Fără categorie

Pădurea Comorova – subiect de fake news cu iz politic

În urmă cu puțin timp, într-o publicație din Constanța a apărut un articol în care primăria Mangalia era acuzată că a girat o tăiere ilegală de copaci în Pădurea Comorova, ce ar fi fost comisă de către SC Neptun Olimp SA. Am fost contactați de reprezentanții acestei societăți comerciale, care ne-au pus la dispoziție documente din care reiese că: terenul în cauză are destinație de curți construcții, NU se află în Pădurea Comorova, este vegetație forestieră care NU se află în fondul forestier național, iar operațiunea în cauză a fost o toaletare a vegetației forestiere spontane (lăstăriș).

„În octombrie 2018 am primit de la SC Neptun Olimp o adresă prin care ni se solicita un acord pentru toaletarea și igienizarea vegetației forestiere de pe un teren privat, deținut de această societate. Pe 7 noiembrie 2018 am dat aviz pentru tăiere vegetație forestieră spontană, lăstăriș.

Firma s-a apucat să defrișeze înainte de Paște, moment în care am primit o sesizare că se taie copaci ilegal și ne-am deplasat la fața locului pentru verificări. Am solicitat sprijinul Poliției Neptun, care a sosit la fața locului și l-a chemat și pe reprezentantul societății, Cătălin Mihail Caracostea.

Acesta din urmă a prezentat toate documentele (contract prestări servicii cu Romsilva, aviz de la Garda Forestieră, deviz de lucrări de la Ocolul Silvic, contract de vânzare masă lemnoasă, aviz de însoțire a mărfii; era prezent și un pădurar care a marcat semne pe copacii care putea fi tăiați), din care a reieșit că acțiunea a fost legală”, ne-a relatat șeful Poliției Locale Mangalia, Mihai Angelescu.

Am contactat și primăria Mangalia, care ne-a confirmat că nu a fost vorba de nicio defrișare. „Am constatat cu surprindere că în spațiul public au fost vehiculate informații neadevărate despre o așa-zisă defrișare a Pădurii Comorova. În realitate, vorbim despre terenul privat al unei societăți de turism, teren care NU se află în Pădurea Comorova și nici nu este pădure, ci lăstăriș crescut spontan. Societatea comercială a obținut toate documentle și avizele necesare pentru toaletarea acestui tip de vegetație.

În aceste condiții, nu putem să ne gândim decât la interese electorale ale unor persoane care doresc să denigreze imaginea Primăriei Mangalia, aruncând pe piață informații false”, au declarat reprezentanții Primăriei Mangalia. Aceștia au precizat că Pădurea Comorova este un subiect de presă de acum 15-20 de ani, când au fost înstrăinate mai multe terenuri în zona respectivă.

Într-adevăr, în presa vremii au apărut mai multe articole despre implicarea fostului primar Zanfir Iorguș în lotizarea Pădurii Comorova, cu intenția de a o defrișa pentru a face loc unor cluburi private, articole de care nu au fost deloc străine persoanele care acum vehiculează aceste „informații”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top