Litoralul românesc

Panică în rândul locuitorilor din Tuzla și Costinești: construirea unui Terminal de Gaze pune în pericol turismul în zona plajelor

Apariția în spațiul public a informației că la numai câțiva metri de plaja Tuzla se va construi un Terminal de Gaze de către Exxon – OMV, pune pe jar locuitorii comunei Tuzla și pe cei ai Costineștiului. Cei doi mari concesionari ai gazelor din Marea Neagră vor extrage anual aproximativ 7 miliarde de metri cubi de gaze naturale brute (mai mult de jumătate din consumul României într-un an). Localnicii spun că la numai câțiva metri de plajă se va construi și o Stație de Tratare Gaze (STG), lucru nerecunoscut încă de niciuna dintre companiile implicate.

Pentru ca aceste gaze să poată ajunge la consumatori, ele trec printr-un întreg circuit tehnic ce presupune extragerea, aducerea la mal prin conducte submarine, transportul de la mal la Terminalele de gaz, tratare prin Stații de Tratare Gaze, preluare în terminale de gaz și transportarea către consumatori prin intermediul conductelor deținute de Transgaz SA.

Kilometrul 0, la câțiva metri de plajă

Pe teritoriul comunei Tuzla, foarte aproape de malul Mării Negre, în imediata apropiere a zonei intravilane a comunei Costinești, se va construi, conform celor de la Transgaz, un Terminal de Gaze. Acest kilometru zero (km 0) de unde vor pleca conductele Transgaz va fi în vecinătatea plajei Tuzla, foarte aproape de epava de la Costinești și Farul Tuzla. Tot în apropiere, în intravilanul stațiunii Costinești (maxim 150 de metri distanță), sunt ridicate deja case de vacanță sau pensiuni.
În data de 17 iulie 2017, Transgaz a organizat o consultare publică pe această temă, menționând că ”conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor” va conține o Stație de Măsurare a Gazelor și facilități tehnologice construite de către concesionarii zăcămintelor de gaze.

Doar că, spun cei care au participat la această întrunire, Transgaz nu a explicat ce facilități tehnologice se vor construi la acest Terminal de către concesionari. La fel, reprezentanții Transgaz au spus că nu știu dacă acești concesionari vor construi în amonte de km 0 al conductei (la mică distanță de țărmul mării) o Stație de Tratare Gaze.
În anul 2014, Transgaz cerea oficial primăriei Tuzla să-i pună la dispoziție PUG-ul comunei, pentru trasarea planului conductei de transport de gaze. În schița transmisă de aceștia, km 0 era amplasat într-un loc mai îndepărtat de malul mării, dincolo de linia de cale ferată. De ce s-a schimbat acest km 0 în zona cuprinsă între mare și linia ferată și cine a decis acest lucru sunt întrebări la care vom căuta răspunsuri.

Terenul pregătit pentru investiție

Terenul pe care concesionarii Exxon – OMV vor construi Terminalul de Gaze a fost cumpărat deja de două firme din București, SC Beta Accent SRL și SC Actual Cubic SRL. Localnicii susțin că cele două firme sunt, de fapt, intermediarii prin care concesionarii zăcămintelor cumpără terenuri și se ocupă de partea de avizare.
Conform Certificatului de Urbanism 3/26.01.2017 emis de către Consiliul Județean Constanța, SC Actual Cubic SRL vrea ca terenul să devină intravilan pentru o ”zonă mixtă unități industriale și depozite/echipamente tehnico edilitare, zonă spații verzi, zonă de căi de comunicație rutieră pentru amplasare stație măsurare gaze naturale”. Doar că, la numai o lună, administratorul firmei revine printr-o adresă prin care anunță CJ Constanța că renunță la certificatul de urbanism și la intenția de a mai construi. De ce?
Renunțarea se explică foarte simplu: pentru a se construi un terminal de gaze la doi pași de plaja din Tuzla nu mai era nevoie de Plan de Urbanism. Guvernul Cioloș tocmai dăduse OUG 100/15 decembrie 2016, publicată în ajunul Crăciunului, prin care se modifica Legea 350/2001 și Legea 50/1991. Prin această modificare, „proiectele de interes național”, chiar dacă sunt în zona Mării Negre, nu mai aveau nevoie de PUZ. Art. 47(32). “Pentru infrastructura transeuropeană de transport și pentru conductele subterane care transportă gaze naturale de la zăcămintele situate în largul Mării Negre, amplasate în zona costieră a Mării Negre, inclusiv în zona plajelor, planul urbanistic zonal se elaborează numai dacă afectează teritoriul intravilan al localităților.”

