Fără categorie

Parlamentul European pune condiții pentru încheierea unui acord viitor UE-Rusia

Având în vedere apropiatul summit UE-Rusia (9-19 iunie), grupurile politice din Parlament au transmis un mesaj clar liderilor europeni: Da pentru un comerț mai intens, vize și acorduri de cooperare cu Rusia, dar numai dacă Moscova oferă garanții în ceea ce privește îmbunătățirea respectării drepturilor, incluzând aici „hotărârile judecătorești motivate politic” luate împotriva liderilor opoziției, lipsa de libertate a presei, interzicerea paradelor gay sau ocupația militară ilegală în Georgia.

Conștienți de interdependența dintre UE și Rusia în domeniile economic, energetic și politic, deputații europeni speră ca summit-ul de la Nijni Novgorod (vestul Rusiei), care începe joi, 9 iunie, va reprezenta un nou impuls dat negocierilor pentru noul Acord de Parteneriat și Cooperare cu Moscova, precum și foii de parcurs convenită recent pentru eliminarea vizelor UE pentru Federația Rusă și reafirmarea sprijinului UE pentru aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). În sch…

Având în vedere apropiatul summit UE-Rusia (9-19 iunie), grupurile politice din Parlament au transmis un mesaj clar liderilor europeni: Da pentru un comerț mai intens, vize și acorduri de cooperare cu Rusia, dar numai dacă Moscova oferă garanții în ceea ce privește îmbunătățirea respectării drepturilor, incluzând aici „hotărârile judecătorești motivate politic” luate împotriva liderilor opoziției, lipsa de libertate a presei, interzicerea paradelor gay sau ocupația militară ilegală în Georgia.

Conștienți de interdependența dintre UE și Rusia în domeniile economic, energetic și politic, deputații europeni speră ca summit-ul de la Nijni Novgorod (vestul Rusiei), care începe joi, 9 iunie, va reprezenta un nou impuls dat negocierilor pentru noul Acord de Parteneriat și Cooperare cu Moscova, precum și foii de parcurs convenită recent pentru eliminarea vizelor UE pentru Federația Rusă și reafirmarea sprijinului UE pentru aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). În schimb însă, vor trebui abordate anumite subiecte sensibile ce țin de comerț și drepturile omului.  

 

Reprimarea liderilor opoziției, corupția judecătorilor

 

Deputații europeni denunță „interferența politică” și „deciziile instanțelor motivate politic” împotriva lui Mihail Hodorkovski, necesitatea de a investiga în continuare încarcerarea și moartea lui Sergei Magnitski și a altor prizonieri politici și restricțiile uzuale întâmpinate de partidele de opoziție la înregistrarea în alegeri, precum cele care vor avea loc în decembrie 2011 pentru Duma de Stat.

 

Membrii Parlamentului European s-au arătat de asemenea îngrijorați în legătură cu lipsa de libertate a presei și a libertății de asociere, așa cum rezultă din decizia de  interzicere a organizării unui marș al persoanelor homosexuale  în Moscova, pentru al șaselea an consecutiv.

 

Politica de vize și conflictul din Georgia

 

Grupurile politice iau act de foia de parcurs convenită recent pentru eliminarea vizelor între UE și Rusia, care trebuie să „țină cont de o abordare pas-cu-pas” în urma unui progres practic real, afirmă aceștia. În orice caz, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, trebuie să convingă Rusia să pună capăt emiterii de pașapoarte cetățenilor din provinciile ocupate ale Georgiei, Osetia de Sud si Abhazia. În ceea ce privește acest conflict, Rusiei i se solicită să respecte acordul în vigoare cu Georgia și să își retragă trupele din aceste teritorii georgiene ocupate. 

 

Energia: evitarea unui nou caz de tipul Fukushima

 

„Furnizarea de resurse naturale nu ar trebui folosită drept instrument politic, atrag atenția deputații europeni, care îndeamnă guvernele să caute o „soluție trilaterală, echilibrată între UE-Rusia-Ucraina privind viitoarele importuri de gaze în UE și să ajungă la un angajament comun în cadrul summit-ului, în vederea efectuării de teste de stres solicitante la centralele nucleare pentru a evita situații precum cea produsă la centrala din Fukushima, Japonia. Un amendament înaintat de grupul Verzilor, prin care se solicita închiderea imediată a reactoarelor nuclear similare cu cele de la Cernobîl, a fost respins cu 409 împotrivă, 180 voturi pentru și 25 abțineri.

 

Aderarea la OMC

 

Deputații speră că acest summit va servi la soluționarea problemei legate de aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului, inclusiv cea cu privire la interzicerea importurilor de legume provenind din UE și renunţarea la orice măsură protecţionistă, „printre care se numără rectificarea piedicilor în calea comerţului, precum uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, care a dus la tarife consolidate mai mari”.

 

 

Sursa:PE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top