţi cetăţeni din Cogealac, pe care i-a pus să ia împrumuturi de la bancă, cu ajutorul unor documente false, iar banii au ajuns la fostul primar. Şi în acest caz s-a deschis un dosar penal!

A împrumutat 20000 euro, în urmă cu cinci ani

În loc să îşi îndrume prietenul pe calea cea bună, popa Carabuz a învăţat el de la Cati Hristu cum se pot face bani uşor! Surse din anturajul preoţilor ne-au relatat că popa Carabuz este cunoscut în branşă pentru faptul că a cerut de la mai mulţi colegi preoţi sume mari de bani, pe care “a uitat” să le mai dea înapoi.
Doar cei mai insistenţi au reuşit să îşi primească banii. Este cazul preotului Gicu Dobre, de la Seimeni, care şi-a recuperat împrumutul după mai bine de un an. Nu la fel de norocos a fost preotul din satul Dulgheru, Dan Pleşa: “Da, este adevărat, l-am împrumutat pe părintele, în urmă cu cinci ani, cu 20000 de euro. Mi-a înapoiat o mică parte din aceşti bani. De câte ori îl întreb de bani, schimbă subiectul. Nu poate spune că nu este adevărat, căci în momentul în care i-am dat banii am avut martori”.
Păgubiţii s-au împăcat cu ideea, mai ales că despre Carabuz se spune că are  pile “sus”. Aceasta este o idee pe care chiar popa Carabuz o acreditează. Un exemplu în acest sens este legenda despre finanţarea construcţiilor la Mănăstirea Colilia. Carabuz obişnuia să povestească cum l-a convins el pe Gigi Becali (“Că doar e aromân de-al meu!”, spunea el) să dea bani la Colilia. În realitate, stareţa Rafaela, împreună cu alte două “surori” au stat câteva zile în faţa casei lui Becali, până l-au convins să de bani pentru construirea mănăstirii!

Popa Carabuz neagă. Dovezile îl contrazic!

Am stat de vorbă cu cu părintele Carabuz, pentru a-i da ocazia să răspundă acuzaţiilor pe care i le aduc enoriaşii. Carabuz ne-a declarat că toate informaţiile legate de taxe şi lipsa chitanţelor sunt neadevărate, el fiind un preot model.
Tototdată, Carabuz a spus că nu a mutat catapeteasma din biserică, căci acest lucru nu se poate face decât cu aprobare specială. În acest sens, ţinem să îi transmitem părintelui mesajele de mulţumire ale stareţei de la Colilia, maica Rafaela, pentru faptul că a lăsat o perioadă catapeteasma la mănăstire!
Popa Carabuz a negat şi că ar fi luat bani cu împrumut de la diverşi preoţi, spunându-ne că nu are nevoie de bani. Aşa cum teiese din rîndurile de mai sus, cel puţin doi preoţi confirmă că i-au împrumutat bani, părintele Pleşa având şi martori în acest sens.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului ne-au declarat că vor iniţia o anchetă în acest caz.
Vom reveni.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top