Așadar, localnicii și administrația locală nu mai au nici un cuvânt de spus în ceea ce privește această investiție.
Mai mult decât atât, oamenii spun că în clipa în care cele două firme au cumpărat parcele de teren lângă plaja Tuzla au susținut că scopul lor este de a investi în turism. Acum, SC Beta Accent SRL i-a transmis unuia dintre vânzătorii de bună credință a lotului că: „vă asigurăm că Beta Accent va aborda orice plan de dezvoltare cu responsabilitate…”, fără nicio referire la o potențială investiție în domeniul turismului sau imobiliar.
În Planul Urbanistic General (PUG) al comunei Tuzla, toată suprafața de teren cuprinsă între linia ferată și Marea Neagră, deci și parcela A259 pe care se dorește construirea Terminalului de Gaze, are destinația de locuire și turism (faleză, pescărie, port turistic, agrement etc).
Mai mult, terenul pe care se dorește construirea Terminalului este situat în limita zonei de protecție arheologică și este cuprins în aria SIT Natura 2000 – SPA Marea Neagră și SCI Capul Tuzla.
De asemenea, parcela A259 se supune solicitării de avizare și din partea MApN, MAI, SRI, Zona Costieră, ABADL, Agenția de Mediu, Ministerul Culturii, CFR, OCPI, Aeronautica SA. Plus necesitatea ca orice modificare la Planul de Urbanism să fie discutată de Consilul Local și de cetățeni. Poate de asta e mai ușor să se dea de către un guvern o Hotărâre prin care toate aceste avize să fie înlăturate…

Ce spun localnicii

Trebuie menționat că oamenii din Tuzla și Costinești nu sunt împotriva unui astfel de proiect, însă construirea Terminalului de Gaze chiar pe malul mării le distruge orice posibilitatea de a mai putea beneficia din punct de vedere turistic de această zonă de plajă. De aceea ei solicită ca acest terminal să fie construit undeva la 8-10 km de țărm. Acest lucru presupune ca Exxon – OMV să prelungească traseul conductei din mare cu aproximativ 10 km, iar din acest km 0 Transgaz să preia gazele pentru transportarea lor.
În plus, o Stație de Tratare a Gazelor, așa cum există una la Midia și se va realiza una și la Vadu, va avea un coș dispersie/evacuare a gazelor din echipamentele și conductele stației de tratare (înălțime de vreo 50 de metri) ce va genera emisii de gaze ce se pot transforma în ploi acide (zonele riverane plajelor sunt supuse în cea mai mare perioadă a anului fenomenului de condens), dar și particule solide-pulberi. Ca să nu mai vorbim de faptul că niciun turist nu va dori să își facă selfie cu marea, dar și cu „furnalele” Exxon-OMV în fundal…
”Inițial cetățenii comunei Tuzla și Costinești nu au fost împotriva acestui proiect, dar în urma informațiilor apărute în presă și pe site-ul Agenției Naționale de Protecție a Mediului, considerăm că amplasarea la km 0 a gazoductului în zona turistică este un gest de rea credință al ANPM, Transgaz, OMV – Exxon și contravine articolelor 34 (1), (2) și 35 (1), (2) din Constituția României. Având în vedere că acest proiect este finanțat din bani publici, negocierile entităților implicate se fac cu ușile închise și fără transparență, ceea ce contravine legislației în vigoare și demnității statului român”, se arată într-un protest al oamenilor din zonele respective.
Contactat telefonic, primarul localității Tuzla, Reșit Taner, a fost reticent în a intra în detalii: „Orice investiție este bine-venită, cu condiția să nu creeze mai multe probleme decât avantaje.” Întrebat dacă terminalul de gaze ce se va realiza la o azvârlitură de băț de țărmul Mării Negre (din amonte de conducta propusă de Transgaz) va fi ridicat de asocierea OMV-Exxon, Reșit Taner a declarat că nu deține suficiente informații pentru a confirma sau infirma această posibilitate.

Un articol de Răzvan PETRE și Ștefan Doru COPOȚ

 

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